Projectomschrijving

Beslishulp voor gebruik van signaleringsinstrumenten in de JGZ en sociaal domein

Binnen dit project is een online beslishulp ontwikkeld dat (JGZ) professionals ondersteunt bij het gebruik van vier gevalideerde signaleringsinstrumenten (LSVG, ARI CP, SDQ en de RCADS-22) in hun werk. De Beslishulp is opgezet als een gelaagde tool. De gebruiker kan via een muisklik snel naar de korte basisinformatie over een specifiek signaleringsinstrument en een muisklik verder naar meer uitgebreide achtergrondinformatie. Via de achtergrondinformatie wordt er via diverse links verwezen naar bijvoorbeeld de aanverwante richtlijnen Angst en Depressie.


Overzicht en ondersteuning voor zorgprofessionals

De beslishulp beantwoordt voor ieder instrument drie vragen:
1) bij welke problemen kan dit instrument ingezet worden?
2) hoe bepaal je als gebruiker de uitkomst?
3) Wat zijn de mogelijke vervolgstappen?
Ook worden de verschillen tussen de instrumenten benoemt, zoals de beide hechtingsinstrumenten en de SDQ versus de RCADS-22. Verder wordt de aansluiting van de signaleringsinstrumenten bij twee bestaande gespreksmethodieken (de GIZ en de SPARK) visueel inzichtelijk gemaakt en toegelicht. De beslishulp bevat een overzichtstabel met alle vier de signaleringsinstrumenten en aanbevelingen voor het implementeren van de beslishulp.

Ontwikkeling in samenspraak met zorgprofessionals

De beslishulp is samen met praktijkprofessionals uit de JGZ en jeugdteams ontwikkeld met behulp van focusgroep interviews en schriftelijke consultatie rondes.

Meer weten?

Nieuwsgierig geworden naar de beslishulp? Bekijk het korte promotiefilmpje via de link Download en links of bestudeer de powerpoint die gebruikt kan worden bij de scholing.

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website