Mobiele menu

Preventie Ambassadeurs

Projectomschrijving

In de regio Zwolle/Kampen experimenteren en gebruiken allochtone kinderen tussen twaalf en zestien steeds meer alcohol en drugs. Het Islamitisch Maatschappelijk Activeringswerk Overijssel (IMAO) en Tactus Verslavingszorg zet vrijwillige Preventie Ambassadeurs in om verslaving tegen te gaan en publiceert  ervaringen en kennis, zodat andere instellingen, zoals Centra voor Jeugd en Gezin en organisaties rond schooluitval en (schuld)hulpverlening, die kunnen gebruiken.
Preventie Ambassadeurs fungeren als intermediair tussen jongeren, ouders en de school. Ze komen uit eigen gelederen en worden geaccepteerd. Dit doorbreekt de taboesfeer rond genotmiddelen en maakt het mogelijk in eigen kring oplossingen te zoeken. Tevens wordt de terughoudendheid om instellingen in te schakelen verkleind.
Het resultaat is een effectieve preventieve aanpak. Preventie Ambassadeurs zijn een krachtig middel om de doelgroep te bereiken, te informeren en grip te geven op hun pedagogische civil society. Eindresultaat: een sterkere gemeenschap en duurzame samenwerking tussen de verschillende groepen en Tactus Verslavingszorg. Door de methode en ervaringen op te nemen in diverse databanken kan het project Preventie Ambassadeurs door anderen worden toegepast. 

Producten

Titel: Toelichting Preventie Ambassadeurs
Link: http://www.imao.nu
Titel: Poster IMAO Preventie Ambassadeurs
Link: http://www.imao.nu
Titel: Verkort projectplan Preventie Ambassadeurs
Link: http://www.imao.nu
Titel: Preventie Ambassadeurs
Link: http://www.imao.nu
Titel: Flyers voor werving van Preventie Ambassadeurs
Link: http://www.imao.nu
Titel: Handleiding Huiskamerbijeenkomsten
Link: http://www.imao.nu

Verslagen


Eindverslag

Vrijwillige Preventie Ambassadeurs fungeren als intermediair tussen jongeren, ouders en de school om de (taboesfeer rond) verslaving onder allochtone jongeren terug te dringen. De aanpak informeert allochtone ouders over alcohol, drugs en verslavingen, zodat zij deze herkennen. Jongeren leren over de gevaren en eigenschappen van verslavingen, alcohol en drugs.

In totaal zijn in de pilot 10 Preventie Ambassadeurs opgeleid die 219 ouders en jongeren hebben bereikt. De publicatie preventie ambassadeurs is online beschikbaar.

Het project is uitgevoerd in de gemeenten Kampen en Zwolle. De resultaten zijn van belang voor het jongerenwerk, verslavingszorg, migrantenorganisaties.

IMAO, de Preventie Ambassadeurs en Tactus Verslavingszorg gaan door met de werkzaamheden. Projecttrekker IMAO wil de aanpak ook in andere steden in Overijssel gaan toepassen.

Voor meer informatie: IMAO (Islamitisch Maatschappelijk Activeringswerk Overijssel)www.imao.nu

Preventie Ambassadeurs zijn een belangrijk schakel tussen allochtone gemeenschappen en hulpverleningsinstelling Tactus Verslavingszorg. In het project wordt gewerkt aan het signaleren van het gebruik van genotmiddelen en een effectieve aanpak om het gebruik tegen te gaan. Tevens wordt aandacht besteed aan gokverslavingen. Het project wordt uitgevoerd in de regio Zwolle/ Kampen. Naast het signaleren en tegengaan van verslavingen wordt de aanpak van het werken met Preventie Ambassadeurs vastgelegd in een publicatie.

Allochtone gemeenschappen, scholen en welzijnsinstellingen in de regio Zwolle signaleren een toename van het gebruik van genotmiddelen bij hun kinderen, met name in de leeftijdsgroep van 12 - 16 jaar. Deze ontwikkeling wordt als zeer ongewenst ervaren. IMAO heeft dit signaal, als maatschappelijke activeringsorganisatie voor de Islamitische gemeenschap, opgepikt en een project ontwikkeld.

Binnen het project zijn tien Preventie Ambassadeurs getraind in kenmerken en uitingsvormen van verschillende middelen. Tevens is veel aandacht besteed aan het doorbreken van verslavingsgedrag en gesprekstechnieken. Halverwege het project worden Home Party’s georganiseerd om verslavingen bespreekbaar te maken en het taboe dat in Islamitische kring bestaat te doorbreken.

De Preventie Ambassadeurs signaleren, zowel bij de Home Party’s als bij allerlei gelegenheden gebeurtenissen die op het thema betrekking hebben. In maandelijkse coach- bijeenkomsten worden deze besproken en wordt nagegaan wat een passende reactie is. In eerste instantie wordt gepoogd zaken binnen de eigen gezinssituatie op te lossen (Eigen Kracht principe) wanneer wenselijk of noodzakelijk wordt Tactus ingeschakeld.

Het project wordt afgesloten met een publicatie en een klein symposium.

Samenvatting van de aanvraag

Preventie Ambassadeurs zijn een belangrijk schakel tussen allochtone gemeenschappen en hulpverleningsinstelling Tactus Verslavingszorg. In het project wordt gewerkt aan het signaleren van het gebruik van genotmiddelen en een effectieve aanpak om het gebruik tegen te gaan. Het project wordt uitgevoerd in de regio Zwolle/ Kampen. Naast het signaleren en tegengaan van verslavingen wordt de aanpak van het werken met Preventie Ambassadeurs vastgelegd in een publicatie. Allochtone gemeenschappen, scholen en welzijnsinstellingen in de regio Zwolle signaleren een toename van het gebruik van genotmiddelen bij hun kinderen, met name in de leeftijdsgroep van 12 - 16 jaar. Deze ontwikkeling wordt als zeer ongewenst ervaren. IMAO heeft dit signaal, als maatschappelijke activeringsorganisatie voor de Islamitische gemeenschap, opgepikt en een project ontwikkeld. Daarbij is uitgegaan van de succesvolle aanpak op andere werkgebieden om vrijwillige ambassadeurs in te zetten. Voor de Islamitische gemeenschap en andere allochtone groepen is de eerste reactie de opkomende verslavingen te willen bestrijden. Dit is echter moeilijk omdat niet duidelijk is welke jongeren betrokken zijn, ouders niet goed in staat zijn verslaving(en) te herkennen, straffen geen of een averechts effect heeft en er onvoldoende aansluiting met professionele zorg en hulpverleningsinstanties bestaat. In het project Preventie Ambassadeurs wordt gebruik gemaakt van bestaande instrumenten. Toegevoegd wordt de inzet van vrijwillige ambassadeurs die maatwerk naar de allochtone achterban leveren. Door deze werkwijze wordt een effectieve preventieve aanpak gericht op de doelgroep allochtone ouders en jongeren. Door overdracht van kennis en informatie krijgt de doelgroep meer zicht op ontwikkelingen. Dit zal er toe leiden dat zijn in staat zij binnen de eigen mogelijkheden in hun gemeenschap de opvoeding van jongeren beter vorm te geven. Tevens kan hulp worden ingeroepen bij Tactus Verslavingszorg wanneer wenselijk en noodzakelijk. De werkwijze wordt bestendigd doordat gewerkt wordt aan een hechte vertrouwensrelatie tussen ambassadeurs, de allochtone gemeenschappen en Tactus Verslavingszorg. Het project wordt uitgevoerd in de periode januari 2011 t/m januari 2012.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
410322004
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2011
2012
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
G. van Ginkel
Verantwoordelijke organisatie:
Islamitisch Maatschappelijk Activeringswerk Overijssel