Onderwerpen

Uitgelicht

In een kleinschalige voorziening kunnen risicojongeren zich blijven ontwikkelen

Foto risicojeugd

Uit onderzoek van de academische werkplaat Risicojeugd blijkt dat gedetineerde jongeren die een zo normaal mogelijk leven leiden, minder snel terugvallen in de criminaliteit. In een Kleinschalige Voorziening (KV) krijgen jongeren de mogelijkheid om zich te blijven ontwikkelen. Projectleider Eva Mulder vertelt erover.

Wat KV's voor deze jongeren kunnen betekenen

Wat werkt in de samenwerking tussen JGZ, wijkteams en onderwijs?

samenwerking

De samenwerking valt of staat met de kwaliteit, vaardigheden, attitude, kennis, ervaring en continuïteit van mensen. Duurzaam inzetten op meerdere elementen door gemeente, wijkteams, JGZ en onderwijs, kan helpen om effectief samen te werken. De factsheet en het rapport geven handvatten om hiermee aan de slag te gaan.

Aan de slag met samenwerken!

Gesprekswaaier: werkwijzer om het gesprek aan te gaan over eigen kracht

professionals aan tafel

Eigen kracht wordt als hét aangrijpingspunt gezien voor effectieve hulpverlening. Maar wat er precies mee bedoeld wordt en wat het betekent voor uw werk als professional, blijft vaak in het midden. Deze gesprekswaaier helpt u om in gesprek te gaan over spanningsvelden waarmee u te maken krijgt als u uitgaat van eigen kracht.

Bekijk de gesprekswaaier

Ondersteunend team voor huisarts zorgt voor eerdere en betere hulp voor jeugdigen met mentale problemen

Meisje in roze met rug toegekeerd

In de Gooi en Vechtstreek hebben 7 gemeenten een Consultatie en Adviesteam opgericht. Hiermee ondersteunen zij huisartsen bij het zo vroeg mogelijk signaleren, en laagdrempelig en passend behandelen van kinderen. Jeugdartsen Ching Ching Tang en Mona Habibuw vertellen erover in dit interview.

Hoe pakt deze regio het aan?

Dien nu uw sessie in voor Jeugd in Onderzoek 2020

Wilt u uw kennis over de jeugd- en onderwijssector delen? Dien dan uw sessie in en wie weet verzorgt u op Jeugd in Onderzoek op 12 mei 2020 een sessie of een pitch. Deadline voor aanmelden is 13 januari 2020. 

Meer informatie en indienen

Jeugd bij ZonMw - blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief Jeugd en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Altijd als eerste op de hoogte zijn? Volg dan ZonMw: Jeugd ook op LinkedIn.

Volg ZonMw: Jeugd

Actueel

Soepele transitie van kind- naar volwassenzorg

Als een jongere met een chronische aandoening 18 wordt, verandert er veel. Deze transitie van zorg verloopt niet altijd vlekkeloos. Daarom werken projectleider Dunja Dreesens en ervaringsdeskundige Lisa Verberg samen aan de ontwikkeling van de kwaliteitsstandaard Transitiezorg Hun advies: ‘Praat niet over, maar met jongeren.’

Lisa Verberg en Dunja Dreesens
Lisa Verberg en Dunja Dreesens
Pagina

JGZ-richtlijn Motorische ontwikkeling beschikbaar

De JGZ-richtlijn Motorische ontwikkeling is onlangs gepubliceerd op de website van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). De richtlijn geeft professionals in de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) handelingsaanbevelingen over de monitoring, preventie, signalering, advisering en verwijzing bij motorische ontwikkelingsproblemen.

Nieuws

Winnaars Nationale Sportinnovator Prijs 2019 ‘Van prestatie naar plezier’ bekend

28 november 2019 - Op zaterdagochtend staat menig ouder fanatiek mee te leven met zijn of haar sportende kind. Sommige ouders doen dit echter iets té fanatiek. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het gedrag van ouders positief wordt beïnvloed, zodat kinderen optimaal van hun sport kunnen genieten? De vijf winnaars van de Nationale Sportinnovator Prijs 2019 gaan deze uitdaging aan. Zij werden bekend gemaakt tijdens de VSG-inspiratiedag.

Elders gezien

Goede zorg beschreven voor kinderen van ouders met psychische klachten

Psychische aandoeningen en verslavingsproblemen beperken ouders in hun ouderschap. Kinderen van ouders met deze problemen hebben een verhoogd risico om zelf psychische en/of verslavingsproblematiek te ontwikkelen. Preventie, vroege opsporing en gepaste interventies kunnen ernstige problemen voorkomen. De nieuwe standaard KOPP/KOV biedt handvatten ter ondersteuning van de ouder, het kind, het gezin en de leefomgeving.

Elders gezien
Toon meer

Subsidieoproepen

Verbetering lokale praktijk bij onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap

Onderwerpen

  • Preventie van, ondersteuning en zorg bij onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap
  • integrale aanpak
  • hoog risicogroepen
  • samenwerkingsverband van gemeente(n), praktijk- en/of uitvoeringsorganisatie, onderzoeksorganisatie
  • lokale praktijk verbetering
  • praktijkgericht (actie)onderzoek

Onderdeel van programma

Onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap

Geplaatst op

15 oktober 2019

Deadline

21 januari 2020,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Leerhuisbijeenkomst Kindermishandeling en culturele sensitiviteit

Op donderdag 12 december a.s. van 13.30-16.30 uur vindt de eerste Leerhuisbijeenkomst plaats bij Hogeschool Leiden. Dit Leerhuis heeft als thema Kindermishandeling en culturele sensitiviteit. Gastspreker tijdens deze bijeenkomst is Lama Yazbeck uit Libanon. Zij is executive director van Himaya, een NGO die zich richt op het voorkomen en bestrijden van kindermishandeling in Libanon. Naast het plenaire programma zijn er diverse workshops.

Lees meer

Congres Doen wat werkt in het sociaal domein: leren van praktijkvoorbeelden - Zwolle

Hoe bereik je als gemeente, organisatie of professional een zo groot mogelijke maatschappelijke impact? De publieke middelen zijn beperkt, je wilt de budgetten dus inzetten op programma’s waarvan de effectiviteit is getoetst. Maar hoe dan? Leer van praktijkvoorbeelden tijdens het congres ‘Doen wat werkt in het sociaal domein’ dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), ZonMw, Sociaal Werk Nederland, Divosa en Movisie organiseren. Het congres...

Lees meer

Congres Doen wat werkt in het sociaal domein: leren van praktijkvoorbeelden - Eindhoven

Hoe bereik je als gemeente, organisatie of professional een zo groot mogelijke maatschappelijke impact? De publieke middelen zijn beperkt, je wilt de budgetten dus inzetten op programma’s waarvan de effectiviteit is getoetst. Maar hoe dan? Leer van praktijkvoorbeelden tijdens het congres ‘Doen wat werkt in het sociaal domein’ dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), ZonMw, Sociaal Werk Nederland, Divosa en Movisie organiseren. Het congres...

Lees meer

Jeugd in Onderzoek 2020

U bent op 12 mei 2020 van harte welkom op het congres Jeugd in Onderzoek. Het is dé ontmoetingsplek voor iedereen die betrokken is bij de jeugdsector. Jeugdhulpverleners, beleidsmedewerkers en wetenschappers inspireren elkaar door kennis en ervaringen uit te wisselen. Waarom? Om de ondersteuning aan jeugd en ouders nog beter te maken.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website