Mobiele menu

A Smart Surveillance Strategy for Carbapenem-resistant Pseudomonas aeruginosa

Projectomschrijving

Pseudomonas aeruginosa
Pseudomonas aeruginosa is een bacterie die vooral bij patiënten in het ziekenhuis ernstige infecties veroorzaakt. Wereldwijd is er een toename van Pseudomonas bacteriën die ongevoelig (resistent) zijn voor antibiotica. Om verdere toename tegen te gaan is eerst meer informatie nodig over waar deze bacteriën voorkomen en hoe zij zich verspreiden (surveillance).

Water
Pseudomonas gedijt bij vocht. De hypothese in het SAMPAN-project is dat interactie tussen mens en water van belang is bij de verspreiding van resistente Pseudomonas. Wij gaan allereerst methodes opzetten om dit soort bacteriën heel goed te kunnen opsporen in mens en milieu (bijvoorbeeld rivierwater). Vervolgens gaan we het voorkomen van deze bacteriën onderzoeken in drie wereldsteden.

Surveillancestrategie
Met de verkregen gegevens gaan we een voorstel voor een wereldwijd toepasbare surveillancestrategie voor deze bacteriën uitwerken. Dit kan gebruikt worden om gerichte preventieve maatregelen te ontwerpen.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Pseudomonas aeruginosa is een bacterie die met name bij patiënten in het ziekenhuis ernstige infecties kan veroorzaken. Wereldwijd wordt een toename gezien van Pseudomonas bacteriën die ongevoelig (resistent) zijn voor een groep van reservemiddelen, de carbapenem antibiotica. Infecties met deze bacteriën zijn dan niet meer goed te behandelen. Actie is nodig om verdere toename ervan te stoppen. Hiervoor moet eerst de verspreiding van deze bacteriën op systematische wijze in kaart worden gebracht (surveillance). Informatie hierover ontbreekt tot op heden. Pseudomonas groeit het beste in waterige omgevingen. De hypothese in het SAMPAN-project is dat interactie tussen mens en water van cruciaal belang is bij de verspreiding van carbapenem-resistente Pseudomonas aeruginosa, zowel binnen als buiten ziekenhuizen. Om dit te bestuderen zullen allereerst methodes opgezet worden om dit soort bacteriën heel goed te kunnen detecteren in mens en milieu (bijvoorbeeld rivierwater). Vervolgens zal het voorkomen van deze bacteriën onderzocht worden in drie grote steden: Rotterdam (Nederland) met een lage prevalentie van resistente bacteriën, Rome (Italië) met een gemiddelde prevalentie van resistente Pseudomonas en Jakarta (Indonesië) met een hoge prevalentie. Deze steden zijn zo gekozen omdat zij in verschillende klimaatgebieden liggen en verschillende wateromstandigheden hebben. De verzameling Pseudomonas-bacteriën zal worden geanalyseerd met geavanceerde moleculaire technieken in Québec, Canada. De verkregen informatie zal gebruikt worden om een wereldwijd toepasbare surveillancestrategie voor deze bacteriën te ontwikkelen. Op basis hiervan kunnen gerichte preventieve maatregelen ontworpen worden. Het project wordt uitgevoerd door een internationaal consortium met expertise op het gebied van medische microbiologie, watermicrobiologie, infectieziekten, infectiepreventie, epidemiologie, ecologie en moleculaire technieken.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
549009005
Looptijd: 86%
Looptijd: 86 %
2020
2024
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. J.A. Severin MD PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Erasmus Medisch Centrum