Mobiele menu

Roefelen- participatie van kinderen, vrijwilligers en bedrijven -

Projectomschrijving

Ruim 5.000 vrijwilligers in ruim 70 buurten zorgen dat jaarlijks meer dan 20.000 kinderen mee kunnen doen aan Roefelactiviteiten. Hierbij nemen kinderen een kijkje achter de schermen van de volwassenenwereld en doen actief mee in allerlei bedrijven en instellingen in hun buurt. Een nieuw, landelijk, steunpunt zorgt voor nog meer Roefelactiviteiten. De Stichting Kinderwerk gaat de succesformule verspreiden. Het streven is dat er in 2014 in 130 gemeenten lokale Roefelcomités zijn. Het landelijke steunpunt ondersteunt lokale comités bij de uitvoering van de activiteiten, onder andere via een community op internet. En er komen gezamenlijke acties rond samenwerking met bedrijven.
Kinderen oriënteren zich met steun van vrijwilligers tijdens het Roefelen op allerlei beroepen en voorzieningen in de samenleving. Roefelactiviteiten vergroten niet alleen de leef- en belevingswereld van kinderen, ook bedrijven krijgen een bredere blik. Kinderen kijken vaak met andere ogen en stellen vragen die ondernemers ook weer aan het denken zetten. Door deelname aan een Roefeldag kan ook andere samenwerking ontstaan, zoals sponsoring of maatschappelijke stages.

Producten

Titel: Handboek Roefelen
Titel: brochure Roefelen
Link: http://www.roefelen.nl
Titel: Roefelen je wereld vergroten in je eigen buurt
Link: http://www.roefelen.nl
Titel: Roefelen bij de reinigingsdienst?
Auteur: Stichting Roefelen
Magazine: GRAM
Titel: Ansichtkaarten
Link: http://www.roefelen.nl
Titel: Roefelkonde
Link: http://www.roefelen.nl
Titel: posters Roefelen
Link: http://www.roefelen.nl

Verslagen


Eindverslag

Het Roefelen in Nederland bestaat 20 jaar.
Roefelen betekent ontdekken, kennis maken, proeven aan iets nieuws. Tijdens het Roefelen oriënteren kinderen zich, met steun van vrijwilligers, op de samenleving in hun eigen buurt in allerlei bedrijven en maatschappelijke organisaties. Kinderen maken actief kennis met de wereld om hen heen, en kunnen actief aan de slag in de Roefelplaatsen: de bedrijven en instellingen. Sinds 1993 hebben in ruim 130 gemeenten kinderen geroefeld op vele manieren. In de loop van de jaren is de Roefeldag uitgegroeid tot een succesvol en hoog gewaardeerd programma.
Nadat Jantje Beton is gestopt met de ondersteuning van lokale Roefelcomités hebben een aantal comités de handen ineen geslagen en getracht financiële middelen te organiseren en zo de ondersteuning aan lokale Roefelcomités weer te organiseren, het Roefelen in Nederland te versterken en uit te breiden. Dit o.a. door het opzetten van een steunpunt Roefelen en het vastleggen van de methodiek van het Roefelen in een handboek.
De ondersteuning voor lokale Roefelcomités is tot stand gekomen met behulp van ZonMW. Inmiddels is het steunpunt een feit en beginnen lokale comités zich weer verbonden te voelen. Het netwerk rondom Roefelen begint weer te vergroten en te verstevigen.

Samenvatting van de aanvraag

Ruim 5000 vrijwilligers in ruim 70 buurten zorgen dat jaarlijks meer dan 20.000 kinderen mee kunnen doen aan Roefelactiviteiten. Daardoor zien volwassenen en kinderen elkaar in de buurt op een positieve manier; dat werkt later door in hun contact, en draagt daardoor bij aan een positieve sfeer in de buurt. Tijdens Roefelactiviteiten krijgen kinderen een kijkje achter de schermen van de volwassenenwereld en doen zij actief mee in allerlei bedrijven en instellingen in hun buurt. Duizenden vrijwilligers maken sinds 1993 vanuit lokale comités Roefelactiviteiten mogelijk. Verbindingen tussen bedrijven, vrijwilligers en instellingen in de buurt zijn de basis voor het Roefelen. Samen zorgen zij dat kinderen op een speelse manier hun buurt verkennen en bijgedragen wordt aan een kindvriendelijk klimaat (RMO advies "Investeren rondom kinderen", 2009). Een aantal Roefelcomités verspreid over het land heeft besloten een landelijk steunpunt op te richten om lokale comités te ondersteunen bij de uitvoering met materialen, gezamenlijke acties mbt samenwerking met bedrijven /instellingen, het uitwisselen van kennis en ervaringen. Ook worden zo tijd en kosten bespaard. Doel is dat zoveel mogelijk vrijwilligers en kinderen in Nederland kunnen roefelen, en dat bedrijven en instellingen actief meewerken aan het Roefelen op lokaal niveau, als vorm van maatschappelijke inzet. Voor kinderen is het ontzettend leuk om achter de schermen nader kennis te maken met bedrijven en instellingen in de (woon)omgeving. Ook bedrijven hebben er baat bij kinderen in hun bedrijf te ontvangen. Men leert elkaar kennen, het vergroot niet alleen de leef- en belevingswereld van kinderen (een vorm van 'levensecht leren') maar ook die van de bedrijven. Kinderen kijken vaak met andere ogen en stellen vragen die ondernemers ook weer aan het denken kunnen zetten. Er ontstaat wederzijds respect. Het is ook mogelijk dat door deelname aan de Roefeldag een ander beroep op elkaar gedaan kan worden voor bijvoorbeeld andere vormen van samenwerking, sponsoring, maatschappelijke stages etc. Deze aanvraag valt onder de categorie "ontvankelijk maken voor samenwerking".

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
410322001
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2011
2012
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M. van Klink
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting Roefelen