Mobiele menu

Doen we de juiste dingen?

Projectomschrijving

Doel van dit project is om 2 vragen te beantwoorden die belangrijk zijn voor gemeenten en jeugdzorgaanbieders in de regio Rijnmond.

In Rijnmond is veel geïnvesteerd in wijkteams. Het idee is dat wijkteams laagdrempelig zijn en er dus makkelijker gebruik kan worden gemaakt van jeugdhulp. Het eerste doel van dit project is om te bepalen of de inzet van wijkteams heeft geleid tot meer jeugdhulpgebruik in wijken waar eerst weinig werd gebruikt maar waar er wel veel problemen zijn bij kinderen.
 
In 2018 is in Rijnmond gestart met zorgarrangementen en resultaatgerichte inkoop. Het idee is dat er meer samenhang en afstemming is in de hulp aan jeugd, dat er beter passende hulp wordt gegeven en dat kosten omlaag gaan. Het tweede doel van dit project is om na te gaan of dit inderdaad zo is.
In het project gebruiken we gegevens van het CBS.

We schrijven publicaties en bespreken de vragen en antwoorden met bestuurders, beleidmakers, hulpverleners, jongeren en ouders. Zo wordt er samen geleerd.

Producten

Titel: Factsheet. Het effect van resultaatgericht inkopen op jeugdhulpgebruik
Link: http://www.st-raw.nl
Titel: Factsheet. De betrouwbaarheid van de gegevens over wijkteamhulp in CBS Microdata
Link: http://www.st-raw.nl

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Doel van dit project is twee belangrijke bestuurlijke vragen te beantwoorden met betrekking tot de transformatie van de jeugdzorg.

Uit onderzoek van gemeente Rotterdam in 2014 bleek dat er een grote kloof bestond tussen zelf-gerapporteerde emotionele en gedragsproblemen en jeugdhulpgebruik.

Het eerste doel van dit project is om te bepalen of de relatief grote inzet van wijkteams in de gemeenten van regio Rijnmond tot een groter en vroegtijdiger bereik van jeugdigen leidt en verkleining van bovengenoemde kloof in vergelijking met gemeenten waar de inzet van wijkteams kleiner is.

Een tweede belangrijke bestuurlijke vraag is wat de invloed is van resultaatgerichte inkoop van jeugdhulp op trends in jeugdzorggebruik. Het tweede doel van dit project is dan ook om dit na te gaan en trends in de regio Rijnmond te vergelijken met gemeenten waar niet resultaatgericht wordt ingekocht, waaronder regio Haaglanden. Om de vragen te beantwoorden worden CBS microdata gebruikt. Deze data zijn onder strikte voorwaarden toegankelijk voor onderzoekers.

De onderzoeksvragen en variabelen die in de analyses betrokken worden zullen eerst uitvoering worden besproken met betrokken op verschillende niveaus (beleid, bestuur, praktijkprofessionals, jongeren en burgers van Brede Raad 010). De kennis die het project oplevert zal worden gebruikt om gezamenlijk leren in gang te zetten. Hierbij zal kennis uit onderzoek worden gecombineerd met kennis van professionals en ervaringskennis. Uiteindelijk doel is om samen met alle betrokkenen (1) preventief en vroegtijdig ingrijpen te verbeteren door een beter bereik van kinderen en gezinnen en (2) het aanbod van integrale, passende hulp aan kinderen en gezinnen te verbeteren.

Kenmerken

Projectnummer:
744220201
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2023
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. ir. W Jansen
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Rotterdam