Projectomschrijving

Wat houdt het project in?

Stichting Dedicon maakt informatie toegankelijk voor blinden en slechtzienden, bijvoorbeeld door middel van voelbare tekeningen en braille boeken. Het project Onzichtbare Helden is geschikt voor jongeren met en zonder visuele beperking. De deelnemers vormen de jongerenbeweging binnen Dedicon. Deze beweging is zelf verantwoordelijk voor alles wat komt kijken bij het betrekken van jonge vrijwilligers binnen Dedicon. Alles wat er voor de jongeren georganiseerd wordt, doen de jongeren zelf. Deelnemers gaan met verschillende klussen aan de slag. Bijvoorbeeld met socialmediabeheer en het maken van reportages voor audiotijdschriften. Ook zijn ze verantwoordelijk voor de invulling van de functies als voorlezers en testers.

Doelen/beoogd resultaat

  • Voor jongeren

De jongeren doen nieuwe sociale vaardigheden op door met personen met een beperking te werken. Praktisch gezien leren ze met social media om te gaan, te werken met opname apparatuur en een audioboek te maken. Jongeren die 60 tot 80 uur aan dit project gewerkt hebben ontvangen een Europees erkend certificaat met daarop hun ontwikkelde competenties en vaardigheden.

  • Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving

Stichting Dedicon krijgt door dit project meer inzicht in de belevingswereld van jongeren en kan hierdoor de producten beter afstemmen op jongeren. Daarnaast hoopt de stichting met dit project het tekort aan jonge stemmen voor audioboeken en audiotijdschriften op te lossen. Tegelijkertijd daagt dit project jongeren uit om na te denken over hoe ze kunnen zorgen voor een meer toegankelijke samenleving. Een samenleving waarin iedereen mee kan doen.

Onderzoeksvragen voor het project MDT

  • Passen jongeren in een productie-omgeving waar op output gestuurd wordt?
  • Welke jongeren blijven het langst aan boord in welke functies?
  • Wat is er nodig om jongeren lang (1,5 jaar of langer) aan boord te houden?

Doelgroep

Jongeren van 17 tot 30 jaar

Regio

Gelderland, Noord-Brabant, Zuid-Holland

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website