Projectomschrijving

Wat houdt het project in?

Bij Vrijwillig Traineeship 1.0 (VT 1.0) gingen jongeren een halfjaar bij 3 maatschappelijke organisaties aan de slag. In Vrijwillig Traineeship 2.0 (VT 2.0) wordt de methodiek doorontwikkeld en het project uitgerold naar 8 regio’s verspreid over het land. Wederom gaan de deelnemers 3 keer 2 maanden als trainee werken voor een organisatie naar keuze. Bijvoorbeeld voor bibliotheken, kinderboerderijen en scoutingclubs. Ze krijgen hierbij begeleiding van een jongerencoach, die zelf oud-trainee is. Tussentijds komen alle trainees samen voor minicursussen, zoals zelfverdediging. Of om samen iets leuks te doen. Aan het einde is er een evaluatiebijeenkomst.

Doelen/beoogd resultaat

  • Voor jongeren

Iets goeds kunnen doen voor een ander, nieuwe dingen leren en het cv upgraden. Dat zijn de belangrijkste voordelen van deze MDT. Voor de tijd die de trainees investeren, krijgen zij waardering, enthousiasme en gezelligheid met de andere trainees en collega’s terug. Daarnaast worden ze beloond met een uitgebreid opleidingsaanbod en krijgen ze na afloop een certificaat.

  • Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving

Deze MDT gaat voor inclusie, betrokkenheid en sociale cohesie; belangrijke ingrediënten voor een gezonde samenleving. VT 2.0 stimuleert een trend van gezamenlijke vrijwillige inzet onder jongeren, waarbij zij in contact komen met doelgroepen die ze normaal gesproken niet zo snel zouden tegenkomen. De deelnemende organisaties leren ‘jongerenproof’ te zijn en de frisse energie van jongeren te benutten. Tot slot leidt VT 2.0 tot verbinding tussen de verschillende deelnemende organisaties, waardoor ze bijvoorbeeld makkelijker samen evenementen kunnen organiseren.

Doelgroep

Jongeren van 16 tot 27 jaar

Regio

Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer, Meppel, Oosterhout, Rotterdam, Vlaardingen, Westerveld, Westland, Zwartewaterland en Zwijndrecht

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website