Mobiele menu

Innovatie JGZ voor vluchtelingenkinderen

Projectomschrijving

Innovatie JGZ voor vluchtelingenkinderen

Juist op dit moment, nu gemeenten steeds vaker geconfronteerd worden met grote aantallen nieuwkomers met een vluchtelingenachtergrond en overal dezelfde vragen opkomen, is het van groot belang best practices, geleerde lessen, potentieel werkzame elementen en ervaringen van vluchtelingengezinnen met jeugdgezondheidszorg en hun lokale samenwerkingspartners te delen. Dit project is precies daarvoor bedoeld.
Het wil inspireren door drie innovatieve praktijken in beeld te brengen. Jeugdigen, hun ouders, professionals uit de jeugdgezondheidszorg (JGZ) en lokale jeugdprofessionals die samenwerken met de JGZ zijn geïnterviewd over hun ervaringen. De werkzame elementen die daaruit naar voren kwamen zijn getoetst aan de literatuur. Dit is verwerkt tot een rapport, waarbij in het slothoofdstuk wordt ingegaan op hoe je zelf als gemeente, organisatie of professional aan de slag kunt met nieuwe of veelbelovende initiatieven.

Verslagen


Eindverslag

zie eerdere indiening.

Samenvatting van de aanvraag

Tijdig signaleren van gezondheidsrisico’s en bieden van zorg en ondersteuning vergroot de ontwikkelingskansen van kinderen, evenals hun kansen op een goede opleiding en participatie in de maatschappij (Kamerbrief Publieke Gezondheid 2014). Voor kinderen die in Nederland geboren worden is de zorg en preventie goed geregeld. In welke wijk je wieg ook staat, de jeugdgezondheidszorg (JGZ) zorgt er via de consultatiebureaus en bezoeken aan school voor dat de gezondheid van kinderen goed in beeld is. Waar nodig krijgen ouders advies en worden kinderen doorverwezen. Maar hoe zit dat met kinderen die op latere leeftijd als vluchteling naar Nederland komen? Voor vluchtelingenkinderen, een kwetsbare groep kinderen, vraagt dit om een vernieuwende aanpak. Zij lopen meer gezondheidsrisico’s, terwijl hun ouders hen vaak niet goed kunnen ondersteunen en ver van het (preventieve) aanbod afstaan. Door hen snel en ‘dichtbij’ in contact te laten komen met de JGZ, cultuursensitieve zorg te bieden, kunnen zij op tijd en adequaat verwezen worden en indien noodzakelijk verdere ondersteuning en/of zorg krijgen. Dit project beoogt a) beschrijving/onderbouwing van drie innovatieve praktijken en vooral van de werkzame en overdraagbare elementen daarbinnen, en b) kennisdeling daarover via een handreiking. Juist op dit moment, nu gemeenten steeds meer geconfronteerd worden met grote aantallen nieuwkomers met een vluchtelingenachtergrond en overal dezelfde vragen opkomen, is dit van groot belang.

Kenmerken

Projectnummer:
736300003
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2021
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. M.J. Distelbrink
Verantwoordelijke organisatie:
Verwey-Jonker Instituut