Projectomschrijving

Wat houdt het project in?

Het samenbrengen van jongeren en kwetsbare ouderen zorgt voor mooie ontmoetingen én minder eenzaamheid onder ouderen. Zo’n 3 uur per week komt een jongere bij de oudere op bezoek: om te wandelen, musea te bezoeken, voor computerles, om spelletjes te spelen, deel te nemen aan activiteiten in de buurt, of om samen te koken, thee te drinken en boodschappen te doen. Studenten worden zo onderdeel van de community in en rondom een verpleeghuis. Door het nuttige met het plezierige te combineren, helpen ze ouderen gelukkig in het leven te blijven staan. Daarbij krijgen de jongeren persoonlijke begeleiding van zorgprofessionals en het team van Stichting Senior&Student, zodat ze de senior zo goed mogelijk kunnen helpen. In groepssessies leren de jongeren bovendien van elkaars ervaringen en vragen. Ook werken ze aan de ontwikkeling van hun talenten, idealen en kwaliteiten, waardoor ze bewust bezig zijn met hun persoonlijke groeipad.

Doelen/beoogd resultaat

  • Voor jongeren

Het leren kennen en helpen van een oudere is een waardevolle ervaring. Het verbreedt iemands wereldbeeld, biedt een andere kijk op ouderen en geeft veel voldoening. Dankzij de coachingsessies neemt de persoonlijke ontwikkeling een vlucht. Bovendien krijgen jongeren een interessant inkijkje in de ouderenzorg, waardoor de kans groter is dat ze later voor een carrière in de (ouderen)zorg kiezen. Een officieel certificaat, de financiële vergoeding en de toevoeging aan het cv maken deze MDT compleet.  

  • Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving

Eenzaamheid onder ouderen is een van de grootste sociale vraagstukken. Dit MDT kan een bijdrage leveren aan de oplossingsrichting. Naast praktische hulp en gezelschap aan huis, krijgen ouderen namelijk ook meer contact met anderen en nemen ze deel aan activiteiten. Door het sociale netwerk en de zelfredzaamheid van ouderen te vergroten, wordt hun eenzaamheid verminderd. Het een-op-een (te) verbinden van jongeren en ouderen versterkt bovendien de sociale cohesie in de samenleving.

Doelgroep

Studenten tussen 18 en 28 jaar

Regio/gemeente(n)

Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website