Projectomschrijving

De MDT-reis

Set Your Life Goals is een regulier MDT-traject met een centrale rol voor sport. Het begint allemaal met een persoonlijk intakegesprek. Daarna doen de deelnemers mee aan 8 ‘Life Goal Sessies’ die elk 4 uur duren. Hier ontdekken ze onder begeleiding van een maatschappelijke sportcoach wat hun talenten en krachten zijn en hoe ze die kunnen inzetten voor anderen. Ook ontmoeten ze op deze manier in een veilige setting anderen jongeren.

Na de 8 sessies stellen de jongeren een ‘Life Goals Plan’ op waarmee ze op ontdekkingsreis gaan naar de beste versie van zichzelf. Via speeddates ontmoeten ze verschillende maatschappelijke organisaties, waartussen ze uiteindelijk een MDT-doeplek vinden waar ze 8 weken lang 6 uur per week helpen. Dat kan van alles zijn: activiteiten in de wijk, sporten met kwetsbaren mensen of werkzaamheden bij een daklozenopvang.

Een keer in de week komen de jongeren samen op de sportvereniging en delen ze hun ervaringen. Daar werken ze dan ook samen aan het organiseren van een sportevenement. De voorbereiding en het organiseren kost ongeveer 20 uur. Het sportevenement is meteen de feestelijke afsluiting van het traject, waarna ze een certificaat ontvangen.

De jongeren besteden tussen de 80 en 120 uur aan het project.

Betekenis

•    Voor jongeren
Door hun talenten en krachten te ontdekken en om te zetten in een plan, krijgen jongeren meer zelfvertrouwen, eigenwaarde en trots. Ze hebben het gevoel dat ze meetellen, dat ze iets kunnen betekenen voor anderen. Het ontmoeten van nieuwe mensen vergroot bovendien hun leefwereld en netwerk. Ze komen in contact met jongeren met allerlei verschillende achtergronden, waardoor ze elkaar beter leren kennen én begrijpen. Ook krijgen ze tools mee om passend werk te vinden.

•    Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving
De verenigingen en maatschappelijke organisaties kunnen gebruik maken van de talenten van de jongeren. Tegelijkertijd kunnen ze jongeren enthousiast maken over hun werk, waardoor ze zich kunnen profileren als toekomstige werkgever.  en kunnen zich op deze manier ook profileren als mogelijke toekomstige werkgever. Het sportfestival bij de sportvereniging zorgt voor meer sociale cohesie, omdat kwetsbare jongeren in aanraking komen met de regulieren leden van de vereniging.

Doelgroep

Jongeren van 14-27 jaar in een kwetsbare positie, zoals jongeren zonder startkwalificatie, statushouders en/of jongeren die moeite hebben met meedoen in de maatschappij.

Regio

Achterhoek, Alkmaar en omgeving, Groot-Amsterdam, Groot-Rijnmond, Noord-Friesland, Noord-Overijssel, Noordoost-Noord-Brabant, Twente, Utrecht, Veluwe, West-Noord-Brabant, Zuidoost-Zuid-Holland.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website