Projectomschrijving

Scheiding is één van de meest impactvolle levensgebeurtenissen voor alle betrokkenen. Voor kinderen bestaan er wetenschappelijk onderbouwde preventieve interventies om hen na scheiding te ondersteunen en zo problematiek te beheersen en reduceren. Voor ouders ontbrak het aan dergelijk kortdurend, laagdrempelig ondersteuningsaanbod, vooral om ouders te informeren en te steunen in hun eigen kracht, ter versterking van hun rol als opvoeder. In dit project is ScheidingsATLAS ontwikkeld; gericht op het verwerken van en beter omgaan met de scheidingssituatie om emotioneel in staat te zijn hernieuwd ouderschap vorm te geven. Er zijn
twee onderbouwde interventievarianten ontwikkeld en geëvalueerd: een groepsprogramma en een online ehealthmodule.

Samen met ouders ontwikkeld

ScheidingsATLAS is samen met gescheiden ouders ontwikkeld ter ondersteuning van ouderschap na scheiding. De training is gebaseerd op onderzoek, bijdragen van experts en ervaringen van andere gescheiden ouders. ScheidingsATLAS gaat over wat een scheiding met betrokkenen kan doen; stress, spanning of vragen van ouders; conflict tussen ouders; en de ouderrol na scheiding.

De doelen van ScheidingsATLAS zijn:
- Ouders na scheiding ondersteunen.
- Ouders informatie en tips geven over ondersteuning van hun kinderen.
- Ouders informatie en tips geven over communicatie met de andere ouder.

Training ScheidingsATLAS

De groepsbegeleiding en online training van ScheidingsATLAS hebben beide dezelfde inhoud, maar een andere vorm: ScheidingsATLAS groepsbegeleiding bestaat uit twee bijeenkomsten van elk 3 uur. In een groep zitten 6 tot 12 deelnemers. Tussen de beide bijeenkomsten zit ongeveer 3 weken. Bijeenkomsten worden gegeven door twee ervaren groepsleiders. De twee bijeenkomsten zijn interactief met het uitwisselen van tips of ervaringen, animaties, (video’s van) rollenspellen en begeleide oefeningen.
ScheidingsATLAS Online bestaat uit zes sessies die ouders op een eigen moment en op eigen tempo kunnen bekijken. Het doorlopen van alle sessies kost in totaal zo’n 6 uur.
De training is interactief met animaties, video’s van rollenspellen, van experts en andere gescheiden ouders.

Resultaten

In een onderzoek naar ScheidingsATLAS (2017-2019) zijn effect en proces van ScheidingsATLAS
geëvalueerd. Het onderzoek laat zien dat het goed mogelijk is om met ScheidingsATLAS ouders
laagdrempelig te ondersteunen bij ouderschap na scheiding: ouders en groepsleiders zijn enthousiast; ouders geven een gemiddeld rapportcijfer 8- (groep) of 7 (online) en groepsleiders geven gemiddeld een 8.

Ouders over de training: “Het heeft bijgedragen aan een stuk verwerking. Daarnaast zeer zinvol m.b.t. het geven van handvatten in de omgang met mijn ex en opvoeding van onze dochter.”
“Met elkaar sparren, naar elkaar luisteren, tips geven en het handboek lezen.” “Steun en herkenning.” Groepsleider: “Prachtig programma. Sluit goed aan bij de doelgroep.”

Het merendeel van de ouders voelt zich na deelname aan de training geïnformeerd en beter toegerust op ouderschap na scheiding, en heeft handvatten gekregen over de ondersteuning van de kinderen en over communicatie met de andere ouder. Bovendien ervaren ouders een zetje in de rug om met nieuwe informatie en ideeën aan de slag te gaan. De training had een positief effect op door deelnemers ervaren steun.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website