Mobiele menu

Twee alternatieve contactmomenten op 9 maanden bij niet-risico gezinnen

Projectomschrijving

De jeugdgezondheidszorg zoekt naar efficiëntere en innovatieve werkwijzen om aan het basistakenpakket te voldoen die meer aansluit bij de wensen van de huidige tijd. In dit project worden twee vormen van minder intensieve zorg voor niet-risicokinderen uitgezet en geëvalueerd in twee verschillende JGZ werkgebieden (CJG Rotterdam-Rijnmond en Thebe JGZ). Tijdens het consult voorafgaand aan het nieuwe aanbod (6-7 maanden) vindt triage plaats. Hierbij wordt een indeling gemaakt in risicokinderen en niet-risicokinderen, op basis van een ontwikkeld taxatie instrument. In het werkgebied van CJG Rijnmond krijgen ouders van niet-risicokinderen een groepsbijeenkomst aangeboden rond 9 maanden; in de regio Thebe JGZ krijgen ouders van niet-risicokinderen een online contactmoment aangeboden rond 9 maanden. Risicokinderen krijgen het reguliere individuele 9 maanden consult aangeboden. De twee benaderingen (groepsaanbod en online contactmoment) worden met elkaar vergeleken in termen van performance (bereik, effectiviteit en tevredenheid) van het gedifferentieerde zorgaanbod en in termen van tevredenheid bij klanten, ketenpartners en professionals.

Producten

Titel: Evaluatie Ernsttaxatiemodel
Titel: Evaluatie groepsvoorlichting en online contactmoment op 9 maanden voor laag-risicogezinnen

Verslagen


Eindverslag

In de werkgebieden van CJG Rijnmond en Thebe JGZ is gestart met de inclusie van kinderen van 6 maanden respectievelijk 7,5 maand en het vervolgens toewijzen aan de groepsvoorlichting (CJG Rijnmond) of online contactmoment (Thebe JGZ) op 9 maanden voor laag risicogezinnen. Bij het CJG Rijnmond gebeurt de toewijzing op basis van het Ernsttaxatie-instrument (ETM) dat ingevuld wordt bij kinderen op 6 maanden; bij Thebe JGZ gebeurt hetzelfde bij kinderen op 7,5 maand. Om het ETM te evalueren zijn enerzijds interviews gehouden met 8 jeugdartsen en is bij ouders met een kind van 6 maanden een vragenlijst uitgezet met vragen over opvoedingsgedrag en gezinsomstandigheden (alleen bij CJG Rijnmond). Ondanks allerlei responsverhogende maatregelen is de respons op deze vragenlijst laag (37%).
Zowel de groepsvoorlichting als het online contactmoment is ontwikkeld en wordt inmiddels uitgevoerd bij ouders waarvan ingeschat wordt dat ze tot de laag risicogroep behoren. De opkomst bij de groepsvoorlichting is op dit moment 39%. Vragenlijsten worden onder ouders uitgezet om hun ervaringen met het alternatieve contactmoment te evalueren.
Bij beide JGZ werkgebieden is er een experimentele groep of locatie en een controlegroep of controlelocatie. De controlegroep bestaat uit ouders met een laag risico die geen contactmoment op 9 maanden krijgen aangeboden. De toewijzing van ouders met een kind van ongeveer 9 maanden naar de groepsvoorlichting/online contactmoment zal tot medio 2013 duren. Op 11 maanden worden alle ouders opnieuw benaderd om een vragenlijst in te vullen.

Samenvatting van de aanvraag

De Jeugdgezondheidszorg is volop in beweging, door de transitie in de jeugdzorg, taak verbreding en begrotingstekorten, is men in de JGZ opzoek naar alternatieve wijze om aan het basistaken pakket te voldoen op nieuwe efficiëntere en innovatieve wijze, die meer aansluit bij de wensen van de huidige tijd. Een manier om de taken van de JGZ efficiënter en (kosten)effectiever in te richten is door onderscheid te maken tussen risicokinderen en niet-risicokinderen, en vervolgens deze laatste groep minder intensieve zorg aan te bieden. Daarbij is het de uitdaging om ieder kind en gezin optimaal te begeleiden binnen de beschikbare middelen. De eisen hiervan moeten hierbij voldoen zoals opgesteld in het basistakenpakket, maar hierbij zijn we opzoek naar een vorm die efficiënter en oedkoper is, maar toch adequate zorg biedt, zodat er meer geld over blijft voor de hoogrisicogroepen. In dit onderzoek zullen twee vormen van minder intensieve zorg voor niet-risicokinderen worden uitgezet en worden geëvalueerd in twee verschillende JGZ werkgebieden (CJG Rotterdam-Rijnmond en Thebe JGZ). In beide regio’s zal tijdens het consult voorafgaand aan het nieuwe aanbod (6-7 maanden)triage plaatsvinden. Hierbij wordt een indeling worden gemaakt in risicokinderen en niet-risicokinderen, op basis van een ontwikkeld taxatie instrument. In het werkgebied van CJG Rijnmond krijgen ouders van niet-risicokinderen een groepsbijeenkomst aangeboden rond 9 maanden; in de regio Thebe JGZ krijgen ouders van niet-risicokinderen een online contactmoment aangeboden rond 9 maanden. Risicokinderen krijgen het reguliere individuele 9 maanden consult aangeboden. Het 11 en 14 maanden consult wordt vervolgens op beide locaties weer aan alle klantgroepen aangeboden. In deze subsidieaanvraag worden twee varianten van differentiatie van preventieve zorg naar klantgroepen bij kinderen van 9 maanden uitgewerkt en geëvalueerd. De twee benaderingen (groepsaanbod en online contactmoment) zullen met elkaar worden vergeleken in termen van performance (bereik, effectiviteit en tevredenheid) van het gedifferentieerde zorgaanbod en in termen van tevredenheid bij klanten, ketenpartners en professionals.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
156512007
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2012
2014
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. ir. P.M. van de Looij - Jansen
Verantwoordelijke organisatie:
GGD Rotterdam Rijnmond