Mobiele menu

Gezondheidsonderzoek bij Rampen COVID-19

Projectomschrijving

De coronacrisis heeft direct ofwel indirect impact op ieders gezondheid. Het netwerk-GOR monitort voor de overheid de gezondheidseffecten van deze crisis via de Integrale Gezondheidsmonitor COVID-19.

In 2021 ligt de focus op Jeugd, middels literatuuronderzoek en kort- en lang cyclische monitoringsonderzoek, gebruikmakend van vragenlijstonderzoek en huisartsenregistraties. De resultaten worden op verschillende momenten in 2022 gepubliceerd en geven inzicht in de impact van corona op jongeren.

Het doel van de monitor is om beleidsmakers op lokaal, regionaal en nationaal niveau te ondersteunen bij beleidsvorming. Op basis van de resultaten kan een passend zorg- en ondersteuningsaanbod worden opgezet met als doel de negatieve gezondheidseffecten van de crisis te beperken.

De monitor is ontwikkeld door het netwerk-GOR: RIVM, de GGD’en, GGD GHOR Nederland, het Nivel en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.

Verslagen


Eindverslag

De coronacrisis heeft impact op ieders leven, direct en/of indirect. Het netwerk-GOR monitort voor de overheid de gezondheidseffecten van de crisis via de Integrale Gezondheidsmonitor COVID-19. In 2021 zijn gezondheidseffecten van de coronacrisis op de jeugd gemonitord door middel van literatuuronderzoek en kort- en langcyclisch monitoringsonderzoek, gebruik makend van vragenlijstonderzoek, huisartsenregistraties en andere reguliere registraties. We lieten zien dat verregaande coronamaatregelen zoals scholen sluiting en lockdowns een sterk negatief effect op jongeren hebben, met name de mentale gezondheid verslechterde. In 2022 tot en met 2025 wordt dit onderzoek voortgezet onder zowel jeugd als volwassenen en specifiek kwetsbare groepen. De resultaten worden op verschillende momenten gepubliceerd en geven inzicht in de impact van corona op jongeren, volwassenen en kwetsbaren. Het doel van de monitor is om beleidsmakers op lokaal, regionaal en nationaal niveau te ondersteunen bij beleidsvorming. Op basis van de resultaten kan een passend zorg- en ondersteuningsaanbod worden opgezet met als doel de negatieve gezondheidseffecten van de crisis te beperken. De monitor is ontwikkeld door het netwerk-GOR: RIVM, de GGD’en, GGD GHOR Nederland, het Nivel en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.

Samenvatting van de aanvraag

De inzet van het ARQ richt zich in 2021 op werkpakket 5 van het GOR-COVID-19 programma. Dit WP levert beleidsadvies ten bate van de publieke gezondheid (in het bijzonder de psychosociale ondersteuning), waarvoor handelingsperspectieven worden geboden. De basis hiervoor wordt gevormd door de (geduide) resultaten van de verschillende onderzoeken binnen GOR-COVID-19. De beoogde beleidsadviezen en handelingsperspectieven komen tot stand in gesprek met de gebruikers: beleidsmakers en-medewerkers, praktijkondersteuners, en tussenpersonen tussen beleid en praktijk. In 2021 ligt hierbij het zwaartepunt op de doelgroepen jeugd en jongvolwassenen en vanaf 2022 ook op de overige hierboven beschreven doelgroepen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
10430202110002
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2021
2022
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. E.J.M. Jansen
Verantwoordelijke organisatie:
ARQ National Psychotrauma Centre