Mobiele menu

Ketencoördinatie Jeugd: noodzakelijk en logisch, maar welk effect kunnen we aan de gemeente melden?

Projectomschrijving

De jeugdgezondheidszorg vervult een belangrijke rol in de zorgcoördinatie op het gebied van jeugd. Het doel van zorgcoördinatie is van effectieve zorg aan kind en gezin te verlenen en te zorgen voor afstemming en afspraken tussen hulpverleners. Zorgcoördinatie wordt onder verantwoordelijkheid van gemeenten uitgevoerd. Er bestaat momenteel geen systematische methodiek  waarmee gemeenten kunnen vaststellen of deze coördinatie de beoogde resultaten behaalt. Denk hierbij aan een set van goede indicatoren waaraan de prestatie afgemeten kan worden.

Het project 'Ketencoördinatie Jeugd’ streeft ernaar een set prestatie-indicatoren te ontwikkelen die richtinggevend kan zijn voor het bepalen van de effectiviteit van ketencoördinatie en ketenzorg door de jeugdgezondheidszorg. Deze prestatie-indicatoren worden vervolgens getoetst in de praktijk.

In dit onderzoek worden op basis van literatuuronderzoek en praktijkgesprekken en met de zogenaamde Delphi-methode prestatie-indicatoren uitgewerkt. Deze indicatoren worden vervolgens in de concrete situatie in Oosterhout getoetst en geëvalueerd.

Producten

Titel: Extensive Medical Absenteeism among Secondary School Students: An Observational Study on Their Health Condition from a Biopsychosocial Perspective
Auteur: Yvonne T. M. Vanneste, Jolanda J. P. Mathijssen, Ien L. A. M. van de Goor, Carin M. C. Rots-de Vries, Frans J. M. Feron

Verslagen


Eindverslag

De coördinatie voor de zorg voor jeugd is van essentieel belang voor een goede jeugdgezondheidszorg. Het doel van deze coördinatie is het veilig stellen van effectieve zorg aan kind en gezin door afstemming en afspraken tussen hulpverleners. Het doel van dit onderzoek was een eerste stap te zetten in de ontwikkeling van werkbare prestatie indicatoren voor ketencoördinatie jeugdzorg.
Binnen dit onderzoek is gewerkt met de Delphi methode bij 12 experts om tot een lijst van potentiele indicatoren te komen. Deze items zijn vervolgens in de concrete situatie in de gemeente Oosterhout getoetst en geëvalueerd. Door de deelnemers van de Delphistudie is een lijst van 86 items vastgesteld en geprioriteerd. Vervolgens zijn deze items getoetst op praktische haalbaarheid aan de hand van 4 verschillende onderzoeksmethoden: een klantervaringslijst voor gezinnen, registratie van de ketencoördinator Oosterhout, een tevredenheid- enquête onder professionals uitgezet door de ketencoördinator en een digitale vragenlijst (op basis van ontwikkelingsmodel ketenzorg van Vilans) onder ketenpartners . Niet alle items uit de Delphistudie waren meetbaar met de gebruikte onderzoeksmethoden. De resultaten van de deelonderzoeken zijn gerapporteerd aan de gemeente Oosterhout en worden gebruikt in de beleidsdiscussie over de doorontwikkeling van het CJG en implementatie van de landelijke transitie jeugd en de positie van de ketencoördinator jeugdzorg daarbinnen.
Vervolgonderzoek op basis van het huidige onderzoek en in samenhang met landelijke ontwikkelingen zoals de prestatie-indicatoren voor het CJG en het ITJ Toetsingskader voor gezinnen met geringe sociale redzaamheid is wenselijk en noodzakelijk.

De zorgcoördinatie voor jeugd is van essentieel belang voor een goede jeugdgezondheidszorg. Het doel van zorgcoördinatie is het verlenen van effectieve zorg aan kind en gezin en afstemming en afspraken tussen hulpverleners. Zorgcoördinatie wordt onder verantwoordelijkheid van gemeenten uitgevoerd. Er bestaat momenteel echter geen systematische methodiek (zoals een set van betrouwbare en valide prestatie-indicatoren) waarmee gemeenten kunnen vaststellen of deze coördinatie de beoogde resultaten behaalt.
Het project 'Ketencoördinatie Jeugd: noodzakelijk en logisch, maar welk effect kunnen we aan de gemeente melden?' streeft ernaar een set prestatie-indicatoren te ontwikkelen die richtinggevend kan zijn voor het bepalen van de effectiviteit van ketencoördinatie en ketenzorg door de jeugdgezondheidszorg en toetst deze prestatie-indicatoren in de praktijk. In dit onderzoek worden op basis van literatuuronderzoek en via een Delphi-methode prestatie-indicatoren uitgewerkt. Deze indicatoren worden vervolgens in de concrete situatie in de gemeente Oosterhout getoetst en geëvalueerd.

Samenvatting van de aanvraag

Het project 'Ketencoordinatie Jeugd: noodzakelijk en logisch, maar welk effect kunnen we aan de gemeente melden?' streeft ernaar een set prestatie-indicatoren te ontwikkelen die richtinggevend kan zijn voor het bepalen van de effectiviteit van ketencoordinatie en ketenzorg en toetst deze prestatie-indicatoren in de praktijk.

Er bestaat momenteel geen systematische methodiek (zoals een set van betrouwbare en valide prestatie-indicatoren) waarmee gemeenten kunnen vaststellen of de zorgcoördinatie, zoals onder haar verantwoordelijkheid uitgevoerd, de beoogde resultaten behaalt.

In dit onderzoek worden in de kwaliteitsdomeinen Structuur, Proces, Output en Outcome op basis van literatuuronderzoek en praktijkgesprekken en met behulp van de Delphi-methode prestatie-indicatoren uitgewerkt. Deze indicatoren worden vervolgens in de concrete situatie in Oosterhout getoetst en geevalueerd.

Kenmerken

Projectnummer:
156511006
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2010
2013
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. ir. J. de Goede
Verantwoordelijke organisatie:
Universiteit van Tilburg