Mobiele menu

Doorbraak hepatitis C in de verslavingszorg

Projectomschrijving

Producten

Titel: Verbetering van de opsporing van hepatitis C in de verslavingszorg
Auteur: Agnes van der Poel, Simone van de Lindt, Farand Laghaei, Esther Croes
Magazine: TSG Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen
Titel: Doorbraak HCV filmpje
Titel: zorgpad- impressie in een filmpje
Titel: website www.hepcverslaving.nl

Verslagen


Eindverslag

Hepatitis C komt relatief vaak voor bij drugsgebruikers, met name bij hen die ooit hebben geïnjecteerd. Een groot aantal ooit-injecterende drugsgebruikers wordt behandeld in de verslavingszorg. Het lijkt daarom logisch om de verslavingszorginstellingen als vindplaats te gebruiken voor patiënten met hepatitis C en van daaruit ook een behandeltraject aan te zwengelen. Met de huidige snelle ontwikkelingen op het gebied van hepatitis C medicatie is succesvolle behandeling immers ook voor “moeilijke doelgroepen” een haalbare optie geworden. In de praktijk blijkt echter dat opsporing en behandeling van hepatitis C in de verslavingszorg nog maar moeizaam van de grond komt. In een eerder door ZonMW gehonoreerd project hebben wij de belemmerende factoren in kaart gebracht en concludeerden dat barrières met name aanwezig zijn op organisatorisch vlak.
Het “Doorbaakproject hepatitis C in de verslavingszorg” heeft tien teams ondersteund in het oplossen van deze hindernissen. De teams, bestaande uit professionals uit de verslavingszorg en het ziekenhuis, hebben een bij hun lokale situatie passend zorgpad ontwikkeld waarin is vastgelegd wie op welk moment verantwoordelijk is in het zorgproces rond hepatitis C. Zo hangt de zorg niet meer af van een aantal enthousiaste medewerkers, maar raakt ingebed in de reguliere taken. De lokale teams werden ondersteund door een expertgroep uit het ziekenhuis en de verslavingszorg met ervaring in de organisatie van een hepatitis C behandeltraject.
De lokale teams hebben via plan-do-check-act (PDCA) cycli hun werkwijze verbeterd en geleerd van elkaars goede voorbeelden. Het project heeft veel “good practices” opgeleverd die de komende tijd verder in de verslavingszorg zullen worden verspreid.

Samenvatting van de aanvraag

Hepatitis C is een ernstige ziekte die veel (ooit spuitende) drugsgebruikers treft. De ziekte is steeds beter te behandelen, maar grootschalige behandeling komt slecht van de grond. In de behandeling is een grote rol weggelegd voor de verslavingszorg: zij sporen de met hepatitis C geinfecteerde drugsgebruiker op, bereiden hem voor op de behandeling en ondersteunen tijdens het zware behandeltraject. Patiënten zien de behandeling vaak als een nieuwe start in hun leven, hetgeen de rol van de verslavingszorg in het vasthouden van de positieve verandering tijdens nazorg extra belangrijk maakt. Met een snelle, bewezen werkzame methode wil dit Doorbraakproject 8-10 teams in de verslavingszorg ondersteunen in het inbedden van een hepatitis C zorgtraject binnen de reguliere zorg. Er wordt geen van boven af opgelegd traject opgedrongen, maar het eigen team zoekt in korte PDCA cycli, met hulp van een expertteam en via uitwisseling van best practices met collega-teams, naar de vorm van hepatitis C zorg die het best past in de eigen organisatie. Daarbij staat de beschrijving van een "zorgpad" centraal. De Doorbraakmethode is een praktische, snelle en concrete methode die zich richt op de gehele implementatiecyclus. De doorbraakmethode maakt gebruik van bestaande kennis en goede praktijkvoorbeelden voor het versneld doorvoeren van een concrete verbetering in de zorg. Een doorbraakproject is zinvol op het moment dat er aantoonbaar een kwaliteitsverbetering of doelmatigheidswinst kan worden behaald. Ook is een voorwaarde dat er toepasbare indicatoren zijn om de verbeteringen te meten (want een van de centrale vragen is om te meten of de verandering ook een verbetering betekent). Al deze voorwaarden zijn van toepassing op de hepatitis C zorg. Het HCV doorbraakproject zoals voorgesteld levert uitgebreide beschrijvingen op van zorgpaden, met uiteindelijk een mimimaal aantal zorgpaden dat de meest voorkomende praktijken omvat en de do's & don'ts in de uitvoering van HCV opsporing en behandeling in de Nederlandse verslavingszorg. De resultaten worden verspreid via een handleiding "HCV zorg in de verslavinsgzorg", een werkconferentie en een Nederlandstalig wetenschappelijk artikel.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
12500095005
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2013
2014
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. E.A. Croes
Verantwoordelijke organisatie:
Trimbos-instituut