Projectomschrijving

Genetisch virusonderzoek maakt monitoring van de ontwikkeling, verspreiding en de overdracht van SARS-CoV-2 mogelijk

Virologen van het Erasmus MC gaan het komende jaar in samenwerking met het RIVM, UMC Utrecht, Julius Centrum en AMC de herkomst en verspreiding van het SARS-CoV-2-virus in kaart brengen met genetisch onderzoek aan het virus. Alle door het Erasmus MC gevonden virusvarianten (sequenties) worden al sinds februari 2020 gepubliceerd op de internationale online databank GISAID en Nextstrain.

Tijdens het komende genetisch virusonderzoek wordt de ontwikkeling van SARS-CoV-2 in Nederland gemonitord door middel van bijna real-time genoom sequencing (binnen 48 uur na de eerste diagnose). Hierdoor is het mogelijk om een diepgaand inzicht te krijgen in de evolutie, de verspreiding en de overdracht van het SARS-COV-2 virus tijdens alle fasen van de pandemie. Het vermogen om infecties op te sporen, te behandelen en te voorkomen zal hierdoor verbeterd worden.

 

Dit project heeft een aanvullende toekenning gehad voor het ontwikkelen van een assay voor snelle analyse van effecten van nieuwe virusvarianten. De onderzoekers gaan de monitoring en sequencing verbeteren van patiënten die een hoog risico hebben op virusmutaties.

 

Tussentijdse resultaten

Dit project heeft tot nu toe de volgende tussentijdse resultaten opgeleverd:

- Een artikel over transmissie over landsgrenzen aan het begin van de COVID-19 pandemie in Limburg.

- Een artikel (nog onder peer review) over het tracken van SARS-CoV-2 varianten B.1.1.7 (Britse variant) en B.1.351 (Zuid-Afrikaanse variant).

- Een artikel over de werking van vaccins op SARS-CoV-2 variant B.1.1.7 (Britse variant) en B.1.351 (Zuid-Afrikaanse variant).

 

Meer informatie over onderzoek naar corona en COVID-19 op www.zonmw.nl/coronaonderzoek

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website