Mobiele menu

VROEGE DETECTIE VAN VAATSCHADE BIJ PATIËNTEN NA DOORGEMAAKTE COVID-19.

Projectomschrijving

Aanleiding

Het coronavirus (SARS-CoV-2) veroorzaakt de ziekte COVID-19 die kan leiden tot schade aan de binnenzijde van de bloedvaten. Als deze schade lang aanhoudt, leidt dit tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten op de lange termijn. Wij hebben deze bloedvatschade onderzocht bij 203 COVID-19 patiënten die tijdens de eerste golf (februari tot en met mei 2020) in het Bernhoven ziekenhuis zijn gediagnosticeerd.

Resultaten

Deze patiënten ondergingen 6 tot 20 weken na herstel van COVID-19 een test om de bloedvatschade in kaart te brengen. Deze testuitslagen zijn vergeleken met testuitslagen van een controlegroep bestaande uit patiënten en gezonde vrijwilligers die geen COVID-19 hebben gehad. De aanwezigheid van bloedvatschade bij COVID-19 patiënten was vergelijkbaar met die van de controlegroep, respectievelijk 22.5% en 18.6%. Deze resultaten zijn een belangrijke eerste aanwijzing dat COVID-19 niet leidt tot blijvende vaatschade.

Verslagen


Eindverslag

Het coronavirus (SARS-CoV-2) veroorzaakt de ziekte COVID-19 die kan leiden tot schade aan binnenzijde van de bloedvaten. Als deze schade lang aanhoudt, leidt dit tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten op de lange termijn. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken of bij patiënten na COVID-19 vaatschade aanwezig is. Een manier om vaatschade vast te stellen is met behulp van de halsslagadertest. De halsslagadertest meet de verandering van de grootte van de halsslagader wanneer de hand in ijswater wordt gedompeld. In onze studie werd de halsslagadertest uitgevoerd bij 203 patiënten, 6 tot 20 weken na herstel van COVID-19. Deze resultaten werden vergeleken met een vergelijkbare groep personen, op basis van leeftijd, geslacht en risicofactoren voor hart-/vaatziekten, maar zonder COVID-19.

Samenvatting van de aanvraag

AANLEIDING: COVID-19 kan blijvende schade van de vaatwand veroorzaken. Hierdoor ontstaat endotheel dysfunctie, en daarmee ook een permanent verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Met inmiddels 5,4 miljoen bevestigde gevallen van COVID-19 besmetting, brengt dit aanzienlijke gevolgen mee voor de volksgezondheid. Het is daarom van groot belang dat patiënten met blijvende vaatschade na COVID-19 worden opgespoord. Het Radboudumc heeft onlangs de carotis reactiviteitstest (CAR test) geïntroduceerd en door samenwerking met Philips kan de CAR test betrouwbaar worden uitgevoerd met een point-of-care echoapparaat (Lumify) met semiautomatische beeldanalyse. DOEL: De relatie aantonen tussen COVID-19 en vaatschade in de vorm van endotheel dysfunctie, zoals bepaald door middel van de CAR test in een relatief vroeg stadium na doorgemaakte COVID-19. BEOOGD RESULTAAT: Dit onderzoek draagt bij aan gepersonaliseerde secundaire preventie na COVID-19 infectie. Patiënten, bij wie er enkele maanden na COVID-19 sprake is van persisterende endotheel dysfunctie, zullen worden opgenomen in het cardiovasculair risicomanagement programma van de huisarts om volgens de geldende landelijke richtlijn striktere waarden voor bloeddruk en lipiden na te streven. PLAN VAN AANPAK: Een cross-sectionele, observationele cohortstudie (met een historische controlegroep). 200 patiënten die zijn hersteld van COVID-19 zullen worden geïncludeerd en de CAR test ondergaan; deze test meet de diameter verandering van de halsslagader in reactie op een sympathische prikkel (hand in ijswater). De prevalentie van endotheel dysfunctie wordt weergegeven in een percentage en vergeleken met een historisch cohort van zowel patiënten als gezonde vrijwilligers (>1000) die in het verleden de CAR test hebben ondergaan. Om te corrigeren voor systematische verschillen in baseline karakteristieken tussen het COVID-19 cohort en de het controle cohort, maken we gebruik van inverse probability of treatment weighting analyse.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
10430042010044
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. M.C. Warlé
Verantwoordelijke organisatie:
Radboudumc