Brigades zitten te springen om vrijwilligers. Bij een brigade kunnen zij heel uiteenlopende rollen en functies vervullen, van instructeur, strandbewaker en pool-lifeguard tot wedstrijdofficial, trainer, evenementenbeveiliger en kaderlid. In een intakegesprek bespreken de deelnemers eerst hun voorkeuren en maken ze een keuze uit het zogenaamde ‘cafetariamodel’ met alle mogelijkheden binnen de reddingsbrigade. Ze worden begeleid door een persoonlijke coach.
Reddingsbrigade Nederland kent een uitgebreid stelsel van opleidingen en licenties. Jongeren kunnen hier een basis leggen voor hun toekomst. Binnen een reddingsbrigade verricht je maatschappelijk nuttig werk en krijg je een kijkje in de keuken van de veiligheidsketen. Deelnemers ervaren wat het is om verantwoordelijkheid te dragen, ze leren samenwerken en omgaan met gevaren. Jongeren kunnen (inter)nationaal erkende diploma’s behalen en na afloop krijgen ze een certificaat.
De reddingsbrigades hopen meer jongeren te interesseren en te kwalificeren als vrijwilliger. Voor scholen en opleidingsinstituten is het een kans om jongeren die uitstromen via deze route een mooie startkwalificatie te bieden, bijvoorbeeld bij de deelnemende bedrijven. De samenleving heeft ook baat bij dit traject. Alle hulp is welkom om de hulpverlening en het toezicht langs en op het water goed te blijven verzorgen.
Jongeren van 15 tot 24 jaar die kunnen zwemmen uit alle lagen van de bevolking
Rotterdam, Dordrecht, Breda, ’s-Hertogenbosch en Ouddorp