Mobiele menu

Eerstelijns COVID-19 portaal: Ontwikkeling van best-practices voor 1e lijns COVID-19 revalidatie o.b.v. digitale kennisdeling.

Projectomschrijving

Aanleiding

Door COVID-19 nam de druk op de zorg exponentieel toe. Zorgverleners in ziekenhuizen (tweedeen derdelijnszorg) en in zorgpraktijken daarbuiten (eerstelijnszorg) werden geconfronteerd met een nieuw ziektebeeld dat langdurige impact op het functioneren van patiënten heeft. Daar waar de zorgprocessen voor deze nieuwe doelgroep in ziekenhuizen geconcentreerd en georganiseerd zijn, zijn individuele zorgprofessionals in eerstelijns zorgpraktijken nog zoekende. Protocollen en kennis over effectieveCOVID-19 revalidatie ontbreken nog vaak. Daarom ervaren deze zorgprofessionals een grote noodzaak voor onderlinge informatiedeling en communicatie rondom de patiënt. Een totaaloverzicht van diagnoses en behandeling moet inzichten bieden in effectieve, efficiënte COVID-19 revalidatie.

Resultaten

Het eerstelijns COVID-19 portaal biedt een radicaal nieuwe benadering van informatiedeling en communicatie rondom een individuele patiënt, wiens wensen en behoeften uitgangspunt voor (be)handeling zijn. De betrokken zorgprofessionals kunnen op ieder moment ‘real time’ informatie via het portaal raadplegen over activiteiten rond de zorgvraag die bij verschillende bronnen bekend zijn.

Verslagen


Eindverslag

Door COVID-19 nam de druk op de zorg exponentieel toe. Zorgverleners in ziekenhuizen (tweede en derdelijnszorg) en in zorgpraktijken daarbuiten (eerstelijnszorg) werden geconfronteerd met een nieuw ziektebeeld dat langdurige impact op het functioneren van patiënten heeft. Daar waar de zorgprocessen voor deze nieuwe doelgroep in ziekenhuizen geconcentreerd en georganiseerd zijn, zijn individuele zorgprofessionals in eerstelijns zorgpraktijken veelal zoekende. Protocollen en kennis over effectieve COVID-19 revalidatie ontbreken nog vaak. Daarom ervaren deze zorgprofessionals een grote noodzaak voor onderlinge informatiedeling en communicatie rondom de patiënt. Een totaaloverzicht van diagnoses en behandeling moet inzichten bieden in effectieve, efficiënte COVID-19 revalidatie.

Het eerstelijns COVID-19 portaal biedt een radicaal nieuwe benadering van informatiedeling en communicatie rondom een individuele patiënt, wiens wensen en behoeften uitgangspunt voor (be)handeling zijn. De betrokken zorgprofessionals kunnen op ieder moment ‘real time’ informatie via het portaal raadplegen over activiteiten rond de zorgvraag die bij verschillende bronnen bekend zijn.

Samenvatting van de aanvraag

Dit project beoogt de ontwikkeling van best practices voor eerstelijns COVID-19 revalidatie. Aanleiding is de relatief onbekende COVID-19 problematiek van herstellende patiënten die terugkeren naar hun dagelijkse leven. Na klinisch ontslag of verwijzing door de huisarts, ervaren paramedici in de eerste lijn de uitdaging de juiste, persoonsgerichte revalidatiezorg te bieden voor deze nieuwe en zeer diverse doelgroep. Dit noopt tot het snel en efficiënt delen van data, kennis en ervaringen van de betrokken zorgverleners, overwegend paramedici. In dit project worden met actieonderzoek data, kennis en ervaringen m.b.t. COVID-19 revalidatiezorg verzameld in een COVID-19 portaal. Analoog aan een recent ontwikkeld CVA-portaal biedt het COVID-19 portaal een totaaloverzicht van de revalidatie van elke individuele patiënt door een directe verbinding met het EPD van de betrokken disciplines. Zorgprofessionals geven aan welke geregistreerde informatie in hun EPD zij relevant achten om te delen met andere bij de patiënt betrokken professionals. Het portaal vormt daardoor een rijke bron aan gezondheids-en zorgdata m.b.t. COVID-19. De projectresultaten zijn: 1) een digitaal COVID-19 portaal met 2) data van COVID-patiënten van verschillende seksen en met verschillende sociaal-culturele en sociaal-economische achtergronden, o.b.v. geregistreerde metingen en/of observaties van: 2a) fysieke en mentale verschijnselen, gebruikte meetinstrumenten, verleende zorg/interventies en uitkomsten 2b) cognitieve verschijnselen, gebruikte meetinstrumenten, verleende zorg/interventies en uitkomsten 2c) maatschappelijke en sociale impact (arbeidshervatting, maatschappelijke participatie, belasting van mantelzorgers), gebruikte meetinstrumenten, verleende interventies en uitkomsten Deze gegevens vormen het fundament voor de totstandkoming van best practices voor COVID-19 revalidatie en voor interventies van geassocieerde sociale en maatschappelijke problematiek.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
10430042010041
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. L.J. Beijer MA
Verantwoordelijke organisatie:
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen