Projectomschrijving

Wat houdt het project in?

Een MDT combineren met school, studie of een tussenjaar. Dat is het idee achter MDT Onderwijs. In kleine groepjes volgen deelnemers een MDT-traject van minimaal 80 uur, verspreid over een periode van maximaal 6 maanden. De MDT-reis kan verschillen per onderwijsinstelling, omdat ze zelf de precieze vorm van de MDT kiezen. Bij de ene school kan de MDT bijvoorbeeld gecombineerd worden met het profielwerkstuk, terwijl de andere school ervoor kiest om hun studiekeuzetraject of het vak maatschappijleer te koppelen aan de MDT. De werkplek, bij bijvoorbeeld een verzorgingstehuis of ontmoetingsplek voor vluchtelingen, en leerdoelen kiezen de jongeren zelf. Zo worden ze meer eigenaar van hun MDT-traject en vergroten ze de kans op hun studieloopbaan succesvol te doorlopen. Daarbij krijgen ze begeleiding van vakdocenten, MDT-pioniers en een MDT-projectleider.  

Doelen/beoogd resultaat

  • Voor jongeren

Jongeren krijgen de kans om zich, tijdens hun schooltijd, studie of tussenjaar, bezig te houden met de vraag: Hoe ontdek ik dat ik als mens van betekenis ben voor mezelf en voor anderen? Dit doen ze door zich in te zetten voor een ander, waarmee ze leren zich in de praktijk tot anderen te verhouden en werken aan hun persoonlijke groei. Verder kunnen ze bepaalde opleidingsonderdelen (zoals hun profielwerkstuk) afronden met hun MDT, en krijgen ze een Europass waarin hun inzet wordt weergegeven.

  • Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving

Deelnemende organisaties krijgen een waardevolle kans om (soms lastig te bereiken) jongeren te betrekken bij hun missie. Verder draagt MDT Onderwijs bij aan de ambitie om jongeren op te leiden tot betrokken inwoners van de samenleving. Als ze zichzelf beter kennen en weten waar hun talenten liggen, kunnen ze immers beter van betekenis te zijn voor anderen. Bovendien worden via MDT Onderwijs duurzame relaties tussen scholen, maatschappelijke organisaties en bedrijven gerealiseerd, die er nu nog niet of nauwelijks zijn.

Doelgroep

Jongeren van 12 t/m 27 jaar, die op de middelbare school, het mbo, hbo of wo zitten, óf die een tussenjaar hebben.

Regio/gemeente(n)

Landelijk

 

 

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website