Projectomschrijving

Binnen de jeugd geestelijke gezondheidzorg is het gebruikelijk om vragenlijsten te gebruiken om te zien hoe het met de behandeling van jongeren gaat. Een veel gehoorde klacht is dat jongeren de uitkomsten van de vragenlijsten vaak niet of onvoldoende terugzien.

In dit project hebben jongeren, samen met ontwerpers en onderzoekers, de digitale tool INKT (vrij naar ‘I Need To Know’) ontwikkeld (www.ggzei.nl/INKT) waarmee jongeren zelf naar de resultaten van vragenlijsten kunnen kijken. Met INKT kunnen jongeren hun eigen resultaten vergelijken met bijvoorbeeld de resultaten van hun ouders en resultaten van eerdere metingen. De tool geeft de
resultaten in begrijpelijke taal weer en is visueel aantrekkelijk voor de jongeren. INKT is ontwikkeld voor, door en met jongeren en daarmee geheel vormgegeven volgens de wensen en behoeften van jongeren. De jongeren die INKT gebruiken zijn zeer tevreden over het gebruik en ervaren meer zelfvertrouwen en eigen regie.

In het INKT-project is bereikt dat elke jongere binnen GGzE toegang en regie heeft over zijn/haar vragenlijstgegevens via de INKT-tool. Dus elke jongere heeft meer zicht op hoe het gaat in de behandeling. Nu en in de toekomst.

We hopen dat we de mogelijkheid krijgen om de INKT-tool verder door te ontwikkelen, zodat de INKT-tool zich als een inktvlek verder over Nederland verspreidt en dat het zelf kunnen inzien van vragenlijstgegevens via zo’n handige tool binnen de jeugd-ggz vanzelfsprekend wordt.

Jongeren zijn van het begin tot het einde betrokken bij de ontwikkeling, implementatie en evaluatie van de INKT-tool. Omdat zij hun ideeën, ongezouten mening en enthousiasme hebben willen delen, is INKT écht een tool voor, door en met jongeren geworden.

Met de digitale tool INKT hebben jongeren (12-19 jaar) die in behandeling zijn bij de jeugd-GGZ zelf toegang tot en regie over hun vragenlijstgegevens. Met INKT kunnen jongeren hun eigen resultaten vergelijken met bijvoorbeeld de resultaten van hun ouders en resultaten van eerdere metingen.
De tool geeft de resultaten in begrijpelijke taal weer en is visueel aantrekkelijk voor de jongeren. De jongeren die INKT gebruiken zijn zeer tevreden over het gebruik en ervaren meer zelfvertrouwen en eigen regie. Jongeren zijn van het begin tot het einde betrokken bij de ontwikkeling, implementatie en evaluatie
van de INKT-tool. Meer informatie, zoals animatiefimpjes over de tool, is hieronder te downloaden.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website