Projectomschrijving

De MDT-reis

Bij Vrijwillig Traineeship 3.0 (VT 3.0) doen jongeren gedurende een half jaar minimaal 4 uur per week vrijwilligerswerk. In telkens 2 maanden gaan de trainees bij 3 verschillende organisaties aan de slag die iets goeds doen voor anderen, zoals een bibliotheek, kinderboerderij, brandweer, sportclub, verzorgingshuis of scoutingclub.

De trainees worden gedurende het gehele traject begeleid door een jongerencoach, die zelf heeft meegedaan aan een VT. Deze coach wordt weer ondersteund door een professionele jongerenwerker. Elke 2 maanden komen alle trainees (en coaches) bij elkaar om een minicursus te volgen en ervaringen te delen.

De trainees kunnen ook zelf cursussen uitzoeken die ze graag willen volgen, zoals een cursus Italiaans, slim studeren, programmeren of spreken in het openbaar. Deze cursussen zijn goed voor de eigen ontwikkeling en een goede aanvulling op het CV. De MDT-reis sluit af met een gezamenlijke bijeenkomst en evaluatie.

Dit reguliere MDT-project is een verdere verbetering en uitbreiding van VT’s 1.0 en 2.0.

Betekenis

  • Voor jongeren

Voor de tijd die trainees in het VT investeren, krijgen ze waardering, enthousiasme en gezelligheid met andere trainees terug. Daarnaast leren ze nieuwe mensen kennen, ontwikkelen ze bestaande en nieuwe skills, doen ze iets goeds voor een ander, helpen ze maatschappelijke organisaties en zorgen de (mini-)cursussen voor een boost van het CV.

  • Voor de deelnemende organisaties en/of samenleving

De trainees zorgen bij maatschappelijke organisaties voor frisse energie en extra aandacht en/of activiteiten voor (soms eenzame) cliënten. Daarnaast helpen de trainees de organisaties om jongerenproof te worden, bijvoorbeeld met tips over hoe zij jongeren het beste kunnen werven, begeleiden en belonen. Bovendien blijft ongeveer de helft van de trainees na afloop van het VT vrijwilligerswerk doen. Voor de meer kwetsbare jongeren kan de structuur en extra begeleiding van het VT voorkomen dat zij extra/zwaardere zorg nodig hebben.

Doelgroep

Jongeren van 16 t/m 27 jaar.

Regio

Delft en Westland, Groot-Amsterdam, Groot-Rijnmond, West-Noord-Brabant en Zuidoost-Zuid-Holland.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website