Mobiele menu

Beweegkriebels en Beweegdiploma Vlagtwedde

Projectomschrijving

De afgelopen 2 jaar (oktober 2016-oktober 2018) kan de gemeente Vlagtwedde terugkijken op een zeer geslaagde Sportimpuls Beweegdiploma en Beweegkriebels.  Tijdens het project werd er nauw samengewerkt met Stichting Rzijn, Ter Apeler Gymnastiek Vereniging, SSS Sellingen en Huis voor de Sport Groningen. Beweegdiploma 192 kinderen van Stichting Rzijn hebben wekelijkse beweeglessen gevolgd die werden gegeven door de plaatselijke gymverenigingen. Tenslotte hebben zij een beweegdiploma of beweegcertificaat gehaald als beloning voor de deelname aan de beweeglessen. De kinderen hebben aanzienlijk meer plezier in beweging gekregen. 22 van deze kinderen zijn aangesloten bij een plaatselijke sportvereniging, waardoor ze een leven lang bewegen tegemoet gaan. Beweegkriebels 36 pedagogisch medewerkers van Stichting Rzijn hebben een beweegkriebel cursus gevolgd, waarbij zij een breed aanbod van beweegactiviteiten kunnen gebruiken en zelf organiseren voor de doelgroep 0-4 jaar. Zij hebben daarnaast geleerd om creativiteit en spelinzicht van beweegsituaties toe te passen op de doelgroep. Stichting Rzijn heeft hierdoor een dagelijkse beweegkriebeltijd in het beleid opgenomen, waarbij de medewerkers dagelijkse vrij of geleid bewegen met de doelgroep.

Verslagen


Eindverslag

De afgelopen 2 jaar (oktober 2016-oktober 2018) kan de gemeente Vlagtwedde terugkijken op een zeer geslaagde Sportimpuls Beweegdiploma en Beweegkriebels. Tijdens het project werd er nauw samengewerkt met Stichting Rzijn, Ter Apeler Gymnastiek Vereniging, SSS Sellingen en Huis voor de Sport Groningen.

Beweegdiploma
192 kinderen van Stichting Rzijn hebben wekelijkse beweeglessen gevolgd die werden gegeven door de plaatselijke gymverenigingen. Tenslotte hebben zij een beweegdiploma of beweegcertificaat gehaald als beloning voor de deelname aan de beweeglessen. De kinderen hebben aanzienlijk meer plezier in beweging gekregen. 22 van deze kinderen zijn aangesloten bij een plaatselijke sportvereniging, waardoor ze een leven lang bewegen tegemoet gaan.

Beweegkriebels
36 pedagogisch medewerkers van Stichting Rzijn hebben een beweegkriebel cursus gevolgd, waarbij zij een breed aanbod van beweegactiviteiten kunnen gebruiken en zelf organiseren voor de doelgroep 0-4 jaar. Zij hebben daarnaast geleerd om creativiteit en spelinzicht van beweegsituaties toe te passen op de doelgroep. Stichting Rzijn heeft hierdoor een dagelijkse beweegkriebeltijd in het beleid opgenomen, waarbij de medewerkers dagelijkse vrij of geleid bewegen met de doelgroep.

Vanaf 1 november 2016 zijn in de gemeente Vlagtwedde de interventies Beweegkriebels en Beweegdiploma van start gegaan op 7 peuterspeelzalen en 2 kinderdagopvanglocaties. De doelgroep zijn kinderen en hun ouders. Doel van de interventies is het voorkomen van beweegachterstanden en overgewicht, doordat de kinderen van 0-4 jaar binnen de peuterspeelzalen en kinderdagopvang meer gaan bewegen en veilig en verantwoord motorische vaardigheden ontwikkelen die passen bij hun leeftijd. Daarbij wordt gebruik gemaakt van kwalitatief en kwantitatief goed beweegaanbod passend bij de behoeften. Samenwerkingspartners binnen dit project zijn gymnastiekvereniging TGAV, Centrum voor Jeugd en Gezin en Stichting RZijn Kinderopvang en Welzijn.

Samenvatting van de aanvraag

Kinderen met (risico op) overgewicht en obesitas komen in Vlagtwedde in contact met verschillende zorg- en opvoedingsprofessionals. Er zijn in de gemeente 686 kinderen tussen de 0- 4 jaar oud. Meer dan 8% van deze kinderen kampt met overgewicht en obesitas. Daar komt bij dat in Vlagtwedde maar liefst 93% van de kinderen opgroeit in een achterstandswijk (Kinderen in Tel 2014). Over het algemeen kan gezegd worden dat de gezondheid van mensen met een lage SES veelal slechter is dan mensen met een hoge SES. Verder blijkt dat mensen met een lage SES over het algemeen vaker inactief zijn tov mensen met een hoge SES (Regionaal Kompas Volksgezondheid). Daarnaast hebben ouders door hun lage SES vaak niet de financiële middelen om de lidmaatschapsgelden te betalen voor hun kinderen. Door een nauwere samenwerking tussen PSZ, KDV en sportaanbieders kan (beginnend) overgewicht bij jonge kinderen (0-4 jaar) voorkomen en teruggedrongen worden. Door deze samenwerking bereiken we 45% van de kinderen in de leeftijd tussen 0 en 4 jaar in Vlagtwedde. Door met deze professionals en sportaanbieders een ketenaanpak op te zetten, gericht op een gezonde leefstijl, zijn we in staat om structureel de overgewichtsproblematiek, maar ook beweegachterstanden onder jonge kinderen (0-4 jaar) in Vlagtwedde aan te pakken. Want in de leeftijdsperiode van 2 t/m 6 jaar vindt bij het jonge kind de grootste ontwikkeling van de motoriek plaats. Een goed motorisch fundament is van sterke invloed op de fysieke en mentale gesteldheid. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat in Vlagtwedde het beweegniveau van de jeugd laag is en achterblijft bij het landelijk gemiddelde. Het percentage kinderen met beweegachterstand is bovengemiddeld, slechts 20% van de basisschoolleerlingen in Groningen haalt de NNGB (Jeugdmonitor Provincie Groningen 2010). Gevolg hiervan is dat door deze inactiviteit de motorische ontwikkeling achterblijft en er steeds meer kinderen komen met overgewicht en minder goed mee kunnen komen met de reguliere breedtesport. Dit geldt ook voor de Vlagtwedde. Voor kinderen van 4-12 jaar is voor voorgenoemde problematiek aandacht vanuit de gemeente en de buurtsportcoach. In het kader van jong geleerd is oud gedaan (preventie) en om structureel aandacht te hebben voor een gezonde leefstijl, is het van belang dat er een doorgaande lijn komt, ook in de voorschoolse jaren. De aanpak bestaat uit het signaleren, verwijzen en begeleiden van kinderen en hun ouders naar een programma waarin een actieve en een gezonde leefstijl centraal staat. Dit programma, met de interventies Beweegkriebels (BK) en Beweegdiploma (BD), bestaat uit een laagdrempelig en wijkgericht sport- en beweegaanbod en (op)voedingsondersteuning voor kind en ouder. Om BK en BD te verwezenlijken en te bestendigen, maar zeker ook om de kwaliteit vh beweegaanbod te borgen, is het opleiden van professionals in PSZ (d.m.v. Beweegkriebels) en KDV, even als trainers van (gymnastiek)verenigingen (d.m.v. Beweegdiploma) essentieel.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524005302
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2018
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M. Elling-Fokkema
Verantwoordelijke organisatie:
TGAV