Mobiele menu

Kracht van Jongeren(werk). Effectonderzoek naar de bijdrage van het jongerenwerk aan de transformatie.

Projectomschrijving

Onderzoek onder 1579 jongeren tussen de 10 en 24 jaar toont aan dat deelname aan jongerenwerk bijdraagt aan meer participatie en versterken van de eigen verantwoordelijkheden en mogelijkheden van jongeren.

Bijna één op de drie jongeren (33%) vindt via het jongerenwerk een vorm van hulp voor het oplossen van problemen en jongeren met zware problemen blijven in het jongerenwerk stabiel. Jongerenwerkers realiseren deze resultaten via een gecombineerde inzet van groepswerk, individuele begeleiding, informatie & advies en ambulant jongerenwerk. Resultaat mag niet te snel worden verwacht. Deelname van 7 maanden of meer blijkt nodig te zijn om een hoger niveau van eigen kracht en participatie van jongeren te bereiken.

De mate waarin jongeren zich ontwikkelen hangt samen met de sterkte van de betekenisrelatie (diepgaand contact) met de jongerenwerker. Dit onderzoek, waarin jongeren ruim een jaar zijn gevolgd, is uitgevoerd in samenwerking met 11 jongerenwerkaanbieders.

Producten

Titel: Training voor jongerenwerkers die meewerken in deelstudie 1 Kracht van Jongeren(werk)
Auteur: Jolanda Sonneveld en Said Awad
Titel: Youth work and prevention. A conceptual framework.
Auteur: Jolanda Sonneveld
Titel: Kracht van jongerenwerk
Auteur: Jolanda Sonneveld
Titel: Research into professional Youth Work
Auteur: Jolanda Sonneveld en Judith Metz
Titel: Kracht van jongerenwerk
Auteur: Jolanda Sonneveld
Titel: Workshop logboek schrijven voor jongerenwerkers die participeren in deelstudie 2
Auteur: Jolanda Sonneveld
Titel: Onderzoek naar jongeren- en meidenwerk
Auteur: Jolanda Sonneveld en Cynthia Boomkens
Titel: Kracht van Jongeren(werk)
Auteur: Jolanda Sonneveld
Titel: Kracht van jongeren- en meidenwerk
Auteur: Jolanda Sonneveld en Cynthia Boomkens
Titel: Youth Work and prevention in the Netherlands
Auteur: Jolanda Sonneveld
Titel: De preventieve kracht van jongerenwerk. Bijdrage aan de transformatiedoelen.
Auteur: Judith Metz
Titel: De bereikte doelgroep van het jongerenwerk onderzocht.
Auteur: Jolanda Sonneveld en Said Awad
Titel: Posterpresentatie De preventieve kracht van het jongerenwerk
Auteur: Jolanda Sonneveld
Titel: Kracht van Jongerenwerk
Auteur: Jolanda Sonneveld
Titel: Zoektocht naar wat werkt in het jongerenwerk
Auteur: Judith Metz, Jolanda Sonneveld, Cynthia Boomkens, Jeremy Rijnders en Dejan Todorovic
Titel: De preventieve kracht van het jongerenwerk
Auteur: Jolanda Sonneveld
Titel: Preventieve kracht van jongerenwerk. Bijdrage aan de transformatiedoelen van de Jeugdwet.
Auteur: Jolanda Sonneveld
Titel: Kracht van Jongerenwerk
Auteur: Jolanda Sonneveld
Titel: Preventieve kracht van het jongerenwerk. Bijdrage aan de transformatiedoelen.
Auteur: Jolanda Sonneveld, Annemarie Mikkers en Redouan Daafi
Titel: Complexiteit van onderzoek naar resultaten in het sociaal werk
Auteur: Jolanda Sonneveld en Willeke Manders
Titel: Preventieve kracht van jongerenwerk. Bijdrage aan de transformatiedoelen van de Jeugdwet
Auteur: Jolanda Sonneveld
Titel: Posterpresentatie onderzoek Kracht van jongerenwerk
Auteur: Jolanda Sonneveld en Said Awad
Titel: De kracht van jongerenwerk
Auteur: Jolanda Sonneveld en Jeremy Rijnders
Titel: Poster Kracht van Jongeren(werk)
Auteur: Jolanda Sonneveld en Said Awad
Titel: Projectflyer Kracht van Jongerenwerk
Auteur: Jolanda Sonneveld
Titel: Veldgids voor jongerenwerkers.
Auteur: Jolanda Sonneveld Said Awad
Titel: Methodical principles and prevention-focused outcomes in professional youth work: A longitudinal analysis
Auteur: Jolanda Sonneveld, Judith Metz, Willeke Manders, Rene Schalk, Tine Van Regenmortel
Magazine: Journal of Social Work
Titel: The contribution of professional youth work to the development of socially vulnerable youngsters: a multiple case study
Auteur: Jolanda Sonneveld, Jeremy Rijnders, Judith Metz, Martine Van Regenmortel, Rene Schalk
Magazine: Children and Youth Services Review
Titel: The Contribution of Professional Youth Work to the Personal Development and Social Participation of Socially Vulnerable Youngsters: A Dutch Longitudinal Cohort Study
Auteur: Jolanda Sonneveld, Judith Metz, Willeke Manders, René Schalk, Tine Van Regenmortel
Magazine: Child & Adolescent Social Work Journal.
Titel: Hoe jongerenwerkers werken aan preventie
Auteur: Judith Metz, Jolanda Sonneveld en Jeremy Rijnders
Titel: De preventieve kracht van het jongerenwerk.
Auteur: Jolanda Sonneveld, Judith Metz en Willeke Manders
Titel: Onderzoek Kracht van Jongerenwerk
Auteur: Said Awad
Titel: Jongerenwerk en preventie
Auteur: Jolanda Sonneveld
Titel: Onderzoek Kracht van Jongeren(werk)
Auteur: Said Awad
Titel: Jongerenwerk is vaagheid ontgroeid, en levert ook nog resultaat op.
Auteur: Jolanda Sonneveld en Judith Metz
Link: http://socialevraagstukken.nl
Titel: De doelgroep van het jongerenwerk in cijfers.
Auteur: Jolanda Sonneveld & Judith Metz
Link: http://hva.nl/youth-spot

Verslagen


Eindverslag

Onderzoek onder 1579 jongeren tussen de 10 en 24 jaar toont aan dat deelname aan jongerenwerk bijdraagt aan meer participatie en versterken van de eigen verantwoordelijkheden en mogelijkheden van jongeren. Bijna één op de drie jongeren (33%) vindt via het jongerenwerk een vorm van hulp voor het oplossen van problemen en jongeren met zware problemen blijven in het jongerenwerk stabiel. Jongerenwerkers realiseren deze resultaten via een gecombineerde inzet van groepswerk, individuele begeleiding, informatie & advies en ambulant jongerenwerk. Resultaat mag niet te snel worden verwacht. Deelname van 7 maanden of meer blijkt nodig te zijn om een hoger niveau van eigen kracht en participatie van jongeren te bereiken. De mate waarin jongeren zich ontwikkelen hangt samen met de sterkte van de betekenisrelatie (diepgaand contact) met de jongerenwerker. Dit onderzoek, waarin jongeren ruim een jaar zijn gevolgd, is uitgevoerd in samenwerking met 11 jongerenwerkaanbieders.

Doel van het onderzoek is om aan te tonen wat de bijdrage van het multimethodisch handelen van jongerenwerkers is aan de psychosociale ontwikkeling, contact met het sociaal netwerk, maatschappelijke participatie, en het vinden van passende ondersteuning van jongeren van 10-23 jaar. Dit door op het niveau van multimethodisch handelen, de vier individuele methodieken (Groepswerk, Individuele Begeleiding, Informatie & Advies en Ambulant jongerenwerk) en de methodische principes die de uitgangspunten vormen voor het handelen van jongerenwerkers in contact met de doelgroep, aan te tonen wat het effect is op de ontwikkeling van jongeren. Hierbij zal ook worden onderzocht of de effecten verschillen tussen de subdoelgroepen: jongeren met wie het goed gaat; jongeren met beginnende of lichte problemen en jongeren met zware of meervoudige problemen.

Het onderzoek heeft een mixed method design en bestaat uit een combinatie van een longitudinale multiplecohort studie met een multiple case studie. Door de kwantitatieve studie te combineren met een kwalitatieve aanpak beogen wij met meer zeggingskracht uitspraken te kunnen doen en meer inzicht te krijgen in de omstandigheden waaronder de effecten optreden.

Wij werken in de uitvoering samen met jongerenwerkaanbieders Combiwel, ContourdeTwern, Dock, Dynamo, JoU, SJJMH, Participe, De Schoor, Streetcornerwork, Xtra, en Youth for Christ. De aanvraag wordt ondersteund door het Netwerk Effectief Jeugdstelsel Amsterdam (NEJA), beroepsvereniging BVjong, brancheorganisatie Sociaal Werk Nederland, vereniging directeuren welzijn VERDIWEL en het Nederlands Jeugdinstituut. Om ervoor te zorgen dat de uitvoering en de resultaten van het onderzoek aansluiten bij de praktijk werken we samen met een stuurgroep, een Werkplaats Jongerenwerk en een Jongerenpanel.

De uitkomsten worden gerapporteerd in een factsheet, tabellenboek, bundel met verhalen en artikelen die worden aangeboden aan peer-reviewed en vakbladen.

Samenvatting van de aanvraag

Het jongerenwerk is een van de sociaal werk beroepen dat zich bezig houdt met de begeleiding van jongeren in de leeftijd van 10–23 jaar die steun nodig hebben bij het volwassen worden in de samenleving (Metz, 2011). Gemiddeld bereikt het jongerenwerk 10%-20% van de jongeren. Deze groep is qua leeftijd, opleidingsniveau en etniciteit een afspiegeling van de buurt. Er zijn aanwijzingen dat het multimethodisch handelen van jongerenwerkers – een combinatie van de methodieken: Ambulant Jongerenwerk, Groepswerk, Informatie & Advies en Individuele Begeleiding –bijdraagt aan preventie en uitgaan van eigen verantwoordelijkheid en eigen mogelijkheden van jongeren; aan het demedicaliseren, ontzorgen en normaliseren en aan eerder de juiste hulp op maat vinden om dure gespecialiseerde hulp te verminderen. De feitelijke bijdrage van het jongerenwerk aan het opgroeien en opvoeden van jongeren is niet bewezen. Meer algemeen is het probleem dat de kennisbasis van het meer dan 140-jaar bestaande jongerenwerk beperkt is ontwikkeld. De individuele methodieken Ambulant Jongerenwerk en Individuele Begeleiding zijn met practice based evidence en theorie onderbouwd. Informatie & Advies en Groepswerk zijn met theorie onderbouwd, de uitkomsten van het practice based onderzoek verschijnen najaar 2016. Er heeft nog geen onderzoek plaatsgevonden naar de gecombineerde inzet van de vier methodieken, het multimethodisch handelen. Inzicht in het effect van het multimethodisch handelen van jongerenwerkers op de ontwikkeling van jongeren is wel nodig. Gemeenten hebben behoefte aan deze kennis om een weloverwogen afweging te kunnen maken over de bijdrage van het jongerenwerk aan de uitvoering van de Jeugdwet. Het jongerenwerk wil aan gemeenten, wijkteams en collega-professionals in de wijk kunnen laten zien wat de bijdrage van het multimethodisch handelen van het jongerenwerk is. Hiermee verwachten zij erkenning te krijgen voor de beroepsgroep en de effectiviteit van de beroepsuitoefening te kunnen versterken. De kennisbasis van het jongerenwerk kan aanzienlijk worden versterkt. Niet eerder is een passende manier gevonden om het multimethodisch handelen van sociaal werkers met effectonderzoek te onderbouwen. Jongerenwerkaanbieders Combiwel, Contourde Twern, Dock, Dynamo, JoU, SJJMH, Participe, De Schoor, Streetcornerwork, Xtra, en Youth for Christ hebben samen met het lectoraat Youth Spot besloten om een consortium te vormen om middels deze ZonMw-aanvraag aan te tonen wat de bijdrage van het multimethodisch handelen van jongerenwerkers is aan de psychosociale ontwikkeling, contact met het sociaal netwerk, maatschappelijke participatie, en het vinden van passende ondersteuning van jongeren van 10-23 jaar. Dit door op het niveau van multimethodisch handelen, de vier individuele methodieken en de methodische principes die de uitgangspunten vormen voor het handelen van jongerenwerkers in contact met de doelgroep, aan te tonen wat het effect is op de ontwikkeling van jongeren. Hierbij zal ook worden onderzocht of de effecten verschillen tussen de subdoelgroepen: jongeren met wie het goed gaat; jongeren met beginnende of lichte problemen en jongeren met zware of meervoudige problemen. De aanvraag wordt ondersteund door het Netwerk Effectief Jeugdstelsel Amsterdam (NEJA), beroepsvereniging BVjong, brancheorganisatie Sociaal Werk Nederland, vereniging directeuren welzijn VERDIWEL en het Nederlands Jeugdinstituut. Het voorgestelde onderzoek heeft een mixed method design en bestaat uit een combinatie van een longitidunale multiplecohort studie met een multiple case studie. Door de kwantitatieve studie te combineren met een kwalitatieve aanpak beogen wij met meer zeggingskracht uitspraken te kunnen doen en meer inzicht te krijgen in de omstandigheden waaronder de effecten optreden. In deelstudie 1 volgen we via een grootschalig vragenlijstonderzoek met gevalideerde instrumenten en vier meetmomenten de ontwikkeling van 1500-2000 jongeren verdeeld over drie cohorten. Deelstudie 2 volgt de ontwikkeling van in totaal 30 jongeren verdeeld over de drie subdoelgroepen aan de hand van een logboek om op persoonsniveau inzicht te krijgen in de ontwikkeling van jongeren en wat daaraan de bijdrage is van het multimethodisch handelen van jongerenwerkers in relatie tot andere invloeden en omstandigheden (sociaal netwerk, andere invloedrijke pro-sociale volwassenen, levensgebeurtenissen). Om ervoor te zorgen dat de uitvoering en de resultaten van het onderzoek aansluiten bij de praktijk werken we samen met een stuurgroep (max. 11 managers), een Werkplaats Jongerenwerk (max. 11 jongerenwerkers) en het Jongerenpanel (max. 20 jongeren). De uitkomsten worden gerapporteerd in een factsheet, tabellenboek, bundel met verhalen en artikelen die worden aangeboden aan peer-reviewed en vakbladen.

Kenmerken

Projectnummer:
729200001
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2019
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. drs. J.W. Metz
Verantwoordelijke organisatie:
Hogeschool van Amsterdam