Mobiele menu

Implementatie van een groepsgerichte aanpak binnen het azc: een pilotonderzoek

Projectomschrijving

Pilot: werkt een groepsgerichte aanpak in het azc?

Het doel van het project was het implementeren van een groepsgerichte aanpak voor de jeugdgezondheidszorg in asielzoekerscentra (azc’s). Deze groepsaanpak, CenteringParenting (CPa), biedt de zorg aan via groepsbijeenkomsten aan 6 tot 8 ouders per keer, in plaats van via de traditionele individuele face-to-face contactmomenten. Dat biedt ruimte en tijd om naast de fysieke gezondheid ook het psychosociaal welbevinden van kind en gezin te bespreken. Verschillende JGZ-organisaties werken al met deze aanpak, maar nog niet binnen asielzoekerscentra (azc’s). Juist voor ouders in een azc lijkt CPa kansrijk, omdat het onder meer gericht is op sociale steun; iets wat in het azc veelal ontbreekt.

Uit de literatuur is bekend dat wanneer een interventie bij een nieuwe doelgroep geïmplementeerd wordt er systematisch geanalyseerd moet worden of de interventie wel geschikt is en welke implementatieactiviteiten nodig zijn. Deze analyse en het opstellen van een implementatieadvies zijn in dit project uitgevoerd in samenspraak met asielzoekers, professionals en andere experts en gebundeld in een factsheet.

Producten

Titel: Centering Parenting: procesevaluatie van een cultuursensitieve variant voor moeders en kinderen tussen 0 en 4 jaar oud in een asielzoekerscentrum.
Auteur: Linden, I., van Kesteren, N.M.C., de Jong, P., & F. Pannebakker
Magazine: Tijdschrift voor Jeugdgezondheidszorg
Titel: IMPLEMENTATIEPLAN CENTERING PARENTING AZC KATWIJK
Auteur: Nicole van Kesteren & Fieke Pannebakker
Titel: A QUALITATIVE EXPLORATION OF MOTHERS’ EXPERIENCES TO PERFORM PARENTING WHEN LIVING ASFAILED ASYLUM-SEEKERS IN THE NETHERLANDS.
Auteur: J.E.M VERMEULEN
Titel: Groepsgerichte begeleiding moeders werkt goed
Auteur: Van Kesteren, N. & Pannebakker, F.
Link: https://mailchi.mp/10e95f6a0706/d1d7lo0b30?e=b676ffd6c1
Titel: Groepsgerichte begeleiding voor moeders werkt
Auteur: Nicole van Kesteren & Fieke Pannebakker

Verslagen


Eindverslag

Het doel van het project was het implementeren van een groepsgerichte aanpak voor de jeugdgezondheidszorg in asielzoekerscentra (azc’s). Deze groepsaanpak, CenteringParenting (CPa), biedt de zorg aan via groepsbijeenkomsten aan 6 tot 8 ouders per keer, in plaats van via de traditionele individuele face-to-face contactmomenten. Voor ouders in een azc lijkt dit kansrijk omdat CPa onder andere gericht is op sociale steun; iets wat in het azc veelal ontbreekt. Uit de literatuur is bekend dat wanneer een interventie bij een nieuwe doelgroep geïmplementeerd wordt er systematisch geanalyseerd moet worden of de interventie wel geschikt is en welke implementatieactiviteiten nodig zijn. Deze analyse en het opstellen van een implementatieadvies zijn in dit project uitgevoerd in samenspraak met asielzoekers, professionals en andere experts en gebundeld in een factsheet.

Bij CenteringParenting (CPa) vervangen groepsbijeenkomsten de traditionele één-op-één contactmomenten bij de JGZ. Dat biedt ruimte en tijd om naast de fysieke gezondheid ook het psychosociaal welbevinden van kind en gezin te bespreken. Verschillende JGZ-organisaties werken al met deze aanpak, maar nog niet binnen asielzoekerscentra (azc’s). Juist voor ouders in een azc lijkt CPa kansrijk, omdat het onder meer gericht is op sociale steun; iets wat in het azc veelal ontbreekt. Voor een goede implementatie is het nodig systematisch te analyseren of CPa geschikt is voor de doelgroep en welke implementatieactiviteiten nodig zijn. Dit project werkt aan een dergelijke analyse en aan een implementatieadvies.

Samenvatting van de aanvraag

Het doel van het onderhavige project is het implementeren van een veelbelovende groepsgerichte aanpak voor het aanbieden van jeugdgezondheidszorg in asielzoekerscentra (azc’s). In deze groepsaanpak, CenteringParenting (CPa), wordt de zorg via groepsbijeenkomsten aan 6 tot 8 ouders per keer aangeboden, in plaats van via de traditionele individuele face-to-face contactmomenten. De contactduur is langer dan bij een individueel contact (120 min. voor een groepsconsult i.p.v. de gebruikelijke 10-20 minuten voor een individueel contact). CPa wordt momenteel bij een aantal JGZ-organisaties uitgevoerd, maar alleen voor ouders met een kind in de leeftijd tot 1 jaar en nog niet binnen azc’s. Juist voor die nieuwe doelgroep -ouders in een azc- lijkt CPa kansrijk. CPa is namelijk o.a. gericht op het bieden van sociale steun; iets wat in het azc veelal ontbreekt. De vraag naar implementatie van CPa in azc’s komt uit de praktijk; professionals geven aan graag te willen experimenteren met deze groepsgerichte zorg. Uit de literatuur is echter bekend dat wanneer een interventie bij een nieuwe doelgroep geïmplementeerd wordt, het niet volstaat om de interventie simpelweg over te nemen. Er dient systematisch te worden geanalyseerd of de interventie wel geschikt is voor de nieuwe doelgroep en welke implementatieactiviteiten nodig zijn. Deze analyse en het opstellen van een implementatieadvies gebeurt in onderhavig project. Het implementatieadvies bevat aanbevelingen voor de implementatie van CPa in azc’s en is gebaseerd op wetenschappelijke kennis rondom implementatie, eerder opgedane ervaringen met implementatie van CPa en een pilottest van CPa in COA gezinslocatie Katwijk. Het implementatieadvies wordt ontwikkeld met asielzoekers, professionals en andere experts. Naast advies voor implementatie in andere locaties dan die van de pilot, worden in het implementatieplan ook adviezen rondom de continuering van CPa in gezinslocatie Katwijk opgenomen. Het project kent 3 fasen en heeft een looptijd 16 maanden. Fase 1: Oriëntatie- en planningsfase (maand 0-4) Fase 2: Pilotfase (maand 5-14) Fase 3: Behoud- en rapportagefase (maand 15-16)

Kenmerken

Projectnummer:
736300001
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. F.D. Pannebakker
Verantwoordelijke organisatie:
TNO