Mobiele menu

Vrijwillige inzet jeugd en ouders in de lokale gymnastiekvereniging

Projectomschrijving

De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie wil meer jongeren en allochtonen als vrijwilliger bij gymnastiekverenigingen betrekken. Zo hoopt zij meer jongeren actief te krijgen als vrijwilliger, met als doel een gerichter aanbod te kunnen verzorgen, onder andere voor ‘hangjongeren’. Ook wil de Unie gezinnen gezamenlijk aan het sporten krijgen: in plaats van hun kinderen te halen en te brengen blijven de ouders op de club om samen met hun kinderen te sporten. Waar mogelijk zoeken de verenigingen de samenwerking met scholen, provincies en gemeenten. In 2011 zullen ten minste vijftig gymnastiekverenigingen zich openstellen voor jongeren die tijdens hun middelbare schoolopleiding een maatschappelijke stage volgen.

Verslagen


Eindverslag

De KNGU zet zich in voor een maatschappelijk belang waarin de pedagogische civil society centraal staat. Door middel van de inzet van sport kan de KNGU hierin een grote bijdrage leveren. De KNGU richt zich op vrijwillige inzet voor en door jongeren en ouders en/of gezinnen en daarnaast specifiek op de twee doelgroepen allochtone jongeren en hangjongeren.

Door de tijdelijke regeling vrijwillige inzet voor en door jeugd heeft de KNGU kansen gezien en gebruikt. Er is tijdens de projectduur ingezet op; meer jeugd in vrijwillig en technisch kaderfuncties bij de lokale clubs door onder andere de maatschappelijke stage te benutten, betrekken allochtonen (jeugd) bij sportclubs: allochtone jeugd in vrijwillig en technische kaderfuncties bij de lokale clubs, nieuw sportaanbod ‘gezinssport’ om ook ouders te betrekken bij de club en om een nieuw activiteitenaanbod voor het hele gezin te ontwikkelen wat ook uitgevoerd kan worden door jeugd (commissies), aandacht voor hangjongeren d.m.v. aangepast sportaanbod om zo ook deze doelgroep te interesseren voor clubs.

In het kort het resultaat;
Door samenwerking aan te gaan met gemeenten, clubs en andere organisaties, hebben we veel jongeren en ouders kunnen stimuleren en motiveren om zich structureel en incidenteel in te gaan zetten als vrijwillger bij clubs en/of locale en landelijke activiteiten.
Er is met name een grote groei te zien bij jeugdleden die gaan assisteren binnen de clubs en jeugdleden die (neven)activiteiten organiseren bij landelijke en locale evenementen en binnen de clubs.

Door clubs te informeren, te stimuleren en ondersteuning te bieden rondom de maatschappelijke stage, hebben inmiddels zo'n 700 clubs 1 of meerdere leerlingen in een maatschappelijke stage.

Er ligt een onderzoeksrapportage met daarin een advies over hoe allochtonen jongeren te betrekken bij vrijwilligerswerk. Deze is voor alle geïnteresseerden clubs beschikbaar.

De opzet voor aanbod hangjongeren in het project heeft ertoe geleid dat er naast de clubs die meedraaien binnen het project, andere clubs zo enthousiast werden, dat zij zelf het aanbod hebben opgestart met het verschil dat deze clubs het aanbod niet specifiek aanbieden voor hangjongeren, maar voor alle jongeren in en om de club.

Het project is de start geweest om een aanzet te maken om sport als middel in te zetten om nog meer jongeren en ouderen te stimuleren voor zowel incidenteel als structureel vrijwilligerswerk.
De KNGU zal verder gaan met de ondersteuning van clubs om nog meer jongeren en ouderen te stimuleren om zich in te gaan zetten voor dit maatschappelijke belang.

Meer informatie is te vinden op de speciale jongeren website www.kngu-yourturn.nl

De KNGU zet zich in voor een maatschappelijk belang waarin de pedagogische civil society centraal staat. Door middel van de inzet van sport kan de KNGU hierin een grote bijdrage leveren.De KNGU richt zich op vrijwillige inzet voor en door jongeren en ouders en/of gezinnen en wil zich daarnaast specifiek richten op de twee doelgroepen allochtone jongeren en hangjongeren.

Door middel van een 0-meting is de KNGU in het begin van het project een onderzoek gestart naar de interesses, stand van zaken, behoeften bij verenigingen op het gebied van vrijwilige inzet voor en door jongeren en ouders. Verenigingen hebben vooral belang bij voldoende kader zowel op het gebied van technisch (assistenten/ jeugd juryleden) als bestuurlijk (jeugd en ouders in organisatie) niveau.

Een eerste start om te werken aan toekomstig vrijwillig kader is de Maatschappelijke stage (MaS). Alle KNGU verenigingen zijn geïnformeerd over de mogelijkheden om jongeren een MaS te laten lopen binnen de vereniging. Hiervoor zijn een tweetal documenten ontwikkeld: 1 activiteitenboek voor de leerling, 2: handleiding voor de vereniging.

In 2010 is voor het eerst een Nationale assistentendag georganiseerd. Met een deelname van zo'n 550 assistenten was de dag zeer geslaagd. De assistenten hebben een sportieve dag beleefd met 'trendy' gymnastiekactiviteiten. Daarnaast hebben zij in verschillende sessies de KNGU ondersteunt in het beoordelen van nieuwe ondersteunings middelen voor jeugdige assistenten (juryleden) en hebben zij de KNGU reacties kunnen geven over opleidingen. Met name waarom ga je wel/niet een opleiding volgen en met welke reden. Wat kan de KNGU nog voor je doen?

Stimo jury is voor jongeren vanaf 10 jaar. Een digitaal jureer spel waarbij jongeren kunnen 'proeven' aan het jureren. Het spel komt ook in papieren vorm, zodat leiding dit kan toepassen in de lessen om jongeren te stimuleren om zich in te gaan zetten als jeugdjurylid.

Om jeugdcommissies te activeren en ondersteunen en nog meer jeugd binnen de verenigingen actief te krijgen binnen een jeugdbestuur of activiteitencommissie is er in 2010 een FUN-dag georganiseerd. I.s.m. met jeugdcommissieleden uit het land is de inhoud van het programma samengesteld.

Met 4 Gemeenten, jongerenwerkers, de plaatselijke verenigingen en de KNGU is intensief contact en wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van lesaanbod voor (hang)jongeren van de straat.

Het activeren van allochtone jongeren als vrijwilliger binnen de vereniging heeft nog niet veel resultaat opgeleverd. Hiervoor zijn we opzoek naar nieuwe impulsen.

Om ook ouders meer te betrekken bij activiteiten binnen en buiten de vereniging en hen daardoor te stimuleren zich incidenteel in te zetten als vrijwilliger, is de KNGU gestart met de ontwikkeling van Gezinssport. Gezinssport waarbij jongeren en ouders tegelijkertijd samen sporten. De lessenserie die zij volgen wordt afgesloten met een activiteit voor het hele gezin georganiseerd door henzelf. Hiermee hopen we dat ouders het belang zien en ervaren dat, met een klein beetje hulp en samenwerking van ouders, er veel leuke activiteiten georganiseerd kunnen worden die voor het gehele gezin, de vereniging en eventueel de buurt van groot belang zijn voor de pedagogische civil society.

Samenvatting van de aanvraag

De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie wil meer jongeren en allochtonen als vrijwilliger bij gymnastiekverenigingen betrekken. Zo hoopt zij meer jongeren actief te krijgen als vrijwilliger, met als doel een gerichter aanbod te kunnen verzorgen, onder andere voor ‘hangjongeren’. Ook wil de Unie gezinnen gezamenlijk aan het sporten krijgen: in plaats van hun kinderen te halen en te brengen blijven de ouders op de club om samen met hun kinderen te sporten. Waar mogelijk zoeken de verenigingen de samenwerking met scholen, provincies en gemeenten. In 2011 zullen ten minste vijftig gymnastiekverenigingen zich openstellen voor jongeren die tijdens hun middelbare schoolopleiding een maatschappelijke stage volgen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
410111001
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2009
2012
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M.E.F. Cornelissen
Verantwoordelijke organisatie:
Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie