Mobiele menu

Cultuursensitieve gidsen: kwaliteitsslag inzet en bemensing wijkteams. Via werkwijze en teamsamenstelling werken aan diversiteit

Projectomschrijving

Gezinnen met een niet-Westerse migratieachtergrond krijgen van wijkteams vaak nog niet de hulp die bij ze past. Daarnaast zijn er veel statushouders die een sociaal beroep hadden, maar in Nederland geen werk vinden. Dit project biedt kansen voor beide vraagstukken. In twee wijkteams in Rotterdam wordt gepilot met Syrische statushouders als ‘cultuursensitieve gidsen’. Gedurende de pilot trekken wijkteammedewerkers en cultuursensitieve gidsen samen op in het bereiken van gezinnen en verlenen van hulp.

De pilot beoogt:

  • Het bereik van het wijkteam onder gezinnen met een niet-Westerse migratieachtergrond te vergroten;
  • Hulp die wordt verleend aan deze gezinnen meer passend te maken bij hun behoeften;
  • Cultuursensitief werken in te bedden in de werkwijze van het wijkteam.

Al actieonderzoekend worden inzichten opgehaald. Dit wordt samen met twee co-onderzoekers gedaan, studenten met een migratieachtergrond. Opgedane inzichten in Rotterdam resulteren in overdraagbare lessons learned.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

In 2018 is nog geconstateerd dat jongeren met een migratieachtergrond een ruim zes keer grotere kans hebben om in een jeugdgevangenis te belanden dan autochtone leeftijdgenoten (Boon e.a., 2018). Kennelijk lukt het ons vaak niet om dusdanig op tijd te interveniëren dat we een repressieve aanpak kunnen voorkomen. Beter aansluiten bij gezinnen met een migratieachtergrond is noodzakelijk om effectieve hulp te kunnen bieden in een vroeg stadium. Professionals van wijkteams erkennen het belang van diversiteit in hun teams. Vooralsnog vormen deze vaak geen afspiegeling van de wijk (van Rooijen, Bellaart, Bos en Talib, 2019). Een systematische evaluatie via actieonderzoek van een pilot, waarbij vier statushouders worden toegevoegd aan twee wijkteams, zal inzicht genereren over effectieve en duurzame manieren van cultuursensitieve zorg binnen wijkteams, de opbrengsten van deze zorg voor gezinnen en jongeren met een migratieachtergrond en over de mogelijkheden om getalenteerde statushouders via een opleidingstraject op maat perspectief op een baan in de zorg te geven.

Het uitvoerende projectteam zal bestaan uit vier hoogopgeleide Syrische statushouders en twee jongeren met een niet-westerse migratieachtergrond die momenteel (bijvoorbeeld) de opleiding Social Work aan een hogeschool volgen. Deze jongeren treden op als co-onderzoekers in het actieonderzoek. Daarnaast maken vier medewerkers uit twee wijkteams onderdeel uit van het uitvoerende projectteam, evenals de opleiders van het VARIIS programma. Tot slot zal RadarAdvies een projectleider, projectmedewerker en de onderzoekers leveren (zie kopje projectstructuur).

De met de pilot verworven kennis zal toegankelijk worden gemaakt voor het onderwijs via de co-onderzoekers en een klankbordgroep. In de klankbordgroep zal onder andere een vertegenwoordiger van een hogeschool (bv. opleiding Social Work) en een universiteit (sectie Orthopedagogiek) zitting nemen, naast projectcoördinatoren en beleidsfunctionarissen van de gemeente en praktijkorganisaties (zie ook projectstructuur).

Kenmerken

Projectnummer:
744220109
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M.M. Loeffen
Verantwoordelijke organisatie:
RadarAdvies