Projectomschrijving

Wat houdt het project in?

Bomen zagen, een campagne bedenken om plasticgebruik te verminderen of op een festival vertellen hoe leuk en belangrijk natuur en milieu zijn. Tijdens een Groen Traineeship werken deelnemers in een groep van tien aan een project bij een groene organisatie, zoals Staatsbosbeheer, IVN Natuureducatie, Landschappen of Natuurmonumenten. De samenwerking met deze organisaties geeft de trainees de ruimte om zich te ontplooien, een bijdrage te leveren aan de wereld en te leren van de verschillende organisaties.

Er zijn praktische projecten, denk aan het tellen van vlinderpopulaties bij de Vlinderstichting. Maar ook theoretische activiteiten, zoals een campagne opzetten bij Milieudefensie. Deelnemers zijn hands-on bezig en eindigen met een concreet resultaat: ze dragen op een unieke manier bij aan een beter milieu en mooiere natuur.

Tijdens de proeftuinperiode kunnen de jongeren aan de slag bij Staatsbosbeheer, IVN Natuureducatie, WoesteLand, LandschappenNL, Natuurmonumenten, Nederlandse Bond voor Natuurstudie (NJN), VBNE, Milieudefensie/Jongeren Milieu Actief of SoortenNL.

Doelen/beoogd resultaat

  • Voor jongeren

De deelnemers hebben een leerzame tijd waarin ze interessante mensen leren kennen, bijdragen aan een betere wereld, toffe dingen mogen doen en zichzelf kunnen ontwikkelen op vlakken die zij zelf interessant en leuk vinden. Deelnemers bouwen een netwerk op binnen verschillende groene organisaties en vormen een helder beeld van een mogelijk toekomstperspectief binnen deze organisaties. Na afronding van het Groene Traineeship ontvangen deelnemers een certificaat en een aanbevelingsbrief.

  • Voor de deelnemende organisaties

Door de ideeën van de trainees worden nieuwe groepen mensen betrokken bij de groene organisaties en hun projecten. Die mensen komen zo in aanraking met de Nederlandse natuur en het milieu. Naarmate ze meer in aanraking komen met natuur en milieu, zullen ze zich ook meer inspannen voor het behoud van de natuur, landschap en milieu. Daarnaast leren de groene organisaties die meedoen aan dit project van de frisse blik van jongeren en maken zo hun organisaties toekomstbestendig. Ook biedt dit project voor de vergrijzende organisaties die meedoen een bron van mogelijk nieuwe medewerkers.

Onderzoeksvragen voor het project MDT

  • Trekt de diversiteit in projecten ook een diverse doelgroep aan?
  • Werkt het om gebruik te maken van intervisies en mentoren?

Doelgroep

Jongeren van 16 tot 30 jaar

Regio

Landelijk

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website