Projectomschrijving

Wat houdt het project in?

Écht bijdragen aan de maatschappij. Dat doen de jongeren door mee te werken met Stichting Present, die een beweging op gang brengt waarbij steeds meer mensen het vanzelfsprekend vinden om naar elkaar om te zien. Present werkt met projecten, van praktisch, zoals het schoonmaken of opknappen van een kamer, tot sociaal, zoals het wandelen met eenzame ouderen.

In een intensief traineeschip ontmoeten trainees verschillende doelgroepen, zoals daklozen, vluchtelingen of mensen met een stoornis. Trainees ontwikkelen hun skills volgens een op maat gemaakt persoonlijk ontwikkelplan. Na een korte meeloopperiode, kiezen ze duur en omvang, persoonlijke doelen en taken op uiteenlopende gebieden. Van het meedraaien in projecten tot aan ICT- en Marketing gerelateerde taken. Die matches worden gemaakt op basis van de talenten, wensen, mogelijkheden en ontwikkeldoelen van de trainees. De trainees worden wekelijks begeleid door iemand van Present. Ook is er ruimte voor het deelnemen aan trainingen aan de Present Academie en aan intervisiegroepen met andere trainees.

Doelen/beoogd resultaat

  • Voor jongeren

Trainees dragen bij aan een sterkere samenleving, ontplooien zichzelf, ontwikkelen hun talenten en krijgen bovendien een breder beeld op de samenleving en thema’s als armoede en eenzaamheid. Die waardevolle ervaringen zijn een grote plus op hun cv. Waardering is er in de vorm van een vrijwilligersvergoeding en trainingen, die zorgen voor het ontwikkelen van competenties op het gebied van bijvoorbeeld projectmanagement, sociaal ondernemerschap, armoedebestrijding, presenteren en maatschappelijke hulpverlening. Als afsluiter van het traineeship ontvangen de deelnemers een erkend Europass Certificaat.

  • Voor de deelnemende organisaties en de samenleving

Trainees zorgen voor verjonging, frisse ideeën en nieuwe energie. Daarnaast zorgen ze ervoor dat een recordaantal maatschappelijke projecten mogelijk wordt. Projecten voorkomen bijvoorbeeld uithuiszetting, starten schuldhulpverlening en versnellen terugkeer uit bijvoorbeeld klinieken. Het uitgaan van het vrijwilligersaanbod en niet van de hulpvraag zorgt bovendien voor een positieve vrijwilligerservaring, waardoor meer mensen voor anderen van betekenis willen en kunnen zijn. Zo worden trainees ook ambassadeurs voor vrijwilligerswerk. Tot slot ontstaat er verbindingen tussen trainees en ouderen, de maatschappij en jonge nieuwkomers en de maatschappij en trainees met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Doelgroep

Jongeren tussen 14 en 27 jaar

Regio/gemeente(n)

Landelijk

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website