Stichting Dedicon maakt informatie toegankelijk voor blinden en slechtzienden, bijvoorbeeld door middel van voelbare tekeningen en braille boeken. Het project Onzichtbare Helden is geschikt voor jongeren met en zonder visuele beperking. De deelnemers vormen de jongerenbeweging binnen Dedicon. Deze beweging is zelf verantwoordelijk voor alles wat komt kijken bij het betrekken van jonge vrijwilligers binnen Dedicon. Alles wat er voor de jongeren georganiseerd wordt, doen de jongeren zelf. Deelnemers gaan met verschillende klussen aan de slag. Bijvoorbeeld met socialmediabeheer en het maken van reportages voor audiotijdschriften. Ook zijn ze verantwoordelijk voor de invulling van de functies als voorlezers en testers.
De jongeren doen nieuwe sociale vaardigheden op door met personen met een beperking te werken. Praktisch gezien leren ze met social media om te gaan, te werken met opname apparatuur en een audioboek te maken. Jongeren die 60 tot 80 uur aan dit project gewerkt hebben ontvangen een Europees erkend certificaat met daarop hun ontwikkelde competenties en vaardigheden.
Stichting Dedicon krijgt door dit project meer inzicht in de belevingswereld van jongeren en kan hierdoor de producten beter afstemmen op jongeren. Daarnaast hoopt de stichting met dit project het tekort aan jonge stemmen voor audioboeken en audiotijdschriften op te lossen. Tegelijkertijd daagt dit project jongeren uit om na te denken over hoe ze kunnen zorgen voor een meer toegankelijke samenleving. Een samenleving waarin iedereen mee kan doen.
Jongeren van 17 tot 30 jaar
Gelderland, Noord-Brabant, Zuid-Holland