Projectomschrijving

De MDT-reis

Dit programma is een unieke kans voor (kwetsbare) jongeren om hun talenten te ontwikkelen door iets voor een ander te doen. Zij krijgen daarbij ondersteuning van vakmensen, professionals en ‘ambassadeurs’, jongeren die deze reis al eerder maakten en hen kunnen enthousiasmeren om mee te doen. De jongeren starten met een voorbereiding op hun reis waarin zij ontdekken waar hun kracht ligt en wat je nog meer nodig hebt voor deze MDT. Samen met een begeleider kiezen zij daarna uit waar zij wat in praktijk willen brengen. Workshops opzetten en uitvoeren met jongeren die dagbesteding. Of een sportevent organiseren. De jongeren maken een reisverslag over wat zij tijdens hun reis leren en meemaken.
Deze MDT staat open voor alle jongeren, in plaats van alleen voor jongeren uit kwetsbare wijken in Delft. Ook is deze reis zo aangepast dat de drempel om mee te doen nog verder is verlaagd. Zo kunnen jongeren nu het hele jaar door instappen in plaats van maar 2 keer per jaar. Na 6 maanden sluiten zij hun reis af tijdens een speciale bijeenkomst voor alle medereizigers en begeleiders.

Doelen/beoogd resultaat

  • Voor jongeren

Jongeren leren veel van vrijwilligerswerk dat aansluit bij wat ze leuk vinden en wat ze kunnen. Ze ontwikkelen nieuwe vaardigheden zoals organiseren, plannen en samenwerken met anderen. En ze bouwen aan een eigen netwerk met nieuwe vrienden én zakelijke contacten. Dat geeft zelfvertrouwen en helpt bij het bouwen aan hun toekomst. Na afronding van de reis ontvangen zij een MDT-certificaat. Verder mogen zij zelf kiezen of zij daarnaast een vrijwilligersvergoeding willen ontvangen of de tablet willen houden die zij aan het begin van de reis kregen voor het maken van hun reisverslag.

  • Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving

De samenwerkingspartners van dit project komen vaak handen te kort om anderen in de samenleving te ondersteunen. Met dit project kunnen zo’n 500 jongeren aan de slag om hen daarbij te helpen. Met hun inzet doen jongeren belangrijk werk. Zo voorkomen ze met hun inzet bijvoorbeeld dat ouderen vereenzamen, of kwetsbare jongeren ontsporen. Hoe waardevol dit is voor de samenleving, wordt vaak nog onderschat.

Doelgroep

Jongeren van 15 tot en met 23 jaar

Regio

Delft, Rijswijk, Midden Delfland, Westland

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website