Mobiele menu

COVID-19: een versneller van de samenwerking van het acute zorgnetwerk in Den Haag

Projectomschrijving

Aanleiding

De COVID-19-crisis heeft de samenwerking tussen betrokkenen van het acute zorgnetwerk, waaronder de spoedeisende hulp, huisartsenpost en de Regionale ambulancevoorziening, in de regio Haaglanden versneld laten verlopen.

Doel

COVID-19 gebruiken als een versneller van de samenwerking van het acute zorgnetwerk in Haaglanden. Om het acute zorgnetwerk efficiënter te laten functioneren en ook in de toekomst de toegankelijkheid te behouden, is samenwerking tussen zorgaanbieders, brancheorganisaties en zorgverzekeraars het sleutelwoord.

Resultaten

Om hoogwaardige acute zorg te kunnen blijven bieden, is het van groot belang dat alle betrokken organisaties goed geïntegreerd zijn op alle organisatieniveaus. Denk hierbij aan o.a. de
spoedeisende hulp (SEH), huisartsenpost (HAP), ambulancedienst maar ook verpleeghuizen voor de uitstroom van patiënten. De COVID-19-crisis fungeerde als versneller van de samenwerking
binnen acute zorgnetwerken. Het doel van dit onderzoek was om te bepalen in hoeverre samenwerking in een grote stad in Nederland (Den Haag) verbeterde als gevolg van de COVID-19-crisis. Het volledige artikel kunt u hier lezen.

Producten

Titel: Effect of COVID-19 on health system integration in the Netherlands: a mixed-methods study
Auteur: Rosa Naomi Minderhout, Martine C. Baksteen, Mattijs E. Numans, Marc A. Bruijnzeels, Hedwig M.M. Vos
Magazine: Annals of Emergency Medicine
Link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/emp2.12433

Verslagen


Eindverslag

De COVID-19-crisis heeft aangetoond dat het mogelijk is om het acute zorgnetwerk beter te integreren in een stedelijke context, als alle partijen een gevoel van urgentie voelen om samen te werken in het gedeelde belang van de beste patiëntenzorg. Het acute zorgnetwerk omvat organisaties zoals de Huisartsenpost (HAP), Spoedeisende hulp (SEH) en ambulance dienst, maar ook de Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) en verzekeringsmaatschappijn zijn van belang. Een investering in functionele integratie zoals informatietechnologie, gedeelde gebouwen en personeel, kan zorgen voor een nog betere integratie in de toekomst. Aanpassingen in het bekostigingssysteem van de zorg kunnen nodig zijn om de belemmeringen van marktwerking voor samenwerking weg te nemen.

Samenvatting van de aanvraag

De COVID-19 pandemie heeft alle stakeholders uit het acute zorgnetwerk in Den Haag en omstreken verenigd in het regionaal overleg acute zorg (ROAZ), op scherp gesteld en vele aspecten van integratie versneld laten verlopen. Deze samenwerking vond plaats in een zich ontwikkelend acuut zorgnetwerk, waaronder de spoedeisende hulp(SEH), huisartsenpost(HAP) en de regionale ambulancevoorziening (RAV). De sterke toename in drukte op het acute zorgnetwerk in de afgelopen jaren heeft op momenten gezorgd voor tijdelijke beperkingen in de toegankelijkheid. De vraag van de stakeholders is om deze intensievere samenwerking om te zetten in een duurzaam toekomstbestendig acuut zorgnetwerk. Het doel van dit actie-onderzoek is in welke mate de samenwerking in de acute zorgketen als gevolg van de activiteiten tijdens de COVID-19 crisis duurzaam verbeterd is. Onderzoeksvragen zijn: 1. Welke activiteiten en werkprocessen in het acute zorgnetwerk zijn tijdens de COVID-19 crisis geïmplementeerd en worden langdurig gehandhaafd, en welke niet? 2. Wat zijn de bevorderende en belemmerende factoren van deze verbeterde samenwerking tijdens de COVID-19 crisis en voor een meer duurzame implementatie? 3. Kunnen deze factoren voor verbeterde samenwerking nader worden verklaard aan de hand van het Regenboogmodel van Geïntegreerde Zorg? Het actie-onderzoek bestaat uit drie cyclische Plan-Do-Study-Act fasen: de inventarisatiefase, de borgingsfase en de evaluatiefase. Tijdens de inventarisatiefase worden de resultaten van een kwalitatief interview onderzoek met de 20 belangrijkste stakeholders besproken in het ROAZ en worden actiepunten geformuleerd. Tijdens de borgingsfase wordt de opvolging van de actiepunten gemonitord en tijdens de evaluatiefase wordt op basis van een korte online vragenlijst bij dezelfde 20 betrokkenen vastgesteld of de actiepunten duurzaam geborgd worden. Dit project levert direct aanbevelingen voor werkprocessen en inrichting van de acute zorg voor de regio en landelijk op.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
10430042010023
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
R.N. Minderhout
Verantwoordelijke organisatie:
Leiden Universitair Medisch Centrum (LUMC)