Projectomschrijving

Wat houdt het project in?

De eerste weken zijn er snuffelactiviteiten bij diverse organisaties. De jongeren organiseren groepsactiviteiten zoals koken met vluchtelingen. Vervolgens zetten de jongeren zich in bij een maatschappelijk project naar keuze. Er is ook de optie om maatje te worden door iets kleins of regelmatigs te doen voor iemand anders. Het hele traject volgen de jongeren trainingen en worden ze begeleid om zoveel mogelijk nieuwe vaardigheden, ervaring en zelfkennis op te doen. Halverwege het programma is het mogelijk om te wisselen van maatschappelijk project of om zelf een project op te zetten en sociaal ondernemende vaardigheden te ontwikkelen. Het programma zit vol leuke groepsactiviteiten, en er is een viering tussendoor en aan het einde.

Doelen/beoogd resultaat

  • Voor jongeren

Het contact tussen jongeren die elkaar normaal niet zo snel tegen zouden komen, leidt tot wederzijds respect en persoonlijke groei. De jongeren doen ‘21st century skills’ op en kunnen praktische trainingen volgen zoals in EHBO. Bij afronding hebben jongeren beter zicht op de mogelijkheden voor de inrichting van hun toekomst, werk en vrije tijd. Én op hun mogelijke bijdrage aan de samenleving. Jongeren krijgen het erkende vrijwilligerscertificaat Europass met daarop de opgedane vaardigheden en ervaringen.

  • Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving

De jongeren worden gekoppeld aan gastorganisaties passend bij hun interesse, talenten en ambities zodat zij een positieve bijdrage leveren aan deelnemende organisaties en andere Rotterdammers. Deze jongeren maken Rotterdam sterker en socialer.

Onderzoeksvragen voor het concept MDT

  • Hoe kan MDT het best georganiseerd worden?
  • Voor hoeveel jongeren in de Rotterdamse populatie is MDT in deze vorm een geschikte optie?
  • Werkt dit programma van de MDT preventief? Kan het helpen om schooluitval, werkloosheid of schulden tijdig te detecteren en eventueel voorkomen? Kan het jongeren helpen positieve richting te geven aan hun toekomst?

Doelgroep

Jongeren tussen de 18 en 27 jaar

Gemeente(n)

Rotterdam

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website