Mobiele menu

Signalering door verzorgenden Netwerk palliatieve zorg IJssel-Vecht

Projectomschrijving

Binnen het Netwerk palliatieve zorg IJssel-Vecht voerden we een inventarisatie uit naar de leemtes in het huidige zorgaanbod. Hieruit bleek dat verzorgenden vanuit het moment en hun gevoel werken en niet kunnen analyseren vanuit het ziektebeeld omdat zij niet medisch geschoold zijn. Anticiperen is moeilijk omdat er geen gebruik wordt gemaakt van de bestaande richtlijnen.

Doel

Het doel is binnen het Netwerk palliatieve zorg IJssel-Vecht het denk- en werkmethode ‘Signaleren in de palliatieve fase’ te implementeren en verspreiden gericht op signalering door verzorgenden. Het werken volgens het stappenplan uit de signaleringsbox ondersteunt verzorgenden bij het signaleren en monitoren van klachten en verschijnselen bij de zorgvrager. Daarnaast helpt het bij het verwoorden van de zorgproblemen in overlegsituaties met bijvoorbeeld verpleegkundige of arts. Dit leidt tot het verbeteren van de palliatieve zorg.

Aanpak/werkwijze

We richtten ons op het implementeren en verspreiden van het Goede Voorbeeld Signalering door verzorgenden. Hierbij stond de implementatie van de signaleringbox bij 6 organisaties in 10 teams centraal door het train-de-trainer principe. Het werken volgens het stappenplan uit de signaleringbox ondersteunt verplegenden niveau 4 en verzorgenden niveau 3 bij het signaleren en monitoren van klachten en verschijnselen bij de zorgvrager. 

Samenwerkingspartners

We werkten samen met Icare, Carinova, Woonzorgconcern IJsselheem, Zorgcombinatie Zwolle, Zorgspectrum het Zand, Baalderburggroep en Berkumstede en Rosengaerde. 

Resultaten

Het belangrijkste resultaat is dat er een proces van nadenken op gang is gekomen bij de deelnemende verzorgenden, waarin het observeren centraal staat. Het invullen van het werkformulier leidt ertoe dat gericht wordt gesproken over de observaties bij de patiënt. In de gezamenlijke discussies in het multidisciplinaire overleg (MDO) leerden de verzorgenden om de waargenomen symptomen te benoemen en te interpreteren. Het vergroot de individuele skills en daarmee het leveren van palliatieve zorg. Daarnaast helpt het bij het verwoorden van deze zorgproblemen in overlegsituaties met bijvoorbeeld verpleegkundige of arts. Een betere signalering en het kunnen weergeven van de symptomen die tekenend zijn voor de palliatieve situatie, leidt tot een meer adequate communicatie met andere disciplines waaronder de arts. Daarmee kreeg het een positief effect op de patiëntenzorg.

ZonMw en signaleren en markeren

Dit project financieren we vanuit ons Verbeterprogramma Palliatieve Zorg. Het tijdig signaleren, herkennen en bespreekbaar maken van het levenseinde helpt patiënten en naasten om over hun doelen, wensen en behoeften rondom de palliatieve fase na te denken. Het is belangrijk dat zorgverleners de palliatieve fase tijdig herkennen en symptomen signaleren. Vanuit ons programma Palliantie financieren we onderzoek naar handvatten voor proactieve zorgplanning, markering signalering en de toepassing daarvan in de zorgpraktijk.

Verslagen


Eindverslag

Het project "Signalering door verzorgenden netwerk Palliatieve Zorg IJssel-Vecht" richtte zich op het implementeren en verspreiden van het Goede Voorbeeld "Signalering door verzorgenden". Hierbij stond de implementatie van de signalering box bij 6 organisaties in 10 teams centraal middels het train-de-trainer principe. Het werken volgens het stappenplan uit de signalering box ondersteunt verplegenden niveau 4 en verzorgenden niveau 3 bij het signaleren en monitoren van klachten en verschijnselen bij de zorgvrager. De vraagstelling/ taakstelling was: leidt het gebruik van de methode signalering box er toe dat de palliatieve zorg die geboden wordt, verbeterd.

Samenvatting van de aanvraag

Het project "Signalering door verzorgenden netwerk Palliatieve Zorg IJssel-Vecht"richt zich op het implementeren en verspreiden van het Goede Voorbeeld "Signalering door verzorgenden". Hierbij staat de implementatie van de signaleringsbox centraal. Het werken volgens het stappenplan uit de signaleringsbox ondersteunt verzorgenden bij het signaleren en monitoren van klachten en verschijnselen bij de zorgvrager. Daarnaast helpt het bij het verwoorden van deze zorgproblemen in overlegsituaties met bijvoorbeeld verpleegkundige of arts. Dit leidt ertoe dat de palliatieve zorg die geboden wordt kan worden verbeterd. De implementatie vindt plaats aan de hand van een tweetal fasen: 1.Voorbereidingsfase gericht op het trainen van 27 verzorgenden met aandachtsveld palliatieve zorg. Zij worden in 5 trainingssessies uitgevoerd door een specialistisch verpleegkundige getraind in het werken met de signaleringsbox en het trainen hiervan. Deze voorbereidingsfase duurt 3 maanden. 2.Implementatiefase gericht op het implementeren van de nieuwe denk- en werkwijze in 14 teams van de verschillende partners. Binnen iedere organisatie wordt deze aanpak in 1 of 2 teams uitgerold. Implementatie vindt plaats door: a.Per team tenminste een exemplaar van de signaleringsbox beschikbaar te stellen; b.In ieder team drie trainingssessies te houden waarin het werken met de nieuwe werkmethode wordt toegelicht, ervaringen, eventuele vraagstukken en casuïstiek worden besproke. c.Periodiek overleg tussen de aandachtsvelders over de voortgang van implementatie. Hierbij wordt tevens een plan van aanpak opgesteld voor de verdere implementatie na afronding van het project. Deze implementatiefase duurt 9 maanden. Binnen het project is veel aandacht voor kennisdeling en verspreiding.Vanuit het project wordt deelgenomen aan het onderzoek dat door NIVEL wordt uitgevoerd.

Kenmerken

Projectnummer:
626003004
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2012
2014
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
A.T. te Velde
Verantwoordelijke organisatie:
Icare