Over dit programma

Dit programma is afgerond. Het nieuwe programma Infectieziektebestrijding loopt van 2014-2017.

Infectieziekten worden veroorzaakt door ziekteverwekkende micro-organismen. Veel infectieziekten zijn overdraagbaar, besmettelijk dus. Geregeld doen zich nieuwe infectieziekten voor. Om meer kennis over (nieuwe) infectieziekten te krijgen, moet er onderzoek worden gedaan. ZonMw heeft daarom een onderzoeksprogramma Infectieziektebestrijding, waar onderzoekers subsidie kunnen aanvragen om hun onderzoek uit te voeren. Het eerste programma 2006-2011 is afgerond. Het huidige programma loopt van 2014-2017.

Het programma Infectieziektebestrijding is bedoeld om meer wetenschappelijke kennis te verkrijgen, maar ook om nieuwe bestrijdingsmethoden te ontwikkelen en samenwerking tussen onderzoekers en zorgverleners te bevorderen. Het uiteindelijke doel van het programma is om een bijdrage te leveren aan de bestrijding en het voorkomen van infectieziekten.

Vanuit het programma dat liep van 2006-2011, dragen 45 projecten bij aan het vermeerderen van de kennis over infectieziekten en de bestrijding, verdeeld over de onderwerpen: infectieziektebestrijding algemeen, soa, tuberculose, reizigersadvisering, technische hygiënezorg en uitbraakonderzoek. Enkele voorbeelden zijn: de overdracht van de bacterie Clostridium difficile van varken op mens en het verbeteren van handhygiëne op kinderdagverblijven.

Voor subsidiemogelijkheden verwijzen wij u naar de volgende programma's:

Resultaten onderzoeksprogramma’s Infectieziektebestrijding (2007–2011) en Q-koorts (2010–2014)

In deze publicatie staan de conclusies en aanbevelingen van de evaluatiecommissie Infectieziektebestrijding en Q-koorts. Ook zijn de opbrengsten beschreven van de 47 projecten die financiering ontvingen binnen de onderzoeksprogramma’s Infectieziektebestrijding (33 projecten) en Q-koorts (14 projecten).

Flitsboekje eindevaluatie

Relevante ZonMw-programma's

Gerelateerde onderwerpen

Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website