Downloads en links

Het project Ontwikkeling van een beslishulp voor het inzetten van signaleringsinstrumenten in de JGZ en het sociale domein is afgerond en heeft een beslishulp en een promotievideo opgeleverd.

De beslishulp is een online document waarin praktische informatie gegeven wordt over vier (recent) gevalideerde signaleringsinstrumenten, bedoeld voor de Jeugdgezondheidszorg en het sociaal domein.
De beslishulp gaat over
•    de SDQ (psychosociale problemen)
•    de RCADS-22 (angst en depressie)
•    de ARI CP2-5 (hechtingsproblemen)
•    de LSVG (hechtingsproblemen)

De beslishulp biedt een overzichtstabel met alle vier de signaleringsinstrumenten waarin in één oogopslag doel, werkwijze en informanten van de instrumenten vergeleken kunnen worden. Naast de informatie over de afzonderlijke signaleringsinstrumenten, worden ook de verschillen besproken tussen instrumenten die op het eerste gezicht veel op elkaar lijken: de beide hechtingsinstrumenten, en de SDQ en RCADS.

Elk instrument heeft een korte gebruiksaanwijzing en is doorklikbaar naar meer uitgebreide achtergrondinformatie. Het instrument beantwoordt vragen zoals; Wanneer zet je dit specifieke instrument in?;  Hoe moet je als professional de uitkomst interpreteren? Wat zijn mogelijke vervolgstappen na afname? Elk signaleringsinstrument heeft een eigen kleur in de beslishulp: de SDQ is groen, en de RCADS is blauw, de ARI CP 2-5 is rood en de LSVG is oranje. De pagina’s over die instrumenten hebben telkens deze achtergrondkleuren, waardoor je als gebruiker sneller ziet waar je bent in het document.

Er is een apart deel in de beslishulp waarin de aansluiting van de signaleringsinstrumenten bij twee bestaande gespreksmethodieken (de GIZ en de SPARK) visueel inzichtelijk gemaakt en toegelicht wordt. Voor professionals die al met de GIZ of de SPARK werken, moet het zo makkelijker worden om te bepalen bij welke thema of probleem in die methodiek zij kunnen denken aan een signaleringsinstrument.

Promotiefilm; Hoe en wanneer zet ik de beslishulp in?
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website