Mobiele menu

Verspreiding en implementatie impuls ERASE-MDO

Projectomschrijving

Een op de 20 ouderen krijgt te maken met ouderenmishandeling. Ouderenmishandeling wordt nog vaak gemist en het is een complex probleem. Een belangrijk middel voor de verbetering van de aanpak van ouderenmishandeling is reflectie op het signaleren en handelen bij een vermoeden van ouderenmishandeling tijdens een multidisciplinair overleg (MDO). In vervolg op het signaleringsinstrument voor ouderenmishandeling ERASE is een aanpak voor het MDO ontwikkeld.

ERASE-MDO ondersteunt professionals bij:
1. aanvullende gegevensverzameling bij een vermoeden van ouderenmishandeling,
2. een anonieme bespreking en uitdieping van de casus
3. de besluitvormingsprocedure tijdens het MDO-ouderenmishandeling.

In dit project is ERASE-MDO geïmplementeerd in drie nieuwe ziekenhuizen en ook hier blijkt het bij te dragen aan verbetering van de aanpak van ouderenmishandeling. Tevens zijn twee instructiefilmpjes en een implementatieplan gemaakt, zodat andere ziekenhuizen ook deze werkwijze kunnen implementeren.

Lees meer over dit project op de website van de HAN: https://www.han.nl/projecten/2022/erase-ouderenmishandeling/ 

Producten

Titel: Voorbereidingslijst ERASE-MDO
Link: https://www.youtube.com/watch?v=mjfEmN6vlns
Titel: Standaard voorbereiding, uitvoering en besluitvorming ERASE-MDO
Link: https://www.youtube.com/watch?v=u7CtBt_0dx0

Verslagen


Eindverslag

Een op de 20 ouderen krijgt te maken met ouderenmishandeling. Ouderenmishandeling is een complex probleem en herkenning van ouderenmishandeling wordt nog vaak gemist door professionals in het ziekenhuis. Een belangrijk middel voor de verbetering van de aanpak van ouderenmishandeling is reflectie op het signaleren en handelen bij een vermoeden van ouderenmishandeling tijdens een multidisciplinair overleg (MDO). In vervolg op het signaleringsinstrument voor ouderenmishandeling ERASE is een aanpak voor het MDO ontwikkeld (ERASE-MDO). ERASE-MDO ondersteunt professionals bij: 1. aanvullende gegevensverzameling bij een vermoeden van ouderenmishandeling, 2. een anonieme bespreking en uitdieping van de casus 3. de besluitvormingsprocedure tijdens het MDO-ouderenmishandeling. In dit project is ERASE-MDO geïmplementeerd in drie nieuwe ziekenhuizen en ook hier blijkt het bij te dragen aan verbetering van de aanpak van ouderenmishandeling. Tevens zijn twee instructiefilmpjes en een implementatieplan gemaakt, zodat andere ziekenhuizen ook deze werkwijze kunnen implementeren.

Samenvatting van de aanvraag

De VIMP subsidieaanvraag richt zich op een stimulans voor de verspreiding en implementatie van een drietal praktische instrumenten die in het ERASE project ontwikkeld zijn voor de kwaliteitsverbetering en standaardisering van het multidisciplinair overleg ouderenmishandeling (ERASE-MDO). Het gaat concreet over 1. criteria voor aanvullende gegevensverzameling bij een vermoeden van ouderenmishandeling vastgelegd in een standaard voorbereidingsformulier, geïllustreerd met een voorbeeld, 2. standaard operating procedure voor anonieme bespreking en uitdieping van de casus tijdens het multidisciplinair overleg (MDO) ouderenmishandeling en 3. besluitvormingsprocedure en -formulier te gebruiken tijdens het MDO ouderenmishandeling.

Binnen het ERASE project blijkt na een half jaar ervaring de nieuwe werkwijze van de voorbereiding, uitvoer en evaluatie van het MDO te resulteren in een sterke verbetering van het signaleren van ouderenmishandeling en bij 80% van de patiënten met een vermoeden van ouderenmishandeling wordt een plan van aanpak vastgelegd in het EPD. Voorafgaand aan het project gebeurde dat slecht bij 20% van de patiënten.

In de looptijd van het ERASE project blijkt er landelijk grote behoefte te zijn aan kennis(producten) inzake ouderenmishandeling. De ERASE projectgroep wordt regelmatig benaderd voor lezingen over dit onderwerp o.a. voor de beroepsgroepen van SEH-artsen, klinisch geriaters, vertrouwensartsen en regionale aanpak van huiselijk geweld (Groningen). Zoals in de oorspronkelijke ERASE aanvraag beschreven is, constateren we opnieuw dat signalering en aanpak van ouderenmishandeling landelijk nog in de kinderschoenen staat. Ook vindt nog niet in ieder ziekenhuis een MDO specifieke gericht op de herkenning en aanpak ouderenmishandeling plaats, maar ziekenhuizen zijn wel op zoek naar praktische handvatten. Het ERASE-project is voor zover ons bekend het enige landelijke project waarin meerdere ziekenhuizen samenwerken met een kennisinstituut aan de verbetering van de signalering voor ouderenmishandeling. Professionals geven aan grote behoefte te hebben aan ondersteunde instrumenten bij het signaleren van ouderenmishandeling, het bespreken van dilemma’s bij het signaleren van ouderenmishandeling en te willen leren van eigen ervaringen en die van anderen.

Met behulp van de VIMP ERASE-MDO aanvraag wil de projectgroep implementatiestrategieën ontwikkelen voor brede verspreiding van de nieuwe werkwijze en de drie praktische instrumenten uit het ERASE project Implementeren.

Het plan van aanpak bestrijkt een periode van 10 maanden en beschrijft een viertal activiteiten:

1. Inventarisatie wensen eindgebruikers m.b.t. implementatie drie praktische instrumenten VIMP ERASE-MDO (onderzoeksgroep VIMP ERASE-MDO voor nadere omschrijving zie ‘projectgroep’)

a. Focusgroep interviews met drie bestaande en nieuwe praktijkinstellingen waar implementatie plaats vindt één online bijeenkomst 1.5 uur

b. Focusgroep interviews met vertegenwoordiging landelijke beroepsorganisaties en patiëntvertegenwoordigers. Twee onlinebijeenkomsten 1,5 uur. Voorbereiding topiclijst op basis van het model / framework van belemmerende en bevorderende factoren voor implementatie van Flottorp (2013) (looptijd: december 2021 – februari 2022)

2. Schrijven tutorial van praktische instrumenten ERASE-MDO op basis van inventarisatie eindgebruikers (maart 2022, door onderzoeksgroep VIMP ERASE-MDO met input van kerngroep consortiumpartners ERASE en senior implementatie fellow). Schrijven van aandachtspunten voor implementatie van praktische instrumenten ERASE-MDO op basis van inventarisatie eindgebruikers, kansen en belemmeringen voor implementatie en ervaringen in ERASE project (maart 2022)

3. Implementatie van drie praktische instrumenten VIMP ERASE-MDO in drie nieuwe ziekenhuizen (4 maanden). Maandelijkse coachingbijeenkomst van lokale implementatieteam in de ziekenhuizen samen, waarin minimaal de aandachtsfunctionarissen van het ziekenhuis vertegenwoordigd zijn (coaching door Onderzoeksgroep VIMP ERASE-MDO in samenwerking met senior implementatie fellow). Coaching omvat begeleiding bij implementatievragen en/of mogelijke knelpunten en wordt georganiseerd in online groepsbijeenkomst (april 2022 – juli 2022).

4. Vier maanden na de start van de implementatie praktische instrumenten VIMP ERASE-MDO wordt de implementatie geëvalueerd op basis van geformuleerde doelstellingen (zie reflectie / evaluatie). Op basis van de evaluatie worden waar nodig de tutorial en implementatie-adviezen aangepast (Projectgroep VIMP ERASE-MDO september 2022).

Kenmerken

Projectnummer:
10260072110002
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2021
2023
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. S.A.A. Berben
Verantwoordelijke organisatie:
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

VIMP-project

Dit project is een Verspreidings- en Implementatie Impuls (VIMP)-project. ZonMw kan een gehonoreerd en afgerond project extra stimuleren met een VIMP. Het doel van een VIMP is doorgeleiding, verspreiding of implementatie van projectresultaten. Deze VIMP hoort bij het hoofdproject ERASE; validering van de Netherlands EldeR Abuse ScalE voor vroegtijdige herkenning van ouderenmishandeling binnen het ziekenhuis.