Projectomschrijving

Vraagstuk

In Nederland drinkt 70% van de studenten teveel alcohol. Lager opgeleide studenten drinken vroeger en meer dan hoger opgeleide studenten.

Onderzoek

In dit project werd een eCoaching app “WatDrinkJij” (WDJ) ontwikkeld en geëvalueerd met als doel overmatig drinkgedrag bij MBO-studenten te minderen. Binnen WDJ kregen jongeren op maat advies of ondersteuning bij het minder drinken. Jongeren stellen een doel om het aantal glazen per week te minderen. De coaching bestaat uit de dagelijkse uitvraag van alcoholgebruik, stemming, motivatie en zelfvertrouwen om minder te drinken. Middels het monitoren van het behalen van het gestelde doel of inzicht in de barrière voor het niet behalen van het doel wordt gericht feedback en advies gegeven, waarbij motivatie, positieve stemming, zelfvertrouwen en probleemoplossende vaardigheden gestimuleerd werden.

Uitkomst

Uit het evaluatieonderzoek bleek WDJ (overmatig) alcoholgebruik niet te verminderen. Wel nam de motivatie en het zelfvertrouwen om minder te drinken toe bij gebruik van WDJ.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website