Mobiele menu

Maatschappelijke coalities in Coronatijd: van spontaan initiatief tot duurzaam samenwerkingsverband

Projectomschrijving

Aanleiding

Tijdens en na de eerste lockdown van 2020 ontstonden tal van maatschappelijke initiatieven in Rotterdam, ondersteund door coalities van o.a. fondsen, bedrijven, en de lokale overheid. Deze initiatieven en coalities hebben een grote meerwaarde voor de stad: ze genereren maatschappelijke veerkracht, bieden antwoord op urgente vraagstukken en alternatieve oplossingen voor complexe stedelijke problematiek. Voor het ontstaan van deze corona-initiatieven blijken bestaande contacten, vaardigheden en kennis onontbeerlijk. Initiatieven zijn echter kwetsbaar in hun voortbestaan: ook al willen initiatiefnemers graag doorpakken, de ondersteuning is vaak eenmalig.

Resultaten

Om de voedingsbodem voor het ontstaan en verduurzaming van initiatieven verder te verbeteren, raadt deze studie aan om het netwerkend werken binnen de gemeentelijke organisatie en maatschappelijke instanties te versterken, om synergie tussen informele wijknetwerken en formele zorg- en welzijnsorganisaties structureel te borgen, en om meer diversiteit in overheidsondersteuning mogelijk te maken (naast financieel ook ondersteuning op netwerken, kennis, exposure).

Verslagen


Eindverslag

Tijdens en na de eerste lockdown van 2020 ontstonden tal van maatschappelijke initiatieven in Rotterdam, ondersteund door coalities van o.a. fondsen, bedrijven, en de lokale overheid. Deze initiatieven en coalities hebben een grote meerwaarde voor de stad: ze genereren maatschappelijke veerkracht, bieden antwoord op urgente vraagstukken en alternatieve oplossingen voor complexe stedelijke problematiek. Voor het ontstaan van deze corona-initiatieven blijken bestaande contacten, vaardigheden en kennis onontbeerlijk. Initiatieven zijn echter kwetsbaar in hun voortbestaan: ook al willen initiatiefnemers graag doorpakken, de ondersteuning is vaak eenmalig. Om de voedingsbodem voor het ontstaan en verduurzaming van initiatieven verder te verbeteren, raadt deze studie aan om het netwerkend werken binnen de gemeentelijke organisatie en maatschappelijke instanties te versterken, om synergie tussen informele wijknetwerken en formele zorg- en welzijnsorganisaties structureel te borgen, en om meer diversiteit in overheidsondersteuning mogelijk te maken (naast financieel ook ondersteuning op netwerken, kennis, exposure).

Samenvatting van de aanvraag

Tijdens de Coronacrisis ontstaan tal van bewoners-, particuliere en maatschappelijke initiatieven ontstaan, ook in Rotterdam. Deze initiatieven laten een grote mate van solidariteit zien tussen stadsbewoners, sociaal ondernemers, bedrijven, private fondsen en ambtenaren. Ze zorgen voor veerkracht, want hoe meer met elkaar verbonden, hoe sneller men in staat is duurzame oplossingen te vinden voor een crisis. Voor lokale overheden blijft het een uitdaging hierop in te spelen, juist wanneer initiatieven een tijdelijk en noodgedwongen fenomeen lijken in een snel veranderende dynamiek. Om duurzame verbanden aan te gaan, positieve ondersteuning te bieden in hun ontwikkeling tot maatschappelijke coalitie, en zo bij te dragen aan stedelijke veerkracht, zijn een maatschappelijke en institutionele voedingsbodem en verbindende personen van cruciaal belang. Doel van dit onderzoek is inzicht krijgen in deze maatschappelijke en institutionele voedingsbodem en de rol van verbindende personen. Op basis van inventarisaties, interviews, en een vergelijking tussen (internationale) literatuur en de Rotterdamse empirie, levert dit onderzoek vier resultaten: i) een beeld van de aard en omvang van initiatieven in Coronatijd in Rotterdam, ii) inzicht in hun ontstaan en ontwikkeling, iii) condities die hun duurzaamheid beïnvloeden, iv) de rol van de overheid in de ontwikkeling van initiatief tot maatschappelijke coalitie en stedelijke veerkracht.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
10430042010034
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. B. Boonstra
Verantwoordelijke organisatie:
Erasmus Universiteit Rotterdam