Projectomschrijving

De MDT-reis

In dit reguliere MDT-project gaan 800 MDT-deelnemers, die we Gamechangers noemen, in teams van 20 personen samen maatschappelijke impact creëren door straat- en schoolbasketbal te organiseren op 10 plekken in Nederland. Tijdens hun MDT-reis van 20 weken leren jongeren hoe ze sportlessen geven, (sport)evenementen organiseren en worden het community leaders in hun omgeving. Samen met speciaal opgeleide coaches vanuit verenigingen organiseert elk team 2 voorronde toernooien en 1 lokale finale voor 120 kinderen en jongeren per evenement. Om die kinderen en jongeren te werven en betrokken te houden, geven ze op 5 scholen of playgrounds in de buurt van hun vereniging 6 promotionele sportlessen.

Om dit te kunnen doen, volgen de deelnemers workshops, een officiële Fastbreak trainerscursus van de Nederlandse Basketball Bond (met diploma) en een opleiding tot 3X3 Leader (met certificaat), komen voormalig basketbal international Vincent Krieger, spelers van het Nederlands 3X3 basketbalteam en spelers van het Nederlandse rolstoelbasketbalteam langs bij de vereniging om te vertellen over de maatschappelijke kracht van basketbal.

Aan het einde van de MDT-reis gaan de deelnemers samen met hun teamgenoten en de winnaars van hun toernooien naar de Sportcampus in Den Haag voor de landelijke finale. Daar nemen de beste teams van de 3X3 toernooien die de Gamechangers hebben georganiseerd het tegen elkaar op tijdens een groot eindtoernooi. Ook krijgen ze daar een basketbalclinic van het Nederlands basketbalteam.

Betekenis

  • Voor jongeren

Naast allerlei tastbare beloningen, zoals een kledingpakket en een sportmaterialenpakket voor de vereniging, krijgen Gamechangers de kans zichzelf te ontwikkelen. Ze doen 2 keer een assessment via de game van Ready4Work waarin hun groei tijdens hun MDT-reis naar voren komt. Daarnaast leren de jongeren lesgeven, doen ze organisatorische vaardigheden op en brengen ze honderden kinderen en jongeren in beweging. Ook volgen ze workshops en doen ze mee aan de Gamechangers Basketball Day waar ze zelf een toernooi spelen en waar prijzen worden uitgereikt aan de teams die op verschillende vlakken de meeste impact hebben gemaakt. De hoofdprijs is een reis naar de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, waar de Gamechanger van de vereniging die zich in 2 jaar tijd het beste heeft ingezet naar een basketbalwedstrijd mag gaan kijken.

  • Voor de deelnemende organisaties en/of samenleving

De Gamechangers geven hun basketbalvereniging een boost. Door nieuwe activiteiten te ontwikkelen wordt de vereniging beter zichtbaar en melden meer nieuwe leden zich aan die structureel gaan sporten. De Gamechangers organiseren tussen de 103.000 tot 123.000 uur aan sportdeelname voor 10.000 kinderen en jongeren. Met hun passie voor basketbal inspireren zij al deze deelnemers en daar hebben ze de rest van hun leven profijt van.

Doelgroep

Jongeren van 16 t/m 27 jaar die lid zijn van een basketbalvereniging die meedoet aan Gamechangers.

Regio

Den Haag, Haarlem, Leiden en Bollenstreek, Groot-Amsterdam, Kop van Noord-Holland, Midden-Limburg, Midden-Noord-Brabant, Twente, Utrecht, Zuidoost-Friesland.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website