Mobiele menu

Sterven op je Eigen Manier (STEM) bij de partners van het Netwerk Palliatieve Zorg Westelijke Mijnstreek

Projectomschrijving

Uit een analyse van het netwerk Palliatieve Zorg Westelijke Mijnstreek (NPWM) kwam naar voren dat open communicatie over de palliatieve fase en het levenseinde als moeilijk wordt ervaren door professionals. Het gebruik van het goed voorbeeld 'STEM' zou hier een oplossing voor moeten zijn.

Werkwijze

STEM is geïmplementeerd bij alle netwerkpartners van het NPWM, namelijk huisartsen, verpleeghuis, ziekenhuis en hospices. Het doel was de zorggever bewust te maken van de diversiteit in wensen en behoeften in de laatste levensfase.

Resultaten

Er zijn een groot aantal zorgprofessionals opgeleid door middel van de inspiratiecyclus en er zijn een groot aantal mensen opgeleid via train-de-trainer om het gedachtegoed van STEM te verspreiden. Medewerkers omarmen het gedachtegoed van STEM en het voldoet duidelijk aan een behoefte bij verpleegkundigen, verzorgenden, etc. Daarnaast worden de opgeleide trainers volop ingezet om andere zorgprofessionals in de organisaties te trainen.

Producten

Titel: Abstract IAGG 2015 Congress Dublin
Titel: Nieuwsbrief Winter 2014 NPZWM
Titel: Uitnodiging Multidisciplinaire Themabijeenkomst Najaar 2014 NPZWM
Titel: Nieuwsbrief Zomer 2014 NPZWM
Titel: Presentatie: Tussentijdse Effecten Training STEM
Titel: Thesis: Tussentijdse Effecten Training STEM

Verslagen


Eindverslag

STEM wordt geïmplementeerd bij alle netwerkpartners van de NPWM namelijk de huisartsen, verpleeghuis, ziekenhuis, hospices. Het doel is dat de zorggever bewust wordt van de diversiteit in wensen en behoeften in de laatste levensfase. De zorgvrager kan op deze manier sterven op zijn eigen manier. De inzichten die uit de pilot voortkomen zijn bedoeld om te komen tot een beter inzicht hoe cliënten te ondersteunen bij het vinden en volgen van het laatste levenspad en daarbij versterking van de samenwerking tussen de verschillende partners.

Samenvatting van de aanvraag

De missie van het netwerk Palliatieve Zorg Westelijke Mijnstreek (NPWM) is vanuit de ketengedachte bijdragen aan de optimalisatie (doeltreffende, doelmatig, klantgericht), toegankelijkheid en continuïteit van palliatieve zorg, waarbij de individuele zorgvrager (cliënt en naaste) de regie voert. De definitie van palliatieve zorg van de World Health Organisation (2012) wordt hierbij gehanteerd. Uit een knelpuntenanalyse van het NPWM en de tussentijdse evaluaties van het implementatie project ‘de Informare’ komt naar voren dat open communicatie over palliatieve fase en levenseinde als moeilijk wordt ervaren. Hoe speek ik een cliënt aan, wanneer en hoe doseer ik en geef ik de informatie die aansluit bij deze cliënt zijn persoonlijke opvattingen. Cliënten worden hierdoor beperkt in hun regievoering welke kenmerkend is voor de missie van het PNWM. Het implementeren van het goede voorbeeld ‘Stem’ draagt bij aan de aanpak van onder andere dit knelpunt. Door het implementeren van STEM sluiten we aan bij de speerpunten van het VPZ programma. Het uitspreken van wensen, vragen en veronderstellingen door stervenden, naasten en zorgverleners kan ertoe leiden dat mensen vaker sterven op manier en op de plaats die ze graag willen. Het ondersteunt specialisten tot vrijwilligers in het maken van contact met hun zorgvragers en geeft inzicht in specifieke behoeften op lichamelijk, psychosociaal en spiritueel gebied. STEM wordt geïmplementeerd bij alle netwerkpartners van de NPWM namelijk de huisartsen, verpleeghuis, ziekenhuis, hospices. Het doel is dat de zorggever bewust wordt van de diversiteit in wensen en behoeften in de laatste levensfase. De zorgvrager kan op deze manier sterven op zijn eigen manier. Het beoogde aantal zorgvrager waarbij een verbetering wordt gerealiseerd wordt geschat op 60 in de pilot periode van 6 maanden bij 4 netwerkpartners. De inzichten die uit de pilot voortkomen zijn bedoeld om te komen tot een beter inzicht hoe cliënten te ondersteunen bij het vinden en volgen van het laatste levenspad en daarbij versterking van de samenwerking tussen de verschillende partners.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
626003024
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2013
2014
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. E. Knapen
Verantwoordelijke organisatie:
Orbis Thuis