Mobiele menu

De Klusklup: maak het met je buurt

Projectomschrijving

Bovenbouwleerlingen van de basisschool maken tijdens bijeenkomsten op de Klusklup – na schooltijd – van alles voor verenigingen en verzorgingstehuizen in de wijk. Feestartikelen bijvoorbeeld. Of drukwerk, lekkere hapjes of een nieuw naambord voor op deur. De kinderen krijgen daarbij hulp van ondernemers uit de buurt, maar ook van ouders, gepensioneerde vakmensen of oudere leerlingen uit het Mbo-onderwijs. Het idee achter de Klusklup dat de hele gemeenschap een steentje moet bijdragen om ervoor te zorgen dat een kind uiteindelijk op eigen benen kan staan. Op basisscholen wordt vrijwel nooit les gegeven door mensen die een praktisch beroep uitoefenen. Zelfs niet op scholen waar 60 procent van de leerlingen naar het VMBO gaan. Zo kan het gebeuren dat sluimerende talenten bij kinderen niet worden ontwikkeld. De praktijklessen moeten niet alleen de handigheid van leerlingen vergroten, maar ook het wederzijds respect tussen leerlingen en vaklui.

Verslagen


Eindverslag

Leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool kunnen na schooltijd meedoen in De Klusklup. De Klusklup levert diensten aan organisaties in de wijk, zoals het leveren van feestmaterialen, drukwerk, bloemen en planten en catering. Het gaat daarbij om 'vakwerk', waarvoor de leerlingen worden bijgeschoold door vakmensen uit de buurt: kleine ondernemers, gepensioneerde vakmensen, gevorderde leerlingen uit het MBO. Zowel de leerlingen als de begeleiders doen dit op vrijwillige basis. De producten kunnen worden besteld door buurtbewoners of maatschappelijke organisaties zoals verzorgingshuizen. Elke klusklup komt wekelijks bij elkaar op een vaste plek, en heeft een vaste begeleider. Door een eigen logo en kleding en wordt een echt 'merk' neergezet. Dat maakt het leuk voor leerlingen om er aan mee te doen, en nodigt mensen uit de buurt uit om hun vakmanschap over te dragen aan de kinderen. Het project wordt uitgevoerd vanuit brede scholen in Oisterwijk, Gilze en drie in Tilburg (aKWAmarijn, Heikant-Quirijnstok en Koningshaven).

Leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool kunnen na schooltijd meedoen in de Klusklup. De Klusklup levert diensten aan organisaties in de wijk, zoals het leveren van feestmaterialen, drukwerk, bloemen en planten en catering. Het gaat daarbij om 'vakwerk', waarvoor de leerlingen worden bijgeschoold door vakmensen uit de buurt: kleine ondernemers, gepensioneerde vakmensen, gevorderde leerlingen uit het MBO. Zowel de leerlingen als de begeleiders doen dit op vrijwillige basis. De producten kunnen worden besteld door buurtbewoners of maatschappelijke organisaties zoals verzorgingshuizen.

Elke Klusklup komt wekelijks bij elkaar op een vaste plek, en heeft een vaste begeleider. Door een eigen logo en kleding en wordt een echt 'merk' neergezet. Dat maakt het leuk voor leerlingen om er aan mee te doen, en nodigt mensen uit de buurt uit om hun vakmanschap over te dragen aan de kinderen.

Het project wordt uitgevoerd vanuit brede scholen in Oisterwijk, Gilze en drie in Tilburg (aKWAmarijn, Heikant-Quirijnstok en Koningshaven).

Samenvatting van de aanvraag

Leerlingen uit de bovenbouw van de basisschool kunnen na schooltijd meedoen in de Klusklup. De Klusklup levert diensten aan organisaties in de wijk, zoals het leveren van feestmaterialen, drukwerk, bloemen en planten en catering. Het gaat daarbij om 'vakwerk', waarvoor de leerlingen worden bijgeschoold door vakmensen uit de buurt: kleine ondernemers, gepensioneerde vakmensen, gevorderde leerlingen uit het MBO. Zowel de leerlingen als de begeleiders doen dit op vrijwillige basis. De producten kunnen worden besteld door buurtbewoners of maatschappelijke organisaties zoals verzorgingshuizen. Elke Klusklup komt wekelijks bij elkaar op een vaste plek, en heeft een vaste begeleider. Door een eigen logo, stofjassen en bakfiets wordt een echt 'merk' neergezet. Dat maakt het leuk voor leerlingen om er aan mee te doen, en nodigt mensen uit de buurt uit om hun vakmanschap over te dragen aan de kinderen. Het project wordt simultaan uitgevoerd in buurten in Tilburg (3x), Oisterwijk en Gilze-Rijen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
410112003
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2010
2012
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
A. Verschuren
Verantwoordelijke organisatie:
Brede School Tilburg