Projectomschrijving

De MDT-reis

De Realisten Academie: de inclusie makers is een project voor, door en met jongeren met een extra begeleidingsbehoefte, die dromen van een arbeidsmarkt waarin iedereen volwaardig en naar eigen vermogen kan meedoen.

De deelnemers volgen 4 trainingssessies over beter leren netwerken, pitchen en gesprekken voeren. Vervolgens zijn er 2 keuzemodules, zodat de jongeren zélf kunnen kiezen waarin ze zichzelf willen (door)ontwikkelen. De Realisten geven 4 pitches en/of voorlichtingen aan onder andere werkgevers, (onderwijs)instellingen en HR-studenten. Ze delen hierin eigen ervaringen met (hun kansen op) een succesvolle entree op de arbeidsmarkt. Ook doen de jongeren mee aan een ‘Kweek-Pool’: een regionaal netwerk van andere Realisten, waarin ze sociale contacten opdoen en via intervisie (werk)ervaringen met elkaar delen. De MDT-reis wordt afgesloten met een tof eindevent.

Dit reguliere MDT-project is een landelijke opschaling van de Realisten Academie, één van de MDT-proeftuinen in 2018.

Betekenis

  • Voor jongeren

Jongeren leren skills die ze goed kunnen gebruiken in het leven en ontdekken hoe ze die skills kunnen inzetten voor hun eigen ambities en interesses. Ze activeren anderen (werkgevers, onderwijs, peers, HR-studenten, etc.) met hun verhalen, zetten zich in voor een inclusieve samenleving en vergroten hun persoonlijke en zakelijke netwerken. Dit leidt tot meer (baan)kansen.

  • Voor de deelnemende organisaties en/of samenleving

De Realisten maken samen veel maatschappelijke impact. Door de pitches en/of voorlichtingen die zij zelf samenstellen en geven, leren mensen met en zonder beperking elkaar beter kennen en kunnen ze zich beter verplaatsen in elkaars leefwereld. Ook maakt de inzet van Realisten het onderwerp inclusie bespreekbaar. Deelnemende organisaties leren hoe zij werknemers met een mogelijke extra begeleidingsvraag duurzaam en op een goede manier een plek binnen hun organisatie kunnen bieden.

Doelgroep

Jongeren van 14 t/m 27 jaar met een lichamelijke handicap, chronische ziekte, psychische of verstandelijke beperking.

Regio

Landelijk.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website