Mobiele menu

Implementatie Krachtenwijzer bij Vertrektraining

Projectomschrijving

In dit project wordt de Krachtenwijzer geïmplementeerd in enkele organisaties die werken met Vertrektraining: een module die jongeren voorbereidt op zelfstandig functioneren in de maatschappij.

De Krachtenwijzer is een digitale tool, gebaseerd op de ZRM-J, die inzichtelijk maakt in welke mate iemands zelfredzaamheid berust op eigen kracht, op eigen netwerk en op professionele hulp. De Krachtenwijzer kan gebruikt worden voor het formuleren van doelen en om de voortgang te monitoren.

Implementatie vindt plaats door de Krachtenwijzer onderdeel te maken van de methodiek Vertrektraining. De opleiders Vertrektraining worden getraind in de Krachtenwijzer en twee organisaties worden actief ondersteund bij de implementatie van de Krachtenwijzer. Tevens wordt een handleiding ontwikkeld, inclusief video-instructie, over gebruik en implementatie van de Krachtenwijzer in een organisatie. De handleiding wordt verder aangescherpt door de Krachtenwijzer bij een derde organisatie te implementeren.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

De doelstelling van onze eerdere aanvraag was om de Zelfredzaamheidsmatrix voor Jongeren (ZRM-J) door te ontwikkelen tot een digitale variant. Bij deze doorontwikkeling is aansluiting gezocht bij de Krachtenwijzer (www.krachtenwijzer.nl). De Krachtenwijzer is een digitale tool, gebaseerd op de ZRM, die inzicht geeft in de mate waarin iemands zelfredzaamheid berust op eigen kracht, op eigen netwerk en op professionele hulp. In ons vorige project is een eerste start is gemaakt met het opdoen van ervaringen met de ZRM-J binnen de digitale omgeving van de Krachtenwijzer met een koppeling via BergOp. Gebruikers ervaren de Krachtenwijzer als een prettig middel om in gesprek te gaan met jongeren over vaardigheden en beperkingen, en het instrument is daarnaast geschikt om de voortgang van zorg te monitoren. Technische verbeteringen in de koppeling met BergOp, een goede training en duidelijke handleiding zijn nodig om de Krachtenwijzer optimaal te kunnen benutten, zo bleek uit het voorgaande project. Middels dit implementatieproject willen we de Krachtenwijzer (ingevuld via BergOp) implementeren in enkele organisaties die werken met Vertrektraining. Vertrektraining is een korte training voor jongeren die hen voorbereid op zelfstandig functioneren in de maatschappij. Bij Vertrektraining is sterke behoefte aan een evaluatie-instrument om de voortgang van de client te monitoren, maar deze moet ook van meerwaarde zijn voor de begeleiding die Vertrektraining biedt. De Krachtenwijzer is daar een uitstekend middel voor omdat deze goed aansluit bij de uitgangspunten van de methodiek, het brengt sterke punten en ontwikkelpunten rondom zelfstandig functioneren in de maatschappij in beeld. Daarnaast biedt het, het door Vertrektraining gewenste zicht op voortgang van de begeleiding. Ervaringen in het eerdere project leren echter dat implementatie van de Krachtenwijzer niet vanzelf gaat en dat extra aandacht nodig is om deze goed geïmplementeerd te krijgen. Middels deze implementatie-aanvraag willen we de Krachtenwijzer een standaard onderdeel maken van de methodiek Vertrektraining. Daarvoor is nodig dat de opleiders van de methodiek Vertrektraining getraind worden in het gebruik van de Krachtenwijzer en worden twee organisaties voor jeugdhulp actief ondersteund bij het implementeren van de Krachtenwijzer in de methodiek Vertrektraining. Dit resulteert in een praktische handleiding, inclusief praktijkgerichte video-instructie, over gebruik en implementatie van de Krachtenwijzer in een organisatie. Deze handleiding wordt getoetst op bruikbaarheid door de Krachtenwijzer door de opleiders Vertrektraining in een derde organisatie te laten implementeren met lichte ondersteuning vanuit de onderzoekers. Eventuele aanpassingen leiden tot een definitieve set aan middelen die door andere organisaties en methodieken gebruikt kan worden bij implementatie van de Krachtenwijzer.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
07290202110003
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2022
2023
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. C. van Dam
Verantwoordelijke organisatie:
Praktikon