Mobiele menu

Academische Werkplaats Jeugd Inside-Out, Nijmegen (Arnhem en omgeving)

Projectomschrijving

Zo thuis mogelijk opgroeien, dat is het thema van de Academische Werkplaats Inside-Out. Inside-Out is een samenwerkingsverband tussen jeugdhulp, jeugd-ggz, wetenschap, beleid en opleidingen in de regio Nijmegen en Centraal Gelderland. In 2 projecten onderzoekt Inside-Out het thema normalisatie. In het eerste project worden 15 jongeren 3 jaar lang gevolgd tijdens een gezinsgerichte uithuisplaatsing: plaatsing in een pleeggezin, gezinshuis of flexibel verblijf. Wat zijn de voor- en nadelen en wat vinden deze jongeren belangrijk? In het tweede project wordt onderzocht welke factoren bijdragen aan het verkorten van een verblijf in een residentiële instelling. In deze projecten werken allerlei partijen samen: ervaringsdeskundigen, jongeren, (pleeg)ouders, behandelaars, groepsleiders, onderzoekers, beleidsmakers en docenten.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

De Academische Werkplaats Inside-Out is in 2011 opgericht als samenwerkingsverband tussen jeugd GGZ, jeugdhulp, onderzoek en onderwijs, en beleid en is inmiddels uitgegroeid tot de huidige 14 partners: Zorgbelang Inclusief, Conrisq Groep, Entrea- Lindenhout, GGZ Oost-Brabant, Karakter, Pro Persona, Pluryn/Intermetzo, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Praktikon, Radboud Centrum Sociale Wetenschappen, Radboud Universiteit (BSI), gemeenten regio Nijmegen, gemeenten regio centraal Gelderland, Amalia Kinderziekenhuis en het Trimbos-instituut. De oprichting van Inside-Out heeft geleid tot vele vruchtbare samenwerkingen en opleidings- en onderzoeksprojecten en het vormt een belangrijk netwerk op het gebied van zorg aan jeugdigen in de regio Midden, Oost en Zuid Nederland. Vanaf 2017 dragen alle partners financieel bij aan de infrastructuur en onderzoeksmogelijkheden van Inside-Out. Er is vanaf toen gekozen te focussen op regionale thema’s die spelen in de zorg aan jeugdigen en minder op het oorspronkelijke thema internaliserende problematiek. Inside-Out is daarmee getransformeerd naar een samenwerkingsverband met een breed doel: het verbeteren van het leven en de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Bij alle facetten van de werkplaats spelen cliënten middels een cliëntencommissie een centrale rol.

De voorgestelde inhoudelijke projecten in deze aanvraag vormen een synthese van gemeenschappelijke thema’s voortkomend uit een inventarisatie onder de partners en zijn daarnaast gebaseerd op de Kennisagenda van Inside-Out, de Evaluatie van de Jeugdwet, en de Transformatieplannen van de gemeenten.

Het breed gedragen hoofdthema van deze aanvraag is normalisatie en kinderen zo thuis mogelijk laten opgroeien. Uithuisplaatsing is zware vorm van jeugdzorg en voor veel jongeren en ouders een belastende ervaring. Daarom moet een uithuisplaatsing op maat gebeuren, waarbij als uitgangspunt geldt: ‘zo thuis mogelijk opgroeien’. Meer gezinsgerichte alternatieven voor residentieel verblijf zijn daarom zeer belangrijk.

In deelproject 1 richten we ons op 3 vormen van niet-residentiele uithuisplaatsingen, namelijk pleegzorg, gezinshuizen en flexibel verblijf (combinatie van residentieel verblijf met thuisverblijf). Waar deelstudie 1 zich richt op alternatieven voor residentieel verblijf, richt deelstudie 2 zich op het residentieel verblijf en onderzoekt methoden om het verblijf te verkorten waarbij het sociale netwerk een rol speelt. In beide deelprojecten staan de ervaringen van jeugdigen en hun ouders centraal.

Om dit complexe vraagstuk goed aan te pakken is het nodig dat we vanuit verschillende perspectieven partners kunnen laten meedenken. Inside-Out is een netwerk dat al bijna 10 jaar bestaat en waarin zowel cliëntenperspectief, jeugdhulp, jeugd GGZ, gemeente/beleid, onderzoek en HBO/WO opleidingen goed vertegenwoordigd zijn. Er is breed draagvlak gecreëerd onder de partners om dit onderzoek tot een succes te maken. De haalbaarheid van het project is groot door het zeer gemotiveerde integrale netwerk dat een langdurige verbintenis met elkaar is aangegaan en samen wil werken om aandacht te genereren voor de zorg voor jeugdigen.

We hebben veel inzicht in deze complexe problematiek door inhoudelijke kennis van de praktijkorganisaties, aangesloten gemeenten, de kennis en inzichten van betrokken ervaringsdeskundigen, en de kennis vanuit opleidingen. Waar nodig kunnen we gebruik maken van inhoudelijke experts.

Op verschillende manieren beogen we een leer- en verbetercyclus te creëren. Allereerst binnen bijeenkomsten van onze werkplaats waar gezamenlijk leren en samenwerken een belangrijk onderdeel vormen. Daarnaast bestendigt de Werkplaats de kennis die we opdoen in de relevante (postmaster) WO en HBO opleidingen. Deelname van cliënten (jongeren en hun netwerk) is voor Inside Out van groot belang voor het goed uitvoeren van projecten en het leren van wat werkt voor de doelgroep vanuit hun perspectief. Daarom zijn de 2 deelprojecten participatief vormgegeven waarbij tussentijds ook aanpassingen kunnen worden gedaan in de praktijk. Al lerende doen we deze 2 onderzoeken waarbij ook docent-onderzoekers worden ingezet om de praktijkkennis terug te laten vloeien naar het curriculum van de opleidingen.

Kenmerken

Projectnummer:
10190022010014
Looptijd: 81%
Looptijd: 81 %
2020
2025
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. J.M.T. Stoffelen PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Radboud Universitair Medisch Centrum