Projectomschrijving

De MDT-reis

Helping-Heroes heeft als doel jongeren te motiveren het beste uit zichzelf te halen door zich in te zetten voor maatschappelijke en goede doelen organisaties. Deze MDT heeft een speciale Virtual MDT variant voor jongeren met de chronische ziekte ME/CVS (myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom). Zij volgen een online-MDT.

De reis start altijd met een gezamenlijke bijeenkomst waar de jongeren met hun begeleider bespreken wat ze in hun MDT-project gaan doen. Zij kiezen in een kleine groep van maximaal 8 deelnemers een thema en opdrachten die het best bij hen passen.

Wordt het een activiteit met dieren of toch liever iets met mensen? Iets met veiligheid, of duurzaamheid? Ook kunnen de jongeren in de zomervakantie meedoen met de Dance Talent Classes en de Kunst & Cultuurgroep. Om een dansworkshop te volgen bijvoorbeeld, of te leren fotograferen. Dan gaan ze op pad.

De MDT’ers doen verslag van hun ervaringen via foto’s en filmpjes en werken daarbij nauw samen met de deelnemende jongeren met ME/CVS. Die plaatsen hun content op de websites van hun doe-plek en delen dit ook via social media-kanalen als Youtube en Instagram. Alle jongeren krijgen gedurende het hele traject ondersteuning van een vaste begeleider via een gesprek, Whatsapp of een videocall.

De jongeren sluiten hun MDT-reis af met een certificaat, een multimediaal verslag, een documentaire over hun MDT, of een eindvoorstelling voor de Talent Classes en Kunst & Cultuur groep.

Betekenis

  • Voor jongeren

Jongeren krijgen directe waardering voor hun inzet en leren omgaan met allerlei mensen van andere generaties of afkomst. Zo verruimen zij hun blikveld. Dat geldt extra voor de MDT’ers met ME/CVS. Door hun ziekte dreigt voor hen vaak het isolement. Deze MDT laat deze jongeren ervaren dat ook zij de ‘Helping Heroes’ van onze samenleving kunnen ondersteunen en hun inzet ertoe doet. Goed voor hun zelfvertrouwen en hun weerbaarheid! Deelnemende jongeren kunnen een vrijwilligersvergoeding tot € 100,- krijgen en maken een kans op een maatschappelijke stage in het buitenland.

  • Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving

Door met deze MDT mee te doen krijgen goede doelen de kans hun voordeel te doen met de inzet en input van jongeren. Zo kunnen de online vaardigheden die de ME/CVS-jongeren meebrengen hen helpen om hun online strategie te verbeteren. Daardoor zij meer bezoekers en meer donateurs krijgen. Daarnaast werken jongeren met en zonder beperking tijdens hun MDT-reis nauw samen om het goede doel te steunen. Dat vergroot het begrip voor elkaars wereld en geeft ME/CVS-jongeren de ervaring dat zij net als iedereen optimaal kunnen meedoen in de samenleving.

Doelgroep

Scholieren (mbo, havo, vwo) van 15-21 jaar, jongeren van 15-21 jaar, niet schoolgaand en zonder startkwalificatie, jongeren van 15-27 jaar met een chronische ziekte (ME/CVS)

Regio

Het Gooi en Vechtstreek, Utrecht

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website