Verslagen

Voortgangsverslag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Het ANACOR-IC team is afgelopen maanden druk bezig geweest met het zoeken en opstarten van ziekenhuizen die willen deelnemen aan de studie. Zowel intensive cares als afdelingen kunnen aan de studie deelnemen. Ziekenhuizen werden benaderd en contracten opgesteld, trainingen gegeven en medicatie beschikbaar gemaakt. Door toenemende hoeveelheid patiënten met COVID-19 op de intensive care, zijn meer patiënten geïncludeerd in de studie dan in de zomermaanden. Helaas vertraagt de hoge werkdruk op de intensive care de opstart van de ziekenhuizen die nog niet begonnen zijn weer. Het ANACOR-IC project is onderdeel van de REMAP-CAP studie. Dit is een internationale studie en door het samenvoegen van alle internationale en de Nederlandse gegevens is het mogelijk geweest om een analyse te doen naar het effect van nieuwe middelen die het immuunsysteem onderdrukken (Tocilizumab) bij patiënten op de intensive care met COVID-19. Dit is het tweede type medicijn dat een goed effect lijkt te hebben op de overlevingskansen van patiënten op de intensive care.

Resultaten
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

De directe resultaten van het ANACOR-IC project zijn nog niet beschikbaar. Het resultaat van de studie in Nederland is op dit moment dat 19 onderzoeksteams zich voorbereiden om mee te kunnen doen met de studie. In de ‘tweede golf’ zijn momenteel 10 ziekenhuisafdelingen actief in de studie. In Nederland zijn momenteel 145 patiënten geïncludeerd in de REMAP-CAP studie, waar het ANACOR-IC project onderdeel van is. Een persbericht is onlangs gepubliceerd om de voorlopige bevindingen over de effectiviteit van Tocilizumab kenbaar te maken. De media-campagne is gestart om de studie zichtbaarder te maken voor patiënten, medici en overige geïnteresseerden.

Samenvatting van de aanvraag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

De pandemie met Sars-CoV-2 duurt voort en er zijn nog geen interventies die bewezen effectief zijn voor patiënten met COVID-19 op de IC. Er is een evidente hyper-inflammatoire component bij deze patiënten en er is dus een duidelijke rationale om deze te behandelen met immuun-modulerende therapie naast antivirale middelen. Het blokkeren van IL-1 met anakinra is veilig gebleken in sepsis. We zullen gebruik maken van het REMAP-CAP platform om volwassen patiënten met (verdenking) COVID-19 die op een Nederlandse intensive care (IC) worden opgenomen te randomiseren voor wel of geen anakinra (al dan niet in combinatie met COVID-19 specifieke antivirale therapie).

 

Behandeling zal bestaan uit anakinra of geen immuun-modulerende behandeling voor COVID-19 (en in geselecteerde ICs: of interferon beta 1a).

 

In een subgroep van geselecteerde ICs kunnen daarnaast ook corticosteroïden (wel of geen corticosteroïden of corticosteroïden als de patiënt in shock is) alsmede antivirale therapie (lopinavir/ritonavir of hydroxychloroquine of geen antivirale behandeling voor COVID-19) worden onderzocht.

 

Bij deze patiënten zullen, na toestemming, bloed en respiratoire samples afgenomen worden, zodat de klinische uitkomsten kunnen worden gecombineerd met state-of-the-art immunologisch en pathofysiologisch onderzoek zoals dat in Nederland bestaat. Dit is de beste manier om inzicht te krijgen in de pathologie van deze nieuwe ziekte en interacties tussen gastheer en pathogeen; en tegelijk snel therapeutische opties voor patiënten te vinden.

 

Omdat dit project gebruik maakt van het bestaande REMAP-CAP platform, opgezet voorafgaand aan de pandemie met het specifieke doel aangepast te kunnen worden tijdens een respiratoire infectieuze pandemie, zijn veel organisatorische, (medisch) ethische en logistieke problemen al opgelost en is dit het ideale platform voor dit project.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website