Mobiele menu

Blauwdruk prenatale registratie in de JGZ

Projectomschrijving

Hoe registreer je prenatale begeleiding van aanstaande ouders bij de JGZ?

Steeds vaker biedt de JGZ prenatale begeleiding aan aanstaande ouders die dit nodig hebben. Naast registratieplicht bij individuele zorg, hebben JGZ-professionals behoefte aan registratie t.b.v. de continuïteit van zorg en verantwoording van inhoudelijke aspecten. Er is geen landelijk geschikt systeem voor de JGZ, dat gebruikt kan worden als sociaal- en medisch dossier voor aanstaande gezinnen beschikbaar. Onduidelijk is wat de beste optie is om dit vorm te geven. Daarom onderzoeken NCJ en TNO in dit project, in samenwerking met de JGZ, hoe goede registratie en dossiervorming voor individuele zorg aan aanstaande ouders door de JGZ in een prenataal registratiesysteem gerealiseerd kan worden. Doel is om de continuïteit en kwaliteit van zorg bij prenatale begeleiding door de JGZ te bevorderen.

Eindproduct

Het resultaat is een ‘Blauwdruk Registratie van prenatale zorg door de JGZ’ met daarin het pakket van eisen, waarmee duidelijk is waaraan een prenataal registratiesysteem moet voldoen.

Verslagen


Eindverslag

Steeds vaker biedt de JGZ prenatale begeleiding aan aanstaande ouders die dat nodig hebben. Naast registratieplicht bij individuele zorg voor het borgen van de kwaliteit en de continuïteit van de zorg, hebben JGZ-organisaties behoefte aan het kunnen monitoren en verantwoorden van de geboden zorg, niet alleen op individueel maar ook op collectief niveau.
Met dat perspectief voor ogen, heeft het NCJ in nauwe samenwerking met JGZ-professionals die reeds prenatale begeleiding bieden, een Blauwdruk ontwikkeld met daarin een pakket van eisen, waaraan een prenataal registratiesysteem moet voldoen.

In de Blauwdruk wordt ingegaan op doel en doelgroep, alsmede het wettelijk kader. Daarnaast wordt stilgestaan bij landelijke ontwikkelingen zoals de outcomedoelen van het Informatieberaad en het Medmij afsprakenstelsel.
Voor de inhoudelijke registratie is gebruik gemaakt van de informatiestandaarden:
International Classification of Functioning, Disability and Health – Children & Youth (ICF-CY),
Basisdataset Jeugdgezondheidszorg

De Blauwdruk wordt afgesloten met een aantal aanbevelingen die aandacht behoeven voordat tot de realisatie van een digtale oplossing voor de Prenatale Registratie wordt overgegaan:
- Verbreed de Blauwdruk met de peri- en postnatale periode, want de begeleiding gaat na de geboorte van het kind vaak ook nog door.
- Toets de opgenomen gegevensset aan de meest actuele versie van beschikbare standaarden.
- Beleg het inhoudelijkbeheer van de dataset bij het NCJ, conform het inhoudelijk beheer van de BDS.
- Werk samen bij de realisatie van de Registratie. Leg dit bij voorkeur voor aan het landelijk Bestuursteam JGZ.

In samenwerking met relevante betrokkenen is een eerst opzet voor de blauwdruk prenatale registatie ontwikkeld. Er is afgezien van een survey in fase 2 van het project, omdat op grond van interviews met samenwerkingspartners, toekomstige gebruikers en interventie-houders -van interventies voor aanstaande ouders- voldoende informatie is opgehaald om een start te kunnen maken.
De mate van detaillering van de opzet vormt een aandachtspunt. Binnen de kaders van de subsidie zal een blauwdruk worden opgeleverd met de belangrijkste uitgangspunten en eisen. Uitwerking in uses cases met een verdieping naar functionele eisen zal bij de realisatie van de registratie aan de orde zijn.
De blauwdruk wordt in delen opgeleverd, waarbij telkens middels reviewrondes en focusgroepen delen worden vastgesteld en aandachtspunten voor een volgend deel worden verzameld.
Bij de uitwerking wordt rekening gehouden met de aansluiting bij Medmij, zodat (aanstaande) ouders hun gegevens kunnen ophalen voor hun eigen persoonlijke gezondheidsomgeving.

Samenvatting van de aanvraag

Steeds vaker biedt de jeugdgezondheidszorg (JGZ) individuele prenatale begeleiding aan aanstaande ouders die dit nodig hebben. Naast de wettelijke registratieplicht bij het geven van individuele zorg, is er bij JGZ-professionals ook behoefte aan registratie ten behoeve van de continuïteit van zorg en om de inhoudelijke aspecten van de zorg te kunnen verantwoorden. Op dit moment is er geen landelijk geschikt registratiesysteem voor de JGZ dat gebruikt kan worden als sociaal- en medisch dossier voor aanstaande gezinnen. Daarbij is onduidelijk wat de beste optie is om dit vorm te geven. Daarom wordt in dit project onderzocht hoe een goede registratie en dossiervorming voor individuele zorg aan aanstaande ouders door de JGZ in een prenataal registratiesysteem gerealiseerd kan worden. Doel is om de continuïteit en kwaliteit van zorg bij prenatale begeleiding door de JGZ te bevorderen. Daarbij worden gebruikerswensen en aandacht voor een koppeling met het DD JGZ voor de overdracht na de geboorte en met andere systemen in het prenatale domein meegenomen. Het resultaat is een ‘Blauwdruk Registratie van prenatale zorg in de JGZ’ met daarin het pakket van eisen, waarmee duidelijk is waaraan een prenataal registratiesysteem moet voldoen.

Kenmerken

Projectnummer:
736300011
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2021
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
P. Zwijgers
Verantwoordelijke organisatie:
Nederlands Centrum Jeugdgezondheid