Projectomschrijving

De MDT-reis

Bij Impacter zetten jongeren zich vrijwillig in voor een ander. Bijvoorbeeld via vrijwilligerswerk of door het opzetten van een eigen project. Individueel of in groepsverband. Een marathon voor het goede doel organiseren, een community opzetten: alle ideeën zijn welkom. De jongeren worden ondersteund door een jongerencoach. Die helpt hen stap voor stap bij het maken van keuzes en het vinden van een passende activiteit of project. Ze kunnen kiezen uit activiteiten op een breed terrein: cultuur, welzijn, horeca, sport, onderwijs, zorg.

Jongeren met dezelfde interesses worden aan elkaar gekoppeld, zodat ze elkaar kunnen helpen om samen maatschappelijke impact te maken.
Deelnemers aan Impacter krijgen ook de mogelijkheid om cursussen te volgen: een cursus presenteren, tekstschrijven, een EHBO-cursus, een basiscursus Photoshop.
Een Impacter-traject duurt gemiddeld 17 weken. Jongeren besteden er zo’n 5 uur per week aan, grotendeels onder schooltijd.

Na afronding van het MDT-traject krijgen deelnemers een Impacter- en een Europascertificaat. Dat laatste is een Europees erkend ervaringscertificaat dat ze kunnen gebruiken bij het vinden van een baan.

Impacter x Windesheim is een uitbreiding van het Impacter MDT-project in Zwolle, dat in 2018 werd gestart.

Betekenis

  • Voor jongeren

Jongeren ontdekken hun talenten, ontmoeten nieuwe mensen en maken de samenleving sterker. Jongeren zelf noemen aandacht, waardering en zelfvertrouwen het vaakst als meerwaarde van Impacter. Verder ontwikkelen ze ‘harde vaardigheden’ als computerkennis, sociale hygiëne en video-editen. Ook leren ze beter samenwerken en ontwikkelen ze hun identiteit op een positieve manier. Ze leren hoe waardevol het is om zich voor anderen in te zetten. En ze krijgen meer het gevoel ergens bij te horen, waardoor gevoelens van eenzaamheid verminderen.

  • Voor deelnemende organisaties en/of de samenleving

De inzet van jongeren levert maatschappelijke organisaties een frisse blik op hun activiteiten en functioneren op. Impacter zorgt ook voor de aanwas van nieuwe vrijwilligers. Jongeren worden gestimuleerd om zich vanuit echte betrokkenheid in te zetten. Na afloop van het programma blijft ruim driekwart van de jongeren maatschappelijk actief, bijvoorbeeld als vrijwilliger.

Doelgroep

Jongeren tussen 14 en 27 jaar.

Regio

Noord-Overijssel en Flevoland.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website