Projectomschrijving

Wat houdt het project in?

Present brengt mensen die willen helpen in contact met mensen die hulp nodig hebben. De stichting wil daarin meer jongeren betrekken door ze de mogelijkheid te bieden trainee, deelnemer of projectvrijwilliger te worden bij een van de 33 lokale Presentstichtingen. Trainees doen drie tot twaalf maanden mee aan een opleidingsprogramma naar keuze (Leiderschap, Manager of Projectleider) en werken in die periode mee op verschillende plekken in de organisatie. De trainees werven ook deelnemers, die twee tot zes maanden meewerken in projecten en daarbij extra aandacht en toerusting krijgen. Alle jongeren, of ze nu middelbare scholier, nieuwkomer of student zijn, mogen vrijwilliger worden. Zij werken mee aan minimaal één regulier Presentproject en worden daarbij begeleid.

Doelen/beoogd resultaat

  • Voor de jongeren

De jongeren doen ervaring op met iets doen voor een ander, ze leren over sociale vraagstukken en hun eigen talenten. Ze leren daarnaast veel over ondernemerschap, samenwerking met hulpverleners en het motiveren van andere jongeren. Ze ontmoeten mensen die ze zonder Jong Present waarschijnlijk niet hadden ontmoet én krijgen mogelijk zelfs zicht op een baan. 

  • Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving

Dit project levert jongeren op die zich inzetten voor ‘de ander’ en een beter besef hebben van maatschappelijke kwesties. Het landelijk actieve Present versterkt bovendien de vrijwilligerscapaciteit. De trainees helpen de groei op te vangen en meer hulpvragen op te pakken. Voor maatschappelijke organisaties is het met oog op personeelstekort prettig dat veel jongeren kennismaken met werken in het maatschappelijk veld.

Onderzoeksvragen voor het concept MDT:

  • Hoe kunnen we jongeren stimuleren om andere mensen te helpen? Welke stimuli en/of beloningen werken daarvoor?
  • Welke toerusting of begeleiding hebben jongeren daarbij nodig?
  • In hoeverre vergroot de MDT daadwerkelijk de baankansen van jongeren?

Doelgroep 

Jongeren tussen 16 en 30 jaar

Regio

Landelijk

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website